Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

Την τρίτη και προτελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο του νέου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Την τρίτη και προτελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο του νέου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην επίσημη οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, που θα εκδοθεί στο τέλος της φάσης αυτής των απευθείας διαπραγματεύσεων. Το θέμα του ανακοινωθέντος θα απασχολήσει και τους συμβούλους των δύο ηγετών Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Μαρτίου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα Τρίτη η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να καταγραφεί πρόοδος στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων. Όπως, δηλαδή, επιχειρήθηκε να γίνει και κατά την εδώ επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, τον Ιανουάριο.

Τότε, όμως, αυτό δεν έγινε καθώς, υπήρξαν αντιδράσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Στη φάση αυτή, τα δεδομένα ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν, ώστε στην τελευταία συνάντηση να εκδοθεί ανακοινωθέν, το οποίο θα διευκολύνει και ενισχύσει τον Ταλάτ ενόψει των ψευδοεκλογών.

Στη σημερινή συνάντηση, θα αρχίσει η συζήτηση και του κεφαλαίου των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Σημειώνεται ότι τα θέματα της Οικονομίας, συζητήθηκαν σε διάφορα επίπεδα, είναι όμως προφανές ότι «κολλούν» στις χωριστικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά. Θέσεις, που ακόμη κι εάν συμφωνηθούν, δεν μπορούν να υιοθετηθούν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, συγκρούονται με βασικές αρχές και διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», μεταξύ άλλων, η τουρκική πλευρά επιμένει όπως το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο μπορεί να συνάπτει από μόνο του δάνεια από το εξωτερικό. Να υπάρξει δηλαδή ένας μηχανισμός διαχείρισης εξωτερικού δανεισμού, στα συνιστώντα κρατίδια και όχι στην ομοσπονδία, όπως είναι η πρακτική.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά επιμένει όπως απευθύνεται χωριστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίζει επιδοτήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr