Νίκος Αναστασιάδης: Έχω απόλυτη ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Μόνο μια ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε, η ελληνική, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τις προϋποθέσεις για τη ριζική διαφοροποίηση των συνθηκών ασφάλειας που ίσχυαν το 1960 δημιουργεί το αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Κύπρο αλλά και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνώντης 
για το Κυπριακό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης την Πέμπτη.

«Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση των συμμετεχόντων να εξεύρουν μια κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον, νομίζω ότι δημιουργεί τις προοπτικές αλλά και αποτελούν όρους εντολής, αν θέλετε, προς την ομάδα των εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστούν νέες μορφές αποδεκτές και διαφοροποίηση ριζικά των όσων ίσχυαν με βάση τις εγγυήσεις του 1960», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την 1η Δεκεμβρίου ο ίδιος έλαβε «την απόφαση ευθύνης» προκειμένου να πετύχει δύο στόχους: Την αποτροπή ενός παρατεταμένου αδιεξόδου με απρόβλεπτη την παραπέρα πορεία του διαλόγου και να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής αλλά και ιδιαίτερα της τουρκικής πλευράς όσον αφορά τα ουσιώδη κεφάλαια του εδαφικού και του θέματος ασφαλείας και εγγυήσεων.
«Τα αποτελέσματα της συνόδου της Γενεύης επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης, αφού πρώτον όσον αφορά τον πρώτο στόχο μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου επί των τεσσάρων κεφαλαίων έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος, χωρίς τούτο να σημαίνει και θέλω να το υπογραμμίσω ότι ανταποκρίνεται στο βαθμό των προσδοκιών μας», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντικού ποσοστού των κατεχομένων εδαφών.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως έστω και αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας ο χάρτης, παρά ταύτα και λαμβάνοντας υπόψη τη δική μας πρόταση επί χάρτου για τις εδαφικές αναπροσαρμογές αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο στην παρουσία της ΕΕ, στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία ενεπλάκη για πρώτη φορά σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, με αντικείμενο συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

«Η απόφαση για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο καταδεικνύει πώς το θέμα ασφάλειας, εγγυήσεων και υλοποίησης της εφαρμογής της λύσης συνιστά την απαρχή ουσιαστικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης κατά τρόπον που η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Περί αυτού και η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι «η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που υπάρχει ενώπιον της Διάσκεψης είναι η πρόταση που υποβλήθηκε από τη δική μας πλευρά και αποτέλεσε και την τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας σε ό,τι αφορά την εργασία των εμπειρογνωμόνων που θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου.

Στις τοποθετήσεις του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι ουδεμία διαφορά ή διάσταση απόψεων υπάρχει με την Αθήνα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία παρεξήγηση με την Ελλάδα.
Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει ίχνος ελπίδας για λύση στο Κυπριακό, είπε, μεταξύ άλλων, ότι εάν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί, δεν θα βρισκόταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Άλλο η ελπίδα, άλλο το τελικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε πως «βεβαίως» η ΕΕ θα έχει λόγο, ώστε η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr