Με 152 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017

«Όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές, δύο απουσίαζαν - Γεννηματά: Οδηγείτε τη χώρα σε νέο μνημόνιο - Κουτσούμπας: Δε σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος - Θεοδωράκης: Προϋπολογισμός πρόκληση για την επιστήμη - Παροχολογία από τους υπουργούς

Με την στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017. Υπερ των προωθούμενων μέτρων ψήφισαν 152 βουλευτές ενώ καταψήφισαν οι 146 της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Χ.Α, Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων).

Από την ψηφοφορία έλλειπε για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο όποιος με επιστολή δήλωσε την θετική του πρόθεση για τον προϋπολογισμό. Επίσης έλλειπε η κυρία Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) η οποία επίσης με επιστολή δήλωσε πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε κατά.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με «βουτιά» στον ονομαστικό κατάλογο των βουλευτών προκειμένου να προηγηθεί – κατ εξαίρεση – όλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη η οποία ωστόσο είναι δικαιολογημένη καθώς είναι εγκυμονούσα.

Ο πρωθυπουργός απουσίαζε και από την πανηγυρική ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ενώ για πρώτη φορά από το 1974 η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 10μμ και όχι τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής.

Αλ. Τσίπρας: πιάσαμε τους στόχους και με το παραπάνω

Η συζήτηση έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος εστίασε στο πλεόνασμα του 2016 που επέτρεψε – όπως είπε – στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον «δότη» αντί του «κόφτη». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας που μίλησε επι 65 λεπτά απέκρουσε και το αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τονίζοντας: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές». «Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019».

Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% το νέο έτος και επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Όπως ήταν αναμένόμενο υιοθέτησε πλήρως το true story του Ευλείδη Τσακαλώτου.

 Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα διοχετευτούν άμεσα στην αγορά πόροι ύψους 10 δις ευρώ για την πραγματική οικονομία . Επίσης, επικεντρώθηκε στην πρόσφατη απόφαση του eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Χαρακτήρισε δε, το μνημόνιο 3... χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ.

Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017 - Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας». Στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ είπε πως «Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το... θάρρος της γνώμης του, να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη». «Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις και παράλογες απαιτήσεις και δεν ανησυχούμε» συμπλήρωσε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Τέλος για την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό σημείωσε τη συμπαράστασή του στον Νίκο Αναστασιάδη και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι δύο ηγέτες θέλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν βοηθά η στάση της Τουρκίας, συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε θα φοβηθεί, ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά καθώς τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Τείνουμε το χέρι της φιλίας, δε θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας» τόνισε και επισήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ και χαμήλωμα των τόνων από την Τουρκία.





Κ. Μητσοτάκης : εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι λύση


Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στην Βουλή για τον προυπολογισμό.

“Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και την μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε κάλα, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  "Το κόστος που αφήνετε πίσω σας κ. Τσίπρα είναι τεράστιο", είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε την χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορείται όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία".

"Ο προυπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: “δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δις νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρυσμα αφού οι έλληνες πολιτές πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη”.

Γεννηματά: Η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο 3 plus και μνημόνιο 4 για μετά το 2018

«Τελειώνει ο χρόνος σας κύριε Τσίπρα, τελειώνουν και οι στολές παραλλαγής του συνεργάτη σας» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Η αναδιάρθρωση θα αποδώσει μετά από δεκάδες χρόνια, αλυσοδέσατε τη χώρα κύριε πρωθυπουργέ, αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο 3 plus και μνημόνιο 4 για μετά το 2018.

«Έχετε τελειώσει στη συνείδηση του λαού, ότι και να εξαγγείλετε» είπε, απευθυνόμενη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Έχετε δεχθεί τον νέο, ενισχυμένο και μόνιμο κόφτη και θέλετε να εξαπατείσετε τους πολίτες» προσέθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε τον πρωθυπουργός αν θα συμφωνήσει στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις ομαδικές απολύσεις και τις υπόλοιπες απαιτήσεις των δανειστών. Για τα εθνικά θέματα υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα δε θα υποχωρήσει και η κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ. Για το κυπριακό επανέλαβε την πάγια θέση «η Λευκωσία αποφασίζει- η Ελλάδα συμπαραστέκεται».

Αναφερόμενη στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι νησιώτες έχουν εξαντληθεί και δεν αντέχουν άλλα βάρη.  «Ο προϋπολογισμός του 2017 συμπυκνώνει την φορομπηχτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κατέληξε.





Κουτσούμπας: Δεν σας σώζει ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος

«Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο ούτε ο Πανάγιος Τάφος. Σας τελείωσε και ο Νότος. Δεν σας σώζουν ούτε τα νυκτερινά διαγγέλματα. Εκτός αν νομίζετε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια με ΑΝΕΛ και Χρυσαυγίτες στο Καστελλόριζο» είπε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί αποφασιστικά, απανωτά νέα πλήγματα, στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ της ζητά ουσιαστικά να επιταχύνει στην ίδια κατεύθυνση» για να επισημάνει ότι «Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, δεν θα καταφέρει τελικά να την κρύψει καμιά προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος, όσο ευρηματική και αν είναι»

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες «να μη συμβιβασθεί μ’ αυτή την πορεία που τον οδηγεί στη μόνιμη ανασφάλεια, στη σκληρή εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση. Να μη συμβιβασθεί με τους μισθούς πείνας, με τη μόνιμη ανεργία των νέων, με τον εξευτελισμό των συνταξιούχων, με την οδύσσεια των αυτοαπασχολούμενων. Να σηκώσει το ανάστημα του και να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να απαιτήσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και όχι απλά να επιβιώσει».

«Ασφαλώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια της να εμφανίζει το μαύρο - άσπρο, να συγκαλύπτει την κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό» εκτίμησε για να συμπληρώσει πως «Σ’ αυτό τον τομέα είναι πραγματικά ακούραστη. Όσο ήταν αντιπολίτευση ακούγαμε για τα νταούλια που θα χτυπά για να χορεύουν στο ρυθμό τους οι αγορές. Μετά παρουσίασαν το ουτοπικό σχέδιο φιλολαϊκής αλλαγής της ΕΕ που θα προωθούσαν τάχα με τις φιλικές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις του Ρέντσι στην Ιταλία και του Ολάντ στη Γαλλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ.Τώρα που οι πολιτικοί τους φίλοι στην ΕΕ υποχρεώνονται ο ένας μετά τον άλλο να παραιτηθούν αφού μάτωσαν τους δικούς τους λαούς, ο πρωθυπουργός συνεχίζει το παραμύθι της επερχόμενης «δίκαιης ανάπτυξης».

Χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο ψέμα» την δέσμευση του πρωθυπουργού για μελλοντικά οφέλη εφόσον ο λαός δεχθεί «νέες προσωρινές θυσίες».

«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Γι αυτό και δε χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμένου».

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική επισήμανε πως «Ανησυχούμε ιδιαίτερα, για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης» για να προσθέσει «Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, γιατί εγκλωβίζει πιο βαθιά τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη στήριξη του δολοφονικού «Ισλαμικού Κράτους», την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας, που έφτασε να δηλώνει ωμά ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα 18 νησιών του Αιγαίου, να αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, να μιλάει ανοιχτά για Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, την ίδια στιγμή που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και ισχυρές πιέσεις ένα νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο αλλάζει ριζικά την ουσία του προβλήματος, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής».

«Τι κάνατε αυτά τα 2 χρόνια κ. Τσίπρα;» είπε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Εφαρμόσατε με απόλυτη συνέπεια όλους τους στόχους που προβλέπονται στα Μνημόνια για τη δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο των γενικότερων στρατηγικών επιλογών της Ευρωζώνης για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ακολουθείτε μια γραμμή που αποτελεί επιλογή όχι μόνο του κουαρτέτου, αλλά και της εγχώριας αστικής τάξης της χώρας, αφού η επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εγγυάται τη δυνατότητα του αστικού κράτους να χρηματοδοτεί την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή τη χρηματοδότηση υπηρετεί και ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών σας, που αφήνει στο απυρόβλητο τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών ομίλων, μέσα απ’ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και για υπόλοιπες δαπάνες για αγορές απ’ τους ομίλους και την ίδια στιγμή προβλέπει μόνιμο τσεκούρωμα μισθών, συντάξεων και δαπανών, όποτε ο κρατικός προϋπολογισμός χρειάζεται χρήμα. Ισχυρίζεστε, χωρίς ίχνος ντροπής, πως το φορολογικό σας σύστημα γίνεται πιο δίκαιο. Τα λέτε αυτά την ώρα που μειώσατε και άλλο το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ και φορολογείτε ακόμα και αυτόν που εισπράττει 700 ευρώ το μήνα. Με τις απανωτές αυξήσεις στο ΦΠΑ, και σε άλλους έμμεσους φόρους  ρουφάτε το «αίμα» του λαού, χρεώνοντας  πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε λαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο ίδιος.





«Θα μείνετε στην ιστορία κ. Τσίπρα, μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο, ως οι πραγματικοί δήμιοι του ασφαλιστικού συστήματος… Η αντι-μεταρρύθμισή σας, ο νόμος -λαιμητόμος δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Τις αλλαγές σας τις κατάλαβαν όλοι οι συνταξιούχοι, που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται συνεχώς» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας για να εξηγήσει πως « έχετε απύθμενο θράσος, και εσείς και οι υπουργοί σας, όταν κοροϊδεύατε τους συνταξιούχους, λέγοντας τους πως οι συντάξεις δεν μειώνονται… παίζοντας με τις λέξεις ανάμεσα στην κύρια και την επικουρική σύνταξη».

«Πριν τις εκλογές κατηγορούσατε τον κ. Σαμαρά πως ξεπουλούσε τη χώρα. Βγάζατε πύρινους λόγους χαρακτηρίζοντας το νερό κοινωνικό αγαθό και ως «έγκλημα» τα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό» είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «Η δική σας κυβέρνηση ήταν που προχώρησε όμως, όπως ανέφερε, ο νέος Υπουργός Οικονομικών σας μερικές ημέρες πριν στο βήμα της ΕΣΕΕ, αν καταλάβαμε καλά τα σπαστά ελληνικά του…, στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που γίνεται παγκοσμίως», όπως είπε. Προχωρήσατε με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί κοινοτική κατεύθυνση και απαίτηση των υπόλοιπων ιδιωτικών ομίλων στο συγκεκριμένο κλάδο, για να διασφαλιστούν σχετικά ισότιμοι όροι στον ανταγωνισμό και θεσμοθετήσατε τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην απελευθερωμένη ενέργεια, να αγοράζουν φθηνά απ’ τη ΔΕΗ και να πουλάνε ακριβά.  Κι έχετε το θράσος να το εμφανίζετε αυτό ως αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων..».

Θεοδωράκης: Η οικονομία πάει καλά, λεφτά περισσεύουν και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα ξαναπαίρνουν


Για "ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβέρνησης" έκανε λόγο  Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, ασκώντας κριτική στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον «μποναμά» στους συνταξιούχους.

"Η οικονομία πάει καλά, λεφτά  περισσεύουν  και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα ξανά παίρνουν", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι είναι "σαν τον Αι Βασίλη”.Αναρωτήθηκε με ποιο κριτήριο μοιράστηκαν τα ποσά αυτά, τονίζοντας την αδικία κατά του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο και την εικόνα βουλευτών της κυβέρνησης μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας πως “ ο κ. Καμμένος ( κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή) περίμενα  να λουφάξει και να μην αναφέρει τίποτα για το ταξίδι στο Καστελόριζο.  Αντί να λουφάξει λοιπόν περηφανεύεται”. “Ακόμα και τα σχόλια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έκαναν να καταλάβει”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι μετά τους κινδύνους, δεν υπάρχει περιθώριο να μην υπάρχει εθνική γραμμή,  για μία πατριωτική, όπως είπε, και επανέλαβε την πρόταση του για σύσταση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας. “Υπάρχει μέρος της αντιπολίτευσης που το δέχεται και θα πρέπει τώρα που έχουμε αυτούς κινδύνους η κυβέρνηση να φύγει από αυτή τη γραμμή και να πάει σε μία γραμμή πατριωτισμού”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι είναι πρόκληση για την επιστήμη, καθώς έχει στόχο την αύξηση εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ανάπτυξη 2,7%. “ Δηλαδή με αύξηση της φορολογίας πιστεύετε ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη; Άσκησε κριτική για τις προσλήψεις μετακλητών από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί το πελατειακό κράτος. “Φασουλι το φασουλι γεμίζουν οι δαπάνες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα,  εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να μπούμε σε ένα καθεστώς σταθερότητας αν θέλουμε επενδύσεις   “Εμείς θα επιμείνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα”, υπογράμμισε τέλος ο κ. Θεοδωράκης.

Παροχολογία από τους υπουργούς

Με αντιπολιτευτική τακτική και παροχολογία εμφανίζονται οι υπουργοί στην τελική μάχη για τον κρατικό προϋπολογισμό που διεξάγεται σε ένα ρευστό περιβάλλον λόγω της ανοικτής αξιολόγησης της ορθάνοικτης  απειλής νέων μέτρων, εντείνοντας το κλίμα που προσομοιάζει σε πρώιμη προεκλογική περίοδο.

Τα κυβερνητικά στελέχη παράλληλα με το αφήγημα επιτυχίας που εξυφαίνουν με αφορμή την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την διανομή του μερίσματος επαναφέρουν στην φαρέτρα τους την ρητορική  που χρησιμοποιούσαν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την οποία επιχειρούν να ταυτίσουν την ΝΔ με το ΔΝΤ και τις «εκβιαστικές απαιτήσεις» για λήψη νέων μέτρων.

«Μας λέτε ότι καταργήσατε το ΕΚΑΣ και σήμερα παρέχουμε επίδομα 4,7 φορές πάνω από αυτό που καταργήθηκε» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Βέβαια, το μέρισμα που διανέμεται αποτελεί  ένα μικρό ποσοστό από το κόστος που προκάλεσαν μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων μεταξύ, ενώ το επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ την ώρα που η χορήγηση του ΕΚΑΣ ήταν μηνιαία.

Νωρίτερα ο κ. Νίκος Παππάς κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν εάν η οικονομική τους θέση είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.  «Είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτεί ο λαός τι θα είχε επισυμβεί αν δεν είχε έλθει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο. Θα είχαμε την απόφαση του eurogroup για το χρέος όταν η τότε θέση εκείνης της κυβέρνησης ήταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για να προσθέσει «Το επιτυχές αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έγινε λόγω πολύ καλής πολιτικής διπλωματίας.  Να αναρωτηθεί ο κόσμος εάν η εφάπαξ 13η σύνταξη θα καταβάλλονταν;  Θα υπήρχε μήπως πρόγραμμα που οδηγεί σε ανάπτυξη;». Παράλληλα, ο κ. Παππάς επιχείρησε να ενισχύσει την τακτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα κάλεσε την ΝΔ να απαντήσει εάν συντάσσεται με τις θέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αναφορικά με τα εργασιακά και μη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ή – πρόσθεσε – «ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρός της ότι θα κάνουν όσα ζητάει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα».

«Προξενεί εντύπωση να ακούς της αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για φοροεπιβάρυνση όταν δρομολογούσαν συμφωνία με 20 δις ευρώ περισσότερα μέτρα» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να σημειώσει «Μας κατηγορούν ότι δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι 3,5% πλεονάσματος όταν προωθούσαν 4,5% πλεονάσματα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, πως η ανεργία μειώθηκε και πως ο νέος προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο.

Το προεκλογικό κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση υπονόησε και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο γραμματέας της ΝΔ σχολίασε πως «είναι πανικόβλητος ο κ. Τσίπρας, γι αυτό και επιδόθηκε σε προεκλογική δωροδοκία. Ξεχνώντας όμως ότι αυτός έκοψε τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Έκοψε τις άλλες 12 συντάξεις για να δώσει δήθεν την 13ης».

«Είστε ότι πιο ταξικό έχει περάσει από την χώρα» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς «να φύγει άμεσα ο πρωθυπουργός. Να φύγετε άμεσα και μαζί να πάρετε την μιζέρια που φέρατε στους έλληνες».

«Μας πάει χρόνια πίσω ο προϋπολογισμός. Αυξάνει την φορολογία, στραγγαλίζει τους αγρότες, καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε σχετικά με τον προϋπολογισμό ο ίδιος για να προσθέσει «πανηγυρίζετε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που δεν οδηγούν σε ονομαστική μείωση του χρέους. Θα οφείλουμε όσα οφείλαμε. Σε αντιστάθμισμα με αυτό δεσμευτήκατε να διατηρήσετε το πλεόνασμα όχι στο 2% αλλά στο 3,5% μεσοπρόθεσμα που σημαίνει 3,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα κάθε χρόνο. Υποτάσσεστε ανευ όρων στις απαιτήσεις των θεσμών».





Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το συμφέρον του κόσμου της εργασίας

Για δύο «ανταγωνιστικές» και συγκρουόμενες ρητορικές μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιγράφοντας με μεγαλύτερη ευκρίνεια το ιδεολογικό πεδίο πάνω στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν και η εφαρμοζόμενη πολιτική παραμένει μνημονιακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θέσει και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες, ως εξής: ποιος θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ποιος από την ανάκαμψη που σχεδιάζει η ΝΔ.

«Εχουν διαφανεί οι διαχωριστικές γραμμές. Είναι περισσότερο σαφείς από ποτέ. Το σχέδιο και ορίζοντας της κυβέρνησης για πρώτη φορά θέτει ως μέγιστη πραγματικότητα την αντιστροφή μιας καταστροφικής πορείας» είπε ο ίδιος για να προσθέσει «Ποιος θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη; Αυτό είναι το ερώτημα. Γι' αυτό και πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση γιατί υπερασπίζεται το συμφέρον των πολλών, του κόσμου της εργασίας των αδύναμων. Από την άλλη, η ΝΔ είναι προσηλωμένη σε σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη».

«Στα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας το σχέδιό σας υλοποιήθηκε. Στόχευε στην εκκαθάριση όλων των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και στην επιβολή όρων εκμετάλλευσης εργασίας. Μείωση μεριδίου μισθών, νέο καθεστώς κεφαλαιακής συσσώρευσης. Ενός ασύδοτου κεφαλαίου» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ξέρουμε ότι θα έχουμε απέναντι τον αρχηγό της ΝΔ. Σας εξοργίζει γιατί ο προϋπολογισμός στηρίζει το κοινωνικό κράτος».

Τόνισε τέλος ότι «όσο και αν η ΝΔ θέλει τον εκτροχιασμό της πορείας, σας ξεκαθαρίζουμε ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα και με αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων. Οι δυσκολίες υπάρχουν και τα εμπόδια είναι υπαρκτά».

Σκουρλέτης: Δεν είμαστε πρόθυμοι να γίνουμε υποκατάστημα του Σόιμπλε

Για «προγραμματική, ιδεολογική και πολιτική» ταύτιση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την ΝΔ ο Παναγιώτης Σκουρλέτης για να προσθέσει με νόημα «αν θέλετε να μετατρέψετε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε πρακτορείο και υποκατάστημα του Σόιμπλε σας λέμε ότι εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Αυτό το ρόλο σας τον χαρίζουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «ιδιότυπη συμμαχία Σόιμπλε και ΔΝΤ. Θέλουν μια γερμανοκεντρική Ευρώπη» κάλεσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση για να προσθέσει «η στάση της ΝΔ είναι αποκαλυπτική. Συντάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά». Από την άλλη πλευρά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει «προσανατολισμό κοινωνικής ευαισθησίας» ενώ αν και ο δημοσιονομικός «κόφτης» ψηφίστηκε πρόσφατα είπε πως η κυβέρνηση «αποτελεί την εναλλακτική πολιτική απέναντι σε όσους θέλουν τα μνημόνια να γίνουν καθεστώς στην χώρα μας».

Τόνισε τέλος πως «εμείς δεν μιλάμε με γλώσσα ωραιοποίησης. Δεν είναι προεκλογική κίνηση όσα είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ. παροχές). Δεν αντέχει η οικονομία εκλογές. Δεν είναι στους σχεδιασμούς μας. Ούτε εσείς στην ΝΔ το θέλετε. Φωνάζετε για εκλογές για να καλύψετε το στίγμα των προτάσεών σας που είναι ίδιες με του ΔΝΤ και Σόιμπλε. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με αποφασιστικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της αριστεράς για να υπερασπιστούμε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr