Στη Γενεύη Αναστασιάδης και Ακιντζί για τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό

Στη Γενεύη Αναστασιάδης και Ακιντζί για τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό

Δεκάδες πολίτες περίμεναν τον Κύπριο πρόεδρο για να του ευχηθούν καλή επιτυχία - Μετρημένος αλλά για να κάνει το παν για μια συμφωνία ο Ακιντζί - Συνομίλησαν τηλεφωνικά Αναστασιάδης και Τσίπρας

Στη Γενεύη Αναστασιάδης και Ακιντζί για τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό
Για τη Γενεύη αναχώρησε το πρωί της Κυριακής ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα παρακαθίσει σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τις 9 με 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα στη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στις 12 του μηνός.

Σε ανάρτησή του στο twitter λίγο πριν την απογείωση, ο κ. Αναστασιάδης έγραψε “με ελπίδα, αυτοπεποίθηση και ενωμένοι στη Γενεύη. Για την Κύπρο μας”

Κλείσιμο


Δεκάδες πολίτες τον ανέμεναν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο Λάρνακας για να του ευχηθούν καλή επιτυχία στις συνομιλίες. Ο κ. Αναστασιάδης κατέβηκε από το αυτοκίνητο και συνομίλησε με τους πολίτες. Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε «μακάρι και η άλλη πλευρά να πηγαίνει με την ίδια αποφασιστικότητα που έχουμε εμείς». Επίσης κάλεσε τους πάντες να κωφεύσουν στις σειρήνες.



Ερωτηθείς τι αναμένει να προκύψει από την επικείμενη φάση του Κυπριακού στην Ελβετία, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «εμείς πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι πάντοτε με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του. Και ένα ανάλογο κράτος βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα πως «αυτό που θέλω να ελπίζω ύστερα από τόσες δεκαετίες διαπραγματεύσεων, αυτό που έλειπε στο παρελθόν ίσως επικρατήσει τώρα, δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή που του απέστειλε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος του ΟΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».

Σε ερώτηση για την ατζέντα των συνομιλιών του με τον κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα οριστικοποιηθεί απόψε κατά τη συνάντηση τους.  

Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του για το τι θα σημαίνει για το Κυπριακό αν δεν μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ουσία είναι να υπάρχει βούληση από πλευράς Τουρκίας και όποιος θέλει ας την εκφράσει».

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι στην περιοχή, η ΕΕ θα είναι παρούσα, διαβουλεύσεις θα γίνονται από διάφορους όχι υπό μορφή επιδιαιτησίας, αλλά ώστε να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τέλος, ερωτηθείς ποιο θα είναι το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει απόψε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι ο ΓΓ έχει μιλήσει με όλους τους πρωταγωνιστές της παρούσας φάσης, και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και με τον Τούρκο Πρόεδρο και με τους Υπουργούς Εξωτερικών «και  συνεπώς βλέπω ότι είναι για ενθάρρυνση  περισσότερο και για την αποφασιστικότητα που πρέπει α δείξουν όλα τα μέλη»

Ακιντζί: Σημαντική για τους Τουρκοκύπριους η εκ περιτροπής προεδρία
Χωρίς απαισιοδοξία, αλλά ούτε και υπερβολικές προσδοκίες, μεταβαίνει στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που προσδίδει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Για την συμμετοχή ή όχι του Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη ανέφερε ότι είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει ν` αποφασίσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην Γενεύη για να κάνει το παν με στάση ευθύνης, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα. Σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, είπε ότι οι Κύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να έχουν αλληλοκατανόηση και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο αλλά ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσουν τους Κύπριους και ότι ήρθε η ώρα για να έχουν την συμβολή τους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη υπερβολής του τύπου `όλα θα γίνουν`». «Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι αν όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα καταστεί εφικτό να αρχίσει μια νέα περίοδος στην Κύπρο όπου και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, ευκολία και ευτυχία.

Αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία που προσδίδουν οι Τουρκοκύπριοι στην ισότητα και είπε ότι αυτό πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί στη Γενεύη και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι σαφής αναφορικά με τα κύρια στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκύπριων πολιτών, πρέπει να δείξουν ότι έχουν αποδεχτεί την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αισθήματα των κοινοτήτων σε σχέση με την ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά και πρόσθεσε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν και φοβούνται τους Ελληνοκύπριους και οι Ελληνοκύπριοι την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει μια διευθέτηση στο πλαίσιο της οποίας και οι δύο πλευρές να νοιώθουν ασφάλεια.

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε το στενό διάλογο και συνεργασία που έχει με την Τουρκία και είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στη Γενεύη «όπως κάνει η Αθήνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε ένα ερώτημα για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, είπε ότι η στάση του σ` αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη και δήλωσε ότι «δεν ακολουθούμε μια πολιτική προσκόλλησης στη νότια Κύπρο – όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία – ούτε και επαρχίας της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν τα λάθη της ελληνοκυπριακής πλευράς επικρατήσουν τότε δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που επιθυμούμε στη Γενεύη και το ψευδοκράτος θα έρθει αντιμέτωπο με την επιλογή του να συνεχίσει ως μια δημοκρατική, κοσμική, ελεύθερη κοινωνία.

Φυσικά, είπε, «η πρώτη μας επιλογή είναι η δημιουργία μιας ομόσπονδης δομής με πολιτική ισότητα, ελευθερία, ασφάλεια και την ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών».

Παρά τις προσπάθειες τους, ανέφερε, αν η δίοδος της λύσης δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της ελληνοκυπριακής πλευράς ή των λαθών της Ελλάδας, όπως είπε, η ζωή δεν θα σταματήσει και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να το αξιολογήσει αυτό. Συμπλήρωσε ότι δεν το λέει αυτό ως απειλή αλλά υπογράμμισε ότι η πάροδος του χρόνου ποτέ δεν είναι υποβοηθητική προς τη λύση.

Είπε ακόμη ότι επιθυμία τους είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό και να καταστεί η Κύπρος μια ειρηνική και ήρεμη νήσος της Ανατολικής Μεσογείου και να αρχίσει μια νέα περίοδος διαμοιρασμού της ευημερίας αντί των εντάσεων.

Ευχήθηκε να μπορέσει να αρχίσει αυτή νέα περίοδος την οποία «η νήσος περιμένει εδώ και πολλά χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δύο διαφορετικά στάδια στη Γενεύη ανέφερε ότι και τα δυο στάδια είναι σημαντικά. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη μια εικόνα που μπορεί κανείς να πει ότι «υπάρχει συναίνεση». Είπε ότι είναι αποφασισμένοι και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπάρξει συμφιλίωση όλων ή των περισσότερων από τα ζητήματα για να ανοίξει ο δρόμος για λύση.

Σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα βρίσκεται στη Γενεύη ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στέλνει τέτοια μηνύματα στο κοινό της αλλά το θέμα είναι σαφές και το σημαντικό είναι η προσέγγιση του ΟΗΕ.

Είπε ότι ο ΟΗΕ τους έχει πει ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι θα είναι εκεί ως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ότι μετά την εναρκτήρια τελετή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορούν να έχουν συναντήσεις μεταξύ τους, οι δύο κοινότητες θα μπορούν να έχουν συναντήσεις μεταξύ τους, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορούν να έχουν διμερείς συναντήσεις κάτι που θυμίζει τις διαπραγματεύσεις τύπου Μπούργκενστοκ κάτι που όλες οι πλευρές, ο ίδιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δεχθεί.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή ή όχι του Ερντογάν ανέφερε ότι ότι αν γίνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει ο Ερντογάν τότε η πιθανότητα συμμετοχής των Μέι και Τσίπρα είναι μεγάλη. Αν ο κ. Γιλντιρίμ έρθει από την Τουρκία τότε θα ήταν φυσικό να συμμετάσχουν οι δύο Πρωθυπουργοί, αλλά πρόσθεσε ότι ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα. Υπενθυμίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε μακρά τηλεφωνική συζήτηση με τον Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία θα αποφασίσει πάνω σ` αυτό το ζήτημα.

Τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη - Τσίπρα
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνομίλησε τηλεφωνικώς λίγο μετά την άφιξή του στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Twitter, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Αλέξη Τσίπρας είχαν συζήτηση για το Κυπριακό.



Χριστοδουλίδης: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο
H Λευκωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο που θα προκύψει στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό. Αυτό τόνισε ο Κυπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής του Μουσταφά Ακιντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δήθεν είναι «Πρόεδρος» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ακκιντζί προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει δημοσιευτεί στις κατεχόμενες περιοχές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στο τι έχει συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες στη Γενεύη. Δεν αναφέρεται η ΕΕ στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ θα είναι παρούσα διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Θυμίζω» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «τα σχετικά Συμπεράσματα, όπως και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να είναι και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στις διεργασίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Εγγυήσεων και δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα ή να ληφθεί η όποια απόφαση χωρίς της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη Γενεύη «με απόλυτη σοβαρότητα, με ετοιμότητα να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα, λύσεις που όμως δεν μπορούν να ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ίδιας της ΕΕ κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αργά το απόγευμα της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ η Λευκωσία ενημερώνεται συνεχώς από την ελληνική κυβέρνηση και τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά «για τα διαμειφθέντα των σημαντικών συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που έχει η κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες τόσο όσον αφορά θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας που άπτονται στο ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία. Η σοβαρότητα των στιγμών μας αναγκάζει να αναμένουμε να δούμε στην πράξη, στις 12 του μηνός που ξεκινά η διάσκεψη για την Κύπρο. Εκεί θα κριθεί η Τουρκία, για πρώτη φορά θα βρεθούμε απέναντι στην Τουρκία για να συζητήσουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο. Έχουμε ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια, αναλόγως και της συμπεριφοράς των άλλων συμμετεχόντων. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε έτοιμοι για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες την ίδια στιγμή δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σημασία έχει το τι θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και όχι αν θα είναι εκεί ή όχι ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερωτηθείς αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παραστούν στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε γίνει αποδέκτες (μηνυμάτων) ειδικότερα από Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα βρίσκονται στη Γενεύη για να παρευρεθούν στη διάσκεψη για την Κύπρο», ενώ σε ερώτηση σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν αυτά τα κράτη είπε ότι «υπάρχουν διάφορα επίπεδα, να αναμένουμε μέχρι τις 12 του μηνός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης