Στον Μπαρόζο για εξηγήσεις ο Παπανδρέου

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαική Επιτροπής Μανουέλ  Μπαρόζο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλες. Η συνάντηση των δύο ανδρών κλείστηκε εκτάκτως και ενώ το κλίμα είναι βαρύ μία εβδομάδα πριν τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης που αφορούν στην Ελλάδα.

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαική Επιτροπής Μανουέλ  Μπαρόζο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλες. Η συνάντηση των δύο ανδρών κλείστηκε εκτάκτως και ενώ το κλίμα είναι βαρύ μία εβδομάδα πριν τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης που αφορούν στην Ελλάδα. Άλλωσε από την Ουγγαρία όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας εχθές ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα. Ειδικότερα τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις «θα συζητηθούν και στην Συνάντηση Κορυφής, όπου εκεί και εμείς - όλοι μας - θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το τι θα γίνει. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βεβαίως και η Ελλάδα θα πάρει και αυτή τις απαραίτητες αποφάσεις, για τις επόμενες κινήσεις της».

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από την  Ουγγαρία

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την Βουδαπέστη για άλλη μια φορά επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαία η ευρωπαική αλληλεγκύη για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. η Συγκεκριμένα στο πλαίσιο δηλώσεων που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του κ. Γκόρντον Μπάιναϊ στο κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «χρειάζεται η σημερινή αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καμφθούν οι πιθανές – δεν είναι απολύτως σίγουρο, αλλά οι πιθανές - ορέξεις της αγοράς για κερδοσκοπία, για να μπορέσει να έχει το χρόνο η χώρα μας να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να αποδώσει η οικονομία μας, μετά από τα μέτρα και τις αλλαγές που προωθούμε».

 

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ο κ. Μπάιναϊ έκανε γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει μαζί του και τον έχει συμβουλευτεί πολύ συχνά, όσων αφορά στα δύσκολα εισπρακτκά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αφού η δική του κυβέρνησή του πριν από δύο χρόνια είχε βρεθεί σε παρόμια κατάσταση. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα αποδώσουν λέγοντας ότι: «όταν μια χώρα, μια κυβέρνηση, κοιταχτεί στον καθρέφτη και με κάθε ειλικρίνεια αρχίζει να ενεργεί σύμφωνα με την εικόνα που βλέπει, εστιάζοντας στα σπουδαία, τότε δεν θα παραλειφθεί η επιτυχία και, βραχυπρόθεσμα κιόλας, θα φέρει αισθητά αποτελέσματα αυτή η επιτυχία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του τόνισε την  ανάγκη ενός πλαισίου εντός της ΕΕ για να αντιμετωπίζονται αυτές οι κρίσεις. Συγκεκριμένα είπε: «η Ελλάδα έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να ορθοποδήσει η οικονομία. Παράλληλα όμως, όπως είπα, έχει αναδειχθεί η ανάγκη, η Ευρώπη να διαμορφώσει εκείνους τους θεσμούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις, είτε αυτό λέγεται ένας πιο ουσιαστικός συντονισμός, δηλαδή η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή άλλου είδους μορφές θεσμών, δηλαδή ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως συζητείται».
 

«Δυσκολίες από  τους θεσμούς της ΕΕ»

Σε εκδήλωση του σοσιαλιστικού κόμματος το πρωί της Τρίτης ο Γ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε έκφραση  αλληλεγγύης, αλλά και δυσκολίες  που προκύπτουν από τους θεσμούς  της ΕΕ γι αυτό και χρειαζόμαστε τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί αυτοί  είναι πιο έτοιμοι για αλλαγές στην ΕΕ, στο τραπεζικό σύστημα και στους διεθνείς οργανισμούς».
 
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η δύναμη μας, είναι η δύναμη των πολιτών» και ότι είναι αναγκαία η κοινωνική συναίνεση. Πρόσθεσε δε ότι η διεθνής κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, αλλά όπως είπε δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τις βασικές μας αρχές, αυτές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα των Βρυξελών

Στις Βρυξέλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πέρα το Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να μιλήσει στην συνεδρίαση της Ειδικής  Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση, η οποία έχει θέμα την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση και τα Εργαλεία για την Οικονομική και Κοινωνική ανάκαμψη. Την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη το απόγευμα θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα.

Η οικονομική κρίση  στην Ουγγαρία

 
Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουγγαρία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί πρόκειται για μία χώρα που έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό, λόγω αντίστοιχων οικονομικών προβλημάτων με τα ελληνικά.
 
Η διεθνής οικονομική κρίση  έπληξε την οικονομία της Ουγγαρίας με πολλούς τρόπους: απότομη αύξηση της ανεργίας, περιορισμός εισαγωγών και εξαγωγών και πτώση κατά 20% της αξίας του εθνικού νομίσματος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, χωρίς τελικά να αποφύγει το δανεισμό από το ΔΝΤ.
 
Πάγωμα μισθών, περικοπή 13ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους (δεν υπήρχε 14ος), μείωση κρατικών επιχορηγήσεων και δαπανών, μείωση επιδομάτων υγείας και αναπηρίας, αύξηση του ΦΠΑ και άλλα, ήταν μερικά μόνο από τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ο Ούγγρος πρωθυπουργός για να σταματήσει τη διοήσθηση της οικονομίας.
 
Το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο δάνεισε τη χώρα με 6,5 δις ευρώ με τους παρακάτω όρους: να επιβλέπει στενά την εκτέλεση του προυπολογισμού, να παρακολουθεί τον πληθωρισμό, όπως και το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Επίσης οι μεγάλες ουγγρικές τράπεζες πέρασαν στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr