Ακιντζί: Είμαστε ανοιχτοί για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αλλά όχι άμεσα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, προσθέτοντας ωστόσο ότι με επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς για ‘μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό’ δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση

Ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει πλήρως μετά από μια λύση, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο είπε ότι δεν είναι κλειστή η τουρκική πλευρά σε μια πρόταση η οποία προβλέπει ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί σε μερικά χρόνια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, προσθέτοντας ωστόσο ότι με επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς για ‘μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό’ δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Για το θέμα των εγγυήσεων ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπέβαλαν πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της ανταλλαγής ιδεών ωστόσο επειδή δεν είδαν το απαραίτητο άνοιγμα από την ελληνοκυπριακη  πλευρά δεν προχώρησαν. Όπως είπε η δική τους πρόταση είναι στην περίπτωση που απειληθεί η συνταγματική τάξη και αφού εξαντληθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να καλέσουν την Τουρκία με απόφαση της βουλής τους. “Εάν θέλουμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε φόρμουλα”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε εγγυήσεις της ΕΕ λέγοντας ότι στο Μοντ Πελεράν αποδείχθηκε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει την ασφάλεια που επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ. Για τον χάρτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη έπειτα από στενή διαβούλευση με την Τουρκία. 

Ο Μουσταφά Ακίντζί σε συνέντευξή του που έδωσε χθες στο τουρκικό κανάλι NTV ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ότι δεν είναι ευαισθησία μόνο της Άγκυρας αλλά και των Τουρκοκυπρίων. “Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η ασφάλεια και το άλλο τη διατήρηση του καθεστώτος και οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να αναθέσουν την ασφάλεια και τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης σε ξένες δυνάμεις” 

Δεν απέκλεισε να υπάρξει και μια συμφωνία η οποία μάλιστα να αποκληθεί  Σύμφωνο Φιλίας  όπως πρότεινε η Ελλάδα. “Μπορείς να το πεις Σύμφωνο Φιλίας αλλά εκεί αναφέρομαι σε μια συμφωνία φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για να εμποδίσει την εξωτερική απειλή. Εγώ όμως αναφέρομαι σε εγγυήσεις, Αυτό είναι κάτι διαφορετικό”, είπε. 
Ανέφερε ότι στο παρελθόν οι Τ/κ δεν είχαν ξεχωριστή αστυνομία. “Ωστόσο τώρα με το νέο σύστημα η κάθε πολιτεία θα έχει την περιοχή της. Τη δική μας ξεχωριστή βουλή, διοίκηση, και δικαστήρια καθώς και την δική μας ξεχωριστή αστυνομία. Επομένως την εσωτερική μας ασφάλεια θα την διασφαλίζουμε μόνοι μας εκεί. Θα υπάρχει και ομοσπονδιακή αστυνομία η οποία θα είναι ίση και θα αποτελείται 50-50 μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο εάν η συνταγματική τάξη κινδυνεύσει τί μπορεί να γίνει; Το δικαίωμα παρέμβασης της δικής μας πολιτείας να το δώσουμε στην Τουρκία αλλά αυτή την έκκληση να την κάνουμε όταν κινδυνεύσουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε:
“Αυτή τη στιγμή αποδέχονται μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις κι εμείς αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε. Επομένως στο Μοντ Πελεράν έγιναν τεχνικές εργασίες δύο ημερών και εκεί υποβλήθηκαν αυτά τα ερωτήματα και αυτό που βγήκε από εκεί είναι καθαρό. Η ΕΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και την εγγύηση που επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι. Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στην ΕΕ”. 

Για τον αριθμό των στρατευμάτων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η  πιο ακραία θέση είναι να αποχωρήσει ο στρατός πριν τη λύση. “Και αυτό είναι αδύνατον. Εκείνοι που σκέφτονται λογικά λένε ότι αυτό χρειάζεται χρόνο για να γίνει. Αυτό που μας ειπώθηκε είναι μέσα σε μερικά χρόνια αυτός ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί. Εμείς δεν είμαστε κλειστοί σε αυτό. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να μείνουν εκεί αυτοί οι 40 χιλιάδες στρατιώτες. Με τη λύση θα υπάρξει συγκεκριμένη μείωση αυτού του αριθμού. Είναι καθαρό. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για αυτό τον αριθμό. Το 1960 είχε συμφωνηθεί ο αριθμός 650-950. Σε παρόμοιο αριθμό και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε τις προάλλες. Μπορεί πάνω σε αυτό να υπάρξει μια συμφωνία. Αυτός ο αριθμός δεν είναι και μεγάλο ζήτημα. Φτάνει να υπάρξει μια συμφωνία για την ύπαρξη.
 
Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως εάν θα λυθεί το Κυπριακό θα είναι θετική η θέση των Ελληνοκυπρίων σε αυτό το θέμα. “Η εκ περιτροπής είναι από τα τα εκ των ων ουκ άνευ μας. Ένα σχέδιο που δεν το περιέχει αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα το πάει σε δημοψήφισμα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι το άλλο σημαντικό είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. “Για παράδειγμα πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο; Οπωσδήποτε θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι”, ανέφερε. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr