Για «εθνική γραμμή» στο Κυπριακό μίλησαν Τσίπρας - Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Λύση με κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει - Γεννηματά: «Eίναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες» - Κουτσούμπας: Άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων -Θεοδωράκης: Στηρίζουμε την προσπάθεια Αναστασιάδη - Ακολουθούν Λεβέντης και Καμμένος

«Νομίζω πως μπορούμε να βρούμε μια κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό
» είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό
Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την σύνοδο της Γενεύης. 

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί ακριβώς και αναχώρησε λίγο πριν από τις 11. Τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και, αφού μπροστά στις κάμερες, αν και με έκδηλη αμηχανία, επιχείρησαν να κάνουν «ανάλαφρη κουβέντα» για τις ημέρες των εορτών που «τελειώνουν γρήγορα», πέρασαν στην συζήτηση για το Κυπριακό.

«Πιστεύω ότι δεν θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης» σήμερα, αλλά η αρχή της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η συνάντηση αυτή γίνεται ενώ ξεκινούν στην Γενεύη οι συνομιλίες. «Παρά ταύτα», σημείωσε, «πιστεύω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε εθνική γραμμή για το Κυπριακό» και πρόσθεσε πως οι δυσκολίες στον δρόμο για την συμφωνία παραμένουν.



Στην συνέχεια την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την  Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά

 
Οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό, οι οποίες μεταφέρονται από σήμερα στη Γενεύη για την προετοιμασία της πολυμερούς διάσκεψης, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη εξελίσσονται χωρίς τις καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας.

Η αμφιλεγόμενη έως αρνητική στάση της Τουρκίας να συνδράμει αποφασιστικά στην όλη διαδικασία, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για το Κυπριακό. Ενδεικτικό της στάσης αυτής που τηρεί η Άγκυρα είναι και το ότι η τουρκική πλευρά είναι πιθανόν πλέον να μην εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της χώρας, αλλά από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, γεγονός που θέτει σε αμφιβολία και την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

«Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση. Πρόσθεσε ότι  «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε επίσης κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Με τις διαφορές σε κρίσιμα θέματα, όπως οι εγγυήσεις και η ασφάλεια να είναι ακόμη πολύ μεγάλες ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Αθήνα παρακολουθεί με επιφύλαξη τις διεργασίες, αισιοδοξώντας μεν για πρόοδο των συνομιλιών, αλλά και κινούμενη προσεκτικά σε κάθε βήμα της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός  ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς, σε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει και για την αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει της πολυμερούς Διάσκεψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται:

1. Να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό

2. Να επισημάνει ότι η χώρα μας καταβάλλει ενεργή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης

3. Να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια, θέμα ως προς το οποίο η χώρα μας έχει βαρύνοντα ρόλο και

4.  Θα επαναλάβει τις πάγιες θέσει για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Αναλυτικότερα:

Γεννηματά: Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες» ανέφερε ο κ., Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής.

Στη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Όπως δήλωσε, τόνισε «στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λάου και της πολιτικής ηγεσίας του», με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».

Η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση η «Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».



Κουτσούμπας: Άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».

Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά «χιόνια» και «θύελλες» που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Έχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα...».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».

«Σύμφωνοι» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση.

«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας».

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ευκαιρία που θα είχαν να συζητήσουν εν συνεχεία, χωρίς τις κάμερες.

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ” όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης».

«Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από τον λαό της Ελλάδας και από τον λαό της Κύπρου» κατέληξε ο γγ του ΚΚΕ.



Θεοδωράκης: Να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επισήμανε.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται...».

Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού».

«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα» αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε» είπε, κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τον κ. Θεοδωράκη συνόδευαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο πρέσβης ετ Γιώργος Κακλίκης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου.


Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:

«Παρουσίασα στον κ.Τσίπρα την πρόταση του Ποταμιού για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας γιατί η συνεννόηση στα εθνικά θέματα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να μην είναι ευκαιριακή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είχαμε μια διεξοδική συζήτηση. Εκτός των άλλων η συνάντησή μας συνέπεσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ.Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν, και ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τις απόψεις της τουρκικής πλευράς.

Για εμάς τα πράγματα ήταν και είναι ξεκάθαρα. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μιας ενιαίας, κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις ούτε από στρατεύματα κατοχής».

Απαισιόδοξος για θετική έκβαση ο Βασίλης Λεβέντης


Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο άνδρες ενδεχομένως θα μεταβουν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης.

«Αν πάει ο Ερντογάν γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε μεν, του εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.

Όπως επισήμανε ο κ. Λεβέντης, ο ίδιος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι καθώς είναι 23 χρόνια μεγαλύτερος του, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις για το Κυπριακό. «Η γενιά μας είναι πληγωμένη για το θέμα της Κύπρου» προσέθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και για την αξιολόγηση και για το θέμα των εκλογών, δε θέλησε όμως να δώσει καμιά περαιτέρω λεπτομέρεια για το τι οι δύο άνδρες είπαν στη συνομιλία τους.



Καμμένος: Θα κάνουμε τα πάντα για τη λύση, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αλλά η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της, παρ' ότι θα κάνει τα πάντα για να δοθεί ένα τέλος. Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας: 

«Σημαντικό ότι υπάρχει  εθνική θέση και αυτό είναι η δύναμη του ελληνισμού,η Ελλάδα να έχει μια φωνή.  Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και παραμένοντας σταθερά στις θέσεις της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για τη λύση, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε. Ωστόσο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας». 

Οι συνομιλίες στη Γενεύη

Εν τω μεταξύ, στη Γενεύη ξεκινούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και ήδη Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται στα γραφεία του ΟΗΕ όπου τους υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ  Έσπεν Μπαρθ Άιντε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr