"Δε θα ζητήσουμε βοήθεια ούτε από Ε.Ε ούτε από Δ.Ν.Τ."

Σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι «Έφτασε η ώρα να αποφασίσουν οι πολιτικοί τις τύχες...

Σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι «Έφτασε η ώρα να αποφασίσουν οι πολιτικοί τις τύχες των λαών και όχι οι κερδοσκόποι».

Χαρακτηριστικά, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι πατριωτικό καθήκον να συμβάλλουν όλοι στα δημόσια έσοδα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Τερματίζονται όλες οι φοροαπαλλαγές και όλοι θα φορολογούνται με ενιαία φορολογική κλίμακα. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι σε μια πολιτεία που περιμένουμε να μας προστατέψει. Η διαφάνεια στο επίκεντρο της πολιτικής μας ώστε να γνωρίζει ο λαός που πάνε τα λεφτά».

"Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι' αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΔΝΤ" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

"Στις επαφές που είχα στο εξωτερικό, εξήγησα πως η Ελλάδα δεν ζητά να πληρώσει κανείς για τα δικά της χρέη, ζητάμε πολιτική στήριξη έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους", επανέλαβε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως κάποιοι κερδοσκοπούν από τη θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, με δική μας ευθύνη, εξαιτίας δηλαδή της ΝΔ.


Νωρίτερα:

«Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ παρόλο που δεν το λέμε έτσι, χωρίς βέβαια να έχουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει αυτή η επιτήρηση». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης μιλώντας σε ευρωβουλευτές στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Παπανδρέου «τώρα ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς να μας δίνουν τα πλεονεκτήματα από την ΕΕ».
 
Ο έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των τραπεζών και των ιδρυμάτων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης λέγοντας ότι «αυτοί σώθηκαν πριν δύο χρόνια από τα λεφτά του φορολογούμενου Ευρωπαίου και τώρα μας χτυπάνε».
Παράλληλα, έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αλλάξει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός είδους ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.
Εμμεση απάντηση έστειλε και στην Αγγελα Μέρκελ και τις δηλώσεις της περί αποπομπής μίας χώρας από την ευρωζώνη, λέγοντας: «Η αποπομπή, η τιμωρία θα είναι αποτυχία όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε η Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες καθώς και στα ταξίδια που έκανε τον τελευταίο καιρό σε Βερολίνο, Παρίσι, Λουξεμβούργο, Ουάσιγκτον και Βουδαπέστη. Ερωτηθείς σχετικά από ευρωβουλευτές, επέμεινε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία αναφέροντας και το παράδειγμα της Αμερικής όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστήσει εξεταστική επιτροπή για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων τραπεζών στην πρόσφατη κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε επίσης της άποψης ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της και ότι το έλλειμμα τότε ήταν πράγματι 3%. Τέλος αναφέρθηκε στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το 4% του ΑΕΠ πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από ένα ευρωπαϊκό δρόμο θα εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις τονίζοντας ότι παραμένουν ανοιχτό θέμα αλλά ότι σε αυτή τη φάση είναι άκαιρο «γιατί η Ελλάδα θα δώσει έτσι ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr