Τζανακόπουλος: Επέκταση του «κόφτη» δεν σημαίνει και επέκταση Μνημονίου

Έξοδος από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και κατανομή των βαρών, το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο 

   

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης,
διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την προσθήκη ότι πρέπει όλοι κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», αφού απέρριψε, ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία. Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει άλλωστε τον Αύγουστο του 2018. Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή
δημοσίευμα των Financial Times, επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος: θέλει θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμικές παρεμβάσεις είπε θυμίζοντας τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας στη «μάχη» κατά της διαφθοράς. Και στο μεγάλο θέμα των ημερών, την κατάσταση στην Τουρκία, παράλληλα με τη «μεγάλη ανησυχία» και τον αποτροπιασμό που εξέφρασε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και στα δύο ανοιχτά θέματα, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από τη διαπραγμάτευση: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται, όπως είπε, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα».

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις, άλλωστε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες», συμπλήρωσε. Όμως, σημείωσε με έμφαση, «αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας». Είναι, από την άλλη, θετικό ότι εκτός από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων, έχει την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα.

Ταυτοχρόνως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εάν η τυχόν επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» συνεπάγεται και επέκταση του προγράμματος: «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ' αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα ανοιχτά π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου, «δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό "μονοπάτι" μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο». Και ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε κάτι που το αναφέρει συχνά: «Ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε» είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική.

Ερωτηθείς για πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις (στο δημοσίευμα έχει ήδη αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στους επικριτές της κυβέρνησης, «τους πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος που έχει πάρει άριστα στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις εδώ και μια 30ετία». Όλοι αυτοί έχουν πάρει το χρυσό μετάλλιο στις παρεμβάσεις αυτές, άρα θέλει θράσος να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε, θυμίζοντας ότι «στη δική μας θητεία έγιναν μεγάλα βήματα στην καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της».

Στο… σύνηθες δημοσιογραφικό ερώτημα, αν ο τόπος οδεύει σε πρόωρες εκλογές και αν για τον λόγο αυτόν πραγματοποιούνται οι περιοδείες του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι τόσο πραγματικό το σενάριο αυτό όσο και το ότι ο ίδιος σκέπτεται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος στην Κόρινθο, με αφορμή την περιοδεία του εκεί. «Με την Κόρινθο όμως δεν έχω σχέση» είπε χαριτολογώντας. 

«Πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά θα διαψευστούν από την πραγματικότητα», επέμεινε υπογραμμίζοντας, και πάλι, τη σημασία της αδιαμεσολάβητης σχέσης κυβέρνησης και κοινωνίας. «Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θύμισε στο σημείο αυτό ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο, όσον αφορά την κατανομή βαρών.

Κλείνοντας για την Τουρκία στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία», εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Η κρίση ασφαλείας αναζωπυρώνεται, σημείωσε προβληματισμένος. Αλλά, σε αυτό το «κρίσιμο γεωστρατηγικό σκηνικό, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ηρεμίας». Και, αναγνωρίζοντας ότι η αναζωπύρωση της κρίσης ασφάλειας δεν δημιουργεί τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπέρ της ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr