Στη Βουλή οι «κοπανατζήδες» που προσελήφθησαν στα hot spots από την κυβέρνηση
17.01.2017
18:52
Για προσλήψεις χωρίς σχέδιο, μιλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη - Η κυβέρνηση πρώτα προσλαμβάνει και μετά δημιουργεί θέσεις εργασίας, καταγγέλλει το Ποτάμι - «Τίποτα παράνομο, τίποτα πελατειακό» δεν βλέπει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Για κατασπατάληση των πόρων χωρίς σχέδιο στο προσφυγικό καταγγέλλει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος πως έχουν ήδη διοριστεί 2.500 άτομα στα hot spots, με το 80% αυτών να μην πατάει καν για εργασία!
Για προσλήψεις χωρίς σχέδιο, μιλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το Ποτάμι καταγγέλλει πως η κυβέρνηση πρώτα προσλαμβάνει και μετά δημιουργεί θέσεις εργασίας. Για το ζήτημα βουλευτές των δύο κομμάτων κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα
Για προσλήψεις χωρίς σχέδιο, μιλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το Ποτάμι καταγγέλλει πως η κυβέρνηση πρώτα προσλαμβάνει και μετά δημιουργεί θέσεις εργασίας. Για το ζήτημα βουλευτές των δύο κομμάτων κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα
.
Σχολιάζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, επικαλούμενος την σχετική προκήρυξη, ότι ο σκοπός για τον οποίο προσελήφθησαν αυτοί οι άνθρωποι είναι ευρύτερος από την κάλυψη των αναγκών στα hotspot προσθέτοντας ότι «τίποτα παράνομο δεν έχει συμβεί, τίποτα πελατειακό, είναι προσλήψεις που έγιναν με έγκριση της ΕΕ και αφορούν αντιμετώπιση αναγκών του συνόλου των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης». Σε επόμενη ερώτηση είπε, δε, ότι «οι προσλήψεις έγιναν και για την κάλυψη άλλων αναγκών και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ρωτήσετε τους δημάρχους που τις έκαναν αν αυτοί οι άνθρωποι όντως καλύπτουν ανάγκες ή κάθονται».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξηγεί πως «η σπάταλη και η παντελώς ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού από την Κυβέρνηση εξαθλιώνει την καθημερινότητα των προσφυγών, επιδεινώνει την ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και εκθέτει τη χώρα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
«Σημαντικά κονδύλια κατασπαταλώνται και άλλα χάνονται, όχι μόνο γιατί όντως υπάρχει ανικανότητα απορρόφησής τους από την Κυβέρνηση, αλλά και γιατί υπάρχει πολιτική "αξιοποίηση" του "χάους του προσφυγικού"» επισημαίνει σε άλλο σημείο για να αναφέρει ως ενδεικτικά παραδείγματα: «(α) Το Υπουργείο Εργασίας διενεργεί από το 2016, από τον Εθνικό Προϋπολογισμό, 5000 προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας, ανέργων, (οι 2.500 έχουν ήδη γίνει) σε δήμους, όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, χωρίς κανένα σχεδιασμό αναγκών και αντικειμένου απασχόλησης. (β) Από τους 26.000 περίπου πρόσφυγες, που φιλοξενούσαν οι δομές της ενδοχώρας, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όταν προκηρύχθηκε το 2016, σήμερα δεν παραμένουν σε αυτές παραπάνω από 10.000 πρόσφυγες. Με ποιο προγραμματισμό γίνονται οι προσλήψεις; Με αναλογία ένα προς δύο; (γ) Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι σήμερα 320 εργαζόμενοι σε 5 δήμους του προγράμματος δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας, γιατί πολύ απλά οι δομές της περιοχής τους έχουν κλείσει!!! Πού απασχολούνται οι προσληφθέντες; (δ) Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων, η Κυβέρνηση επέλεξε, για επικοινωνιακούς λόγους, να επενδύσει ποσά από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ, αφαιρώντας ουσιαστικά πόρους από το κοινωνικό κράτος, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η Κυβέρνηση σπατάλησε αλόγιστα 17 εκατομμύρια ευρώ για να "πουλήσει εξυπηρετήσεις", σε βάρος των ανέργων, των φτωχών και των αδύναμων».
Ρωτά τέλος τον υπουργό:
«1)Με ποιο σχεδιασμό κατανέμονται τα κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού;
2)Πού και πώς διατίθεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λαμβάνει η Κυβέρνηση»;
Οι βουλευτές του κόμματος Σπύρος Δανέλλης και Κώστας Μπαργιώτας σε ερωτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζαλα επισημαίνουν πως «το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την κυβερνητική προχειρότητα και ανετοιμότητα ως προς τη διαχείρισή του, αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές. Ο κ. Δ. Βίτσας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%! Την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση επέτεινε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2)Μεταναστευτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: Προσέλαβαν εργαζόμενους που δεν εμφανίζονται στις Προσφυγικές Δομές
Το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές.
Συγκεκριμένα, οι παραπάνω καταγγέλλουν τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση στις 24 δομές φιλοξενίας, παρότι αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο καλύπτει 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης 8μηνης διάρκειας, σε 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hot spots, σε 8 Περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%!
Για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι 20 κυβερνητικοί βουλευτές, συνέβαλε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%.
Ωστόσο αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης εργαζομένων, εξυπηρέτησης ημετέρων, αυταρχικών συμπεριφορών, συστηματικών αυθαιρεσιών και εντέλει οδηγεί στην απαξίωση της δράσης των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων.
Έτσι παρατηρείται μεταξύ άλλων το φαινόμενο όπου ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού λειτουργεί ανεξέλεγκτα, επιλέγοντας να «διευκολύνει» όσους εργαζόμενους προκρίνει, ενώ οι λιγότερο τυχεροί «καταδικάζονται» σε «δυσμενή τοποθέτηση» στις προσφυγικές δομές.
Δεδομένου ότι η υποστελέχωση των κέντρων φιλοξενίας της χώρας προκαλεί πρόβλημα στην λειτουργία τους και δεν εξυπηρετεί τις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και της σχετικής προκήρυξης για την πρόσληψη των 2.500 προσληφθέντων.
Δεδομένου ότι η πάγια, ανορθολογική τακτική της κυβέρνησης πρώτα να προσλαμβάνει προσωπικό και μετά να δημιουργεί, τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας αποβαίνει τελικά σε βάρος των εκάστοτε δομών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Για ποιους λόγους δεν έχει τοποθετηθεί το 100% των προσληφθέντων στις προσφυγικές δομές και για ποιους λόγους εκδόθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%;
2. Με ποια κριτήρια τοποθετούνται ορισμένοι από τους προσληφθέντες του εν λόγω προγράμματος σε προσφυγικές δομές, ενώ οι υπόλοιποι εξ αυτών τοποθετούνται σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες;
3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός ελλείψεων σε προσωπικό ανά ειδικότητα, σε καθεμία από τις 24 περιοχές που διατηρούν προσφυγικές δομές και αν προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προσλάβουν πρόσθετο προσωπικό στις προσφυγικές δομές;
4. Επαρκεί ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 17.523.136 ευρώ, για τη μισθοδοσία των 2.500 προσληφθέντων και αν όχι, από πού θα εξοικονομηθούν τα επιπλέον κονδύλια;
5. Με ποιο τρόπο τα συναρμόδια Υπουργεία θα ενεργήσουν ώστε να μην ανατίθενται σε εργαζόμενους καθήκοντα, για τα οποία δεν διαθέτουν πρότερη γνώση και δεξιότητες και να μην υπονομεύεται η υγεία και η ασφάλειά τους σύμφωνα με το Ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’);
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
Αυγενάκης: Υπάλληλοι «φαντάσματα» με κανονικές απολαβές
Για υπαλλήλους «φαντάσματα» αλλά με κανονικές πληρωμές μιλά και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος.
Η ερώτηση του κ Αυγενάκη έχει ως εξής:
Χάος επικρατεί στο μείζον εθνικό ζήτημα του προσφυγικού. Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει καν εάν εργάζονται.
Όπως κατήγγειλαν πριν λίγο καιρό 20 βουλευτές της ίδιας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπ’ αριθ. 2165/20-12-16 ερώτησή τους και επιβεβαίωσε εσχάτως ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» στις 16-01-17, από τους 2500 ανέργους που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspot σε 8 περιφέρειες της χώρας, απορροφήθηκε μόνο το 20%. Όσον αφορά δε, το υπόλοιπο 80% σε περίπτωση που δεν αγνοείται παντελώς η τύχη του, έχει απορροφηθεί από άλλες υπηρεσίες των δήμων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα σε τεχνικές ειδικότητες όπως σε οικοδόμους, οδηγούς, υδραυλικούς κοκ, αυτοί εκλείπουν σε ποσοστό 100%! Ενώ, όπως ομολόγησε επίσης, ο κ Βίτσας πολλοί από τους προσληφθέντες δεν απασχολούνται, διότι δεν έχουν αντικείμενο, ελλείψει παντελούς οργάνωσης των δομών! Η αυθαιρεσία του κομματικού κράτους σε όλο της μεγαλείο!
Πρόκειται για ένα πραγματικό χάος που η Κυβέρνηση με την ανικανότητά της δημιούργησε δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους δήμους να απασχολούν τους 2500 άνεργους κατά το δοκούν ή και καθόλου, με χρήματα που προορίζονταν ξεκάθαρα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προκαλεί στη χώρα μας η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα και με τη ρητή επισήμανση της υπ’ αριθ. 6/2016 Δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ που καθιστά σκοπό της δράσης την «επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Οι πράξεις αυτές εκθέτουν τη χώρα κι έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή των καταστροφικών χειρισμών της Κυβέρνησης, καθώς από τα 17,5 εκ ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις των υπαλλήλων–φαντασμάτων τα 10.9 προέρχονται από την ΕΚΤ, δημιουργώντας έτσι ένα τραγικά αρνητικό προηγούμενο στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στον Δήμο Λέρου, όπου όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», κ. Μιχάλης Κόλλιας, σε σύνολο 75 προσλήψεων μόνο οι 25 αφορούσαν σε υπηρεσίες του Κέντρου Ταυτοποίησης, ενώ οι υπόλοιπες 50 σε υπηρεσίες του Δήμου. Την ίδια στιγμή που από την υποστελεχωμένη Περιφέρεια Κρήτης μεταφέρθηκαν δεκάδες αστυνομικοί για να καλύψουν συν τοις άλλοις και τα διοικητικά κενά που αφήνουν πίσω τους οι 50 υπάλληλοι του Δήμου που προσελήφθησαν για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Ταυτοποίησης του νησιού.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Πόσοι εργάζονται όπως προβλέπει το πρόγραμμα και σε ποιές δομές προσφύγων; Πόσοι στους δήμους και πόσοι δεν εργάζονται καθόλου;
2. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των δομών αυτών πέραν του Απριλίου οπότε και θα ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σχολιάζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, επικαλούμενος την σχετική προκήρυξη, ότι ο σκοπός για τον οποίο προσελήφθησαν αυτοί οι άνθρωποι είναι ευρύτερος από την κάλυψη των αναγκών στα hotspot προσθέτοντας ότι «τίποτα παράνομο δεν έχει συμβεί, τίποτα πελατειακό, είναι προσλήψεις που έγιναν με έγκριση της ΕΕ και αφορούν αντιμετώπιση αναγκών του συνόλου των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης». Σε επόμενη ερώτηση είπε, δε, ότι «οι προσλήψεις έγιναν και για την κάλυψη άλλων αναγκών και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ρωτήσετε τους δημάρχους που τις έκαναν αν αυτοί οι άνθρωποι όντως καλύπτουν ανάγκες ή κάθονται».
Προσλήψεις χωρίς σχέδιο στο προσφυγικό, καταγγέλλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού και κατασπατάληση των σχετικών κονδυλίων καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή με αφορμή και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος της Κυριακής που ανέδειξε πως το 80% των προσληφθέντων στις δομές φιλοξενίας δεν εμφανίζεται στην εργασία του.Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξηγεί πως «η σπάταλη και η παντελώς ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού από την Κυβέρνηση εξαθλιώνει την καθημερινότητα των προσφυγών, επιδεινώνει την ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και εκθέτει τη χώρα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
«Σημαντικά κονδύλια κατασπαταλώνται και άλλα χάνονται, όχι μόνο γιατί όντως υπάρχει ανικανότητα απορρόφησής τους από την Κυβέρνηση, αλλά και γιατί υπάρχει πολιτική "αξιοποίηση" του "χάους του προσφυγικού"» επισημαίνει σε άλλο σημείο για να αναφέρει ως ενδεικτικά παραδείγματα: «(α) Το Υπουργείο Εργασίας διενεργεί από το 2016, από τον Εθνικό Προϋπολογισμό, 5000 προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας, ανέργων, (οι 2.500 έχουν ήδη γίνει) σε δήμους, όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, χωρίς κανένα σχεδιασμό αναγκών και αντικειμένου απασχόλησης. (β) Από τους 26.000 περίπου πρόσφυγες, που φιλοξενούσαν οι δομές της ενδοχώρας, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όταν προκηρύχθηκε το 2016, σήμερα δεν παραμένουν σε αυτές παραπάνω από 10.000 πρόσφυγες. Με ποιο προγραμματισμό γίνονται οι προσλήψεις; Με αναλογία ένα προς δύο; (γ) Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι σήμερα 320 εργαζόμενοι σε 5 δήμους του προγράμματος δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας, γιατί πολύ απλά οι δομές της περιοχής τους έχουν κλείσει!!! Πού απασχολούνται οι προσληφθέντες; (δ) Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων, η Κυβέρνηση επέλεξε, για επικοινωνιακούς λόγους, να επενδύσει ποσά από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ, αφαιρώντας ουσιαστικά πόρους από το κοινωνικό κράτος, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η Κυβέρνηση σπατάλησε αλόγιστα 17 εκατομμύρια ευρώ για να "πουλήσει εξυπηρετήσεις", σε βάρος των ανέργων, των φτωχών και των αδύναμων».
Ρωτά τέλος τον υπουργό:
«1)Με ποιο σχεδιασμό κατανέμονται τα κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού;
2)Πού και πώς διατίθεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λαμβάνει η Κυβέρνηση»;
Η κυβέρνηση πρώτα προσλαμβάνει και μετά δημιουργεί θέσεις εργασίας, καταγγέλλει το Ποτάμι
«Είναι προσφιλής τακτική της κυβέρνησης πρώτα να προσλαμβάνει προσωπικό και μετά να δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας» αναφέρει το Ποταμι φέρνοντας το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για τις αθρόες προσλήψεις για το προσφυγικό στην Βουλή.Οι βουλευτές του κόμματος Σπύρος Δανέλλης και Κώστας Μπαργιώτας σε ερωτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζαλα επισημαίνουν πως «το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την κυβερνητική προχειρότητα και ανετοιμότητα ως προς τη διαχείρισή του, αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές. Ο κ. Δ. Βίτσας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%! Την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση επέτεινε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2)Μεταναστευτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: Προσέλαβαν εργαζόμενους που δεν εμφανίζονται στις Προσφυγικές Δομές
Το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές.
Συγκεκριμένα, οι παραπάνω καταγγέλλουν τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση στις 24 δομές φιλοξενίας, παρότι αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο καλύπτει 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης 8μηνης διάρκειας, σε 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hot spots, σε 8 Περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%!
Για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι 20 κυβερνητικοί βουλευτές, συνέβαλε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%.
Ωστόσο αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης εργαζομένων, εξυπηρέτησης ημετέρων, αυταρχικών συμπεριφορών, συστηματικών αυθαιρεσιών και εντέλει οδηγεί στην απαξίωση της δράσης των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων.
Έτσι παρατηρείται μεταξύ άλλων το φαινόμενο όπου ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού λειτουργεί ανεξέλεγκτα, επιλέγοντας να «διευκολύνει» όσους εργαζόμενους προκρίνει, ενώ οι λιγότερο τυχεροί «καταδικάζονται» σε «δυσμενή τοποθέτηση» στις προσφυγικές δομές.
Δεδομένου ότι η υποστελέχωση των κέντρων φιλοξενίας της χώρας προκαλεί πρόβλημα στην λειτουργία τους και δεν εξυπηρετεί τις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και της σχετικής προκήρυξης για την πρόσληψη των 2.500 προσληφθέντων.
Δεδομένου ότι η πάγια, ανορθολογική τακτική της κυβέρνησης πρώτα να προσλαμβάνει προσωπικό και μετά να δημιουργεί, τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας αποβαίνει τελικά σε βάρος των εκάστοτε δομών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Για ποιους λόγους δεν έχει τοποθετηθεί το 100% των προσληφθέντων στις προσφυγικές δομές και για ποιους λόγους εκδόθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%;
2. Με ποια κριτήρια τοποθετούνται ορισμένοι από τους προσληφθέντες του εν λόγω προγράμματος σε προσφυγικές δομές, ενώ οι υπόλοιποι εξ αυτών τοποθετούνται σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες;
3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός ελλείψεων σε προσωπικό ανά ειδικότητα, σε καθεμία από τις 24 περιοχές που διατηρούν προσφυγικές δομές και αν προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προσλάβουν πρόσθετο προσωπικό στις προσφυγικές δομές;
4. Επαρκεί ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 17.523.136 ευρώ, για τη μισθοδοσία των 2.500 προσληφθέντων και αν όχι, από πού θα εξοικονομηθούν τα επιπλέον κονδύλια;
5. Με ποιο τρόπο τα συναρμόδια Υπουργεία θα ενεργήσουν ώστε να μην ανατίθενται σε εργαζόμενους καθήκοντα, για τα οποία δεν διαθέτουν πρότερη γνώση και δεξιότητες και να μην υπονομεύεται η υγεία και η ασφάλειά τους σύμφωνα με το Ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’);
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
Αυγενάκης: Υπάλληλοι «φαντάσματα» με κανονικές απολαβές
Για υπαλλήλους «φαντάσματα» αλλά με κανονικές πληρωμές μιλά και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος.
Η ερώτηση του κ Αυγενάκη έχει ως εξής:
Χάος επικρατεί στο μείζον εθνικό ζήτημα του προσφυγικού. Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει καν εάν εργάζονται.
Όπως κατήγγειλαν πριν λίγο καιρό 20 βουλευτές της ίδιας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπ’ αριθ. 2165/20-12-16 ερώτησή τους και επιβεβαίωσε εσχάτως ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» στις 16-01-17, από τους 2500 ανέργους που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspot σε 8 περιφέρειες της χώρας, απορροφήθηκε μόνο το 20%. Όσον αφορά δε, το υπόλοιπο 80% σε περίπτωση που δεν αγνοείται παντελώς η τύχη του, έχει απορροφηθεί από άλλες υπηρεσίες των δήμων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα σε τεχνικές ειδικότητες όπως σε οικοδόμους, οδηγούς, υδραυλικούς κοκ, αυτοί εκλείπουν σε ποσοστό 100%! Ενώ, όπως ομολόγησε επίσης, ο κ Βίτσας πολλοί από τους προσληφθέντες δεν απασχολούνται, διότι δεν έχουν αντικείμενο, ελλείψει παντελούς οργάνωσης των δομών! Η αυθαιρεσία του κομματικού κράτους σε όλο της μεγαλείο!
Πρόκειται για ένα πραγματικό χάος που η Κυβέρνηση με την ανικανότητά της δημιούργησε δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους δήμους να απασχολούν τους 2500 άνεργους κατά το δοκούν ή και καθόλου, με χρήματα που προορίζονταν ξεκάθαρα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προκαλεί στη χώρα μας η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα και με τη ρητή επισήμανση της υπ’ αριθ. 6/2016 Δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ που καθιστά σκοπό της δράσης την «επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Οι πράξεις αυτές εκθέτουν τη χώρα κι έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή των καταστροφικών χειρισμών της Κυβέρνησης, καθώς από τα 17,5 εκ ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις των υπαλλήλων–φαντασμάτων τα 10.9 προέρχονται από την ΕΚΤ, δημιουργώντας έτσι ένα τραγικά αρνητικό προηγούμενο στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στον Δήμο Λέρου, όπου όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», κ. Μιχάλης Κόλλιας, σε σύνολο 75 προσλήψεων μόνο οι 25 αφορούσαν σε υπηρεσίες του Κέντρου Ταυτοποίησης, ενώ οι υπόλοιπες 50 σε υπηρεσίες του Δήμου. Την ίδια στιγμή που από την υποστελεχωμένη Περιφέρεια Κρήτης μεταφέρθηκαν δεκάδες αστυνομικοί για να καλύψουν συν τοις άλλοις και τα διοικητικά κενά που αφήνουν πίσω τους οι 50 υπάλληλοι του Δήμου που προσελήφθησαν για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Ταυτοποίησης του νησιού.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Πόσοι εργάζονται όπως προβλέπει το πρόγραμμα και σε ποιές δομές προσφύγων; Πόσοι στους δήμους και πόσοι δεν εργάζονται καθόλου;
2. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των δομών αυτών πέραν του Απριλίου οπότε και θα ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr