Δημοσκόπηση Marc για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Το 81% λέει ότι δύο χρόνια πριν ήταν καλύτερα

Δημοσκόπηση Marc για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Το 81% λέει ότι δύο χρόνια πριν ήταν καλύτερα

Μαύρα τα δεύτερα γενέθλια για τον ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 ψηφοφόρους του κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση - 8 στους 10 βλέπουν 4ο Μνημόνιο - Το 71% καταδικάζει τις επιθέσεις Τσίπρα στα ΜΜΕ - «Νταμπλ σκορ» της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Το 81% λέει ότι δύο χρόνια πριν ήταν καλύτερα
Αγκαλιά με την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς παγιώνεται το σκηνικό της επικράτησής της με double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την οργή της κοινωνίας. Οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό θεωρούν ότι η διετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβλαψε τη χώρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία MARC, η
Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης προηγούνται σε όλους τους δείκτες και εφόσον στηθούν οι κάλπες με αυτές τις συνθήκες, όπως φαίνεται να προεξοφλείται, θα κατακτήσουν αυτοδύναμη πλειοψηφία με 159 έδρες στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνει έτι περαιτέρω την απόσταση που εδώ και καιρό τη χωρίζει από το κυβερνών κόμμα και με το 27,8% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου έχει πλέον υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με το ισχνό 13,7%, στο οποίο ανέρχεται πλέον η απήχησή του υπολείπεται κατά 13,5 μονάδες. 
Κλείσιμο

Το υψηλό αυτό «γαλάζιο» προβάδισμα, ωστόσο, μπορεί να φτάσει έως τις 20 μονάδες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Marc, οι οποίοι με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, που φτάνουν στο 17%, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η δύναμη της Ν.Δ. θα κινηθεί σε επίπεδα πέριξ του 38,3% (με ανώτερο το 41,3% και κατώτερο το 35,3%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει κοντά στο 18,9% (μεταξύ του 21,3% και του 16,5%). 





Αυξημένο προβάδισμα του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα
Την ίδια ώρα, αυξημένο επίσης εμφανίζεται να είναι και το προβάδισμα που κατακτά ο κ. Μητσοτάκης έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. προηγείται με 15 μονάδες στο ερώτημα σχετικά με τον πολιτικό ηγέτη με τις απόψεις του οποίου αισθάνονται να ταυτίζονται οι πολίτες.

Συντριπτική γίνεται, ωστόσο, η διαφορά στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς παρόλο που οι πολίτες είναι διχασμένοι στο ζήτημα της προκήρυξης των εκλογών -το 44,8% τις θέλει και το 45,6% τις απορρίπτει-, η πλειονότητα -σε ποσοστό 59,7%- εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρα και σχεδόν 8 στους 10 πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Το κυβερνών κόμμα, άλλωστε, φαίνεται ότι χάνει δύο στους τρεις ψηφοφόρους που το επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές, αφού η συσπείρωσή του κατρακυλά στο 34,3%. Οι μεγαλύτερες απώλειες είναι μεν προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (17,8% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 15,7% ότι θα επιλέξουν άκυρο ή λευκό), αλλά και μόνο οι απώλειες της τάξης του 10,5% που έχει προς τη Ν.Δ. αρκούν για να περάσει στη δεύτερη θέση. Πολύ περισσότερο που η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει υψηλότατη συσπείρωση (83,8%) και έχει εισδοχές από κάθε κατεύθυνση. 

Πέρα από τον ελαφρώς ενισχυμένο «δικομματισμό», σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (+0,6% για τη Ν.Δ. και +0,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ), στην έρευνα της Marc αποτυπώνονται μικρές μεν, πλην όμως αξιοσημείωτες μεταβολές που, αν επιβεβαιωθούν, αποκτούν σημασία για τη διάρθρωση του μετεκλογικού σκηνικού. 





Το ΚΚΕ προσπέρασε τη Χρυσή Αυγή
- Για πρώτη φορά πλασσάρεται στην τρίτη θέση το ΚΚΕ, το οποίο με το 6,2% που συγκεντρώνει (+0,2% από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου) εξοβελίζει τη Χρυσή Αυγή, η οποία υποχωρεί ελαφρώς στο 5,8% (-0,2%).
- Καταγράφονται ανοδικές τάσεις στον ενδιάμεσο χώρο του Κέντρου, με πιο σημαντική την κατά σχεδόν μία μονάδα αύξηση της απήχησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ανεβαίνει στο 5,6% (+0,9%), αλλά και, τηρουμένων των συνθηκών, αξιοπρόσεκτη ενίσχυση του Ποταμιού στο 2% (+0,2%).

Η Κεντροαριστερά θέλει συνεργασία
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ενδιαφέρον ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τις εξελισσόμενες διεργασίες για τη συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς: το 32,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι τις βλέπει θετικά και μάλλον θετικά, αλλά το 45,1% έχει αρνητική προαίρεση. Ακόμη, δεν περνά απαρατήρητη η ελαφρά μείωση των μετακινήσεων ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. 

Με βάση τις επιδόσεις της δημοσκόπησης, το εισιτήριο για την επόμενη Βουλή θα λάβουν πιθανότατα τα επτά από τα οκτώ κόμματα της υφιστάμενης σύνθεσης, ενώ από τους υπολογισμούς προκύπτει ότι ελπίδες για να λάβουν το εισιτήριο εισόδου διατηρούν τόσο το Ποτάμι όσο η νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας που κινούνται πέριξ του 2,7%, αλλά μπορεί να φτάσουν έως και το 3,7%. 





Θωμάς Γεράκης: Η ελπίδα δεν μένει πια εδώ



Μόλις δύο χρόνια πριν, το αίτημα της αλλαγής κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία και η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε μεγάλες προσδοκίες τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών. Η ελπίδα για κάτι καλύτερο, έστω με ψαλιδισμένα φτερά, ήταν  παρούσα. 

Ο,τι επακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τη βίαιη διάψευση των αρχικών προσδοκιών. Η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος για το αύριο αντικατέστησαν την ελπίδα και η ελληνική κοινωνία, κουρασμένη μετά τις αυταπάτες της, βιώνει για μια ακόμη φορά το αίσθημα του αδιεξόδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι σήμερα η θέση και γενικότερα η κατάσταση της οικογένειάς τους επιδεινώθηκε σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία ερευνών που αφορούν τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφουν μία ζοφερή πραγματικότητα. Οι δηλώσεις για αναμενόμενη ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα. Οι προσδοκίες των Ελλήνων για το 2017 παραμένουν συντριπτικά αρνητικές και οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται και τέταρτο μνημόνιο.

Επίσης, οι επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης και οι πρόσφατες παροχές δεν βελτίωσαν την αρνητική εικόνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.. 

Η ικανοποίηση από την  κυβέρνηση συνεχίζει σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό και όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από εκείνους που πιστεύουν ότι θα ήταν χειρότερα.  Αξιολογώντας συνολικά τη διετή διακυβέρνηση Τσίπρα, οι 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στη χώρα. 

Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών φαίνεται να διχάζει την κοινή γνώμη αναδεικνύοντας δύο αντιφάσεις. Αφενός, αν και η ελληνική κοινωνία είναι διαχρονικά αρνητική στο ενδεχόμενο προώρων εκλογών, το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες  καταγράφεται ισχυρότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αφετέρου αρκετοί είναι και όσοι δεν τις θέτουν ως προτεραιότητα  παρά το ότι η γνώμη τους για την κυβέρνηση είναι ισχυρά αρνητική. Η κόπωση από τις συνεχείς εκλογές που δεν οδήγησαν σε κάτι καλύτερο; Η έλλειψη μιας αρκούντος θελκτικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης; Το αίσθημα του αδιεξόδου; Ολα τα παραπάνω;

Γεγονός είναι ότι ανεξαρτήτως των όποιων κομματικών επιδιώξεων, έχουμε μπει ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία και θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2017.

Στον χάρτη του πολιτικού ανταγωνισμού  κυριαρχεί η τάση παγίωσης των εκλογικών συσχετισμών όπως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με μη σημαντικά στατιστικές διαφοροποιήσεις. Συνεχίζει να καταγράφεται υψηλή η συσπείρωση της Ν.Δ., με τη διαρροή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.  
 
Σταθερά χαμηλή καταγράφεται για μια ακόμη φορά και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός με επακόλουθο τη διατήρηση της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος. Σταθερά υψηλό παραμένει και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, της οποίας μεγάλο ποσοστό (40%) προέρχεται από ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
 
Οι αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου  σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αφορούν την εμφάνιση του ΚΚΕ στην τρίτη θέση, την αύξηση του ποσοστού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και την καταγραφή του Ποταμιού σε περιοχή πλησιέστερη του 3%.

Με πολλά θέματα ανοιχτά και το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο, με τους Ελληνες να δηλώνουν ότι βρίσκονται στην ιστορικά χειρότερη κατάσταση, αναζητώντας σαν χώρα το μονοπάτι για έναν νέο παράδεισο, συγχωρήστε μου μια προσωπική παράφραση: «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με προθέσεις ψήφου». 

* Ο κ. Θωμάς Γεράκης είναι πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Marc



81%: ήταν καλύτερα τον Ιανουάριο του 2015
Μαύρα τα δεύτερα γενέθλια για τον συριζα - Είμαστε χειρότερα από το 2015 και μας περιμένει 4ο Μνημόνιο, εκτιμούν  οι περισσότεροι - Μόνο 5% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα

Επιβλαβή για τα συμφέροντα της χώρας θεωρούν τη διετή διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ 7 στους 10 πολίτες - και ανάμεσά τους η πλειονότητα όσων στις τελευταίες εκλογές έδωσαν την ψήφο τους στο κυβερνών κόμμα. 

Την ίδια ώρα, μόλις στο... 5% (!) φτάνουν όσοι αποδέχονται την εκτίμηση του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης ότι, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015, οι Ελληνες διαβιούν σήμερα σε καλύτερες συνθήκες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της Marc, η απαισιοδοξία των πολιτών είναι στα ύψη και στην κοινωνία επικρατεί ένα σχεδόν γενικευμένο κλίμα διάψευσης των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του όταν πριν από δύο χρόνια αναλάμβαναν την εξουσία έχοντας κερδίσει τις εκλογές με το σύνθημα «η ελπίδα έρχεται»

Στη δεύτερη επέτειο από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλα τα ευρήματα δείχνουν μια πολύ δυσμενή εικόνα για την κυβέρνηση, καθώς:
- Το 82,2% των πολιτών κρίνει αρνητικά την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., έναντι του 15,7% που κάνει θετική αξιολόγηση.
- Το 70,7% πιστεύει ότι η διετής διακυβέρνηση Τσίπρα έβλαψε τη χώρα, έναντι του 15,1% που έχει την άποψη ότι την ωφέλησε. 
- Το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η κατάσταση των ίδιων και της οικογένειάς τους είναι τώρα χειρότερη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015.
- Το 35,9% θεωρεί ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα αν ήταν στην κυβέρνηση η Ν.Δ., έναντι του 30,5% που πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα και του 27,1% που απαντά «περίπου τα ίδια». 

Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι πολίτες σε ποσοστό 79,7% πιστεύουν -ίσως καλύτερα εκφράζουν φόβο- ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα οδηγούμαστε σε ένα τέταρτο μνημόνιο.






71% καταδικάζει τις επιθέσεις της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους
Καταδικαστική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης είναι η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης τόσο στο γενικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα όσο και ειδικότερα στο ζήτημα των χειρισμών που αφορούν τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την ανάληψη του ΔΟΛ από τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο, το 59,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι συνιστά απόπειρα πολιτικού ελέγχου των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», ενώ μόλις το 12,4% υιοθετεί τον κυβερνητικής έμπνευσης ισχυρισμό ότι πρόκειται για προσπάθεια διάσωσης του ΔΟΛ από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ακόμη πιο αυστηροί είναι οι πολίτες όταν καλούνται να αξιολογήσουν τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης με την προσπάθεια περιορισμού του αριθμού των καναλιών, την παρότρυνση του πρωθυπουργού να μη διαβάζουμε εφημερίδες, τις συλλήψεις δημοσιογράφων, τις επιθέσεις στο «Πρώτο Θέμα», την απαξίωση του ξένου Τύπου. Το 70,9% των ερωτηθέντων -και ανάμεσά τους το 52,4% όσων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές- καταδικάζει αυτές τις πρακτικές, εν αντιθέσει με το 18,6% των πολιτών που επιδοκιμάζουν αυτή την τακτική και στην πλειονότητά τους είναι οπαδοί της κυβερνητικής παράταξης.






ΕΤΑΙΡΕΙΑ: H έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Marc Α.Ε., ΕΣΡ 1
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «ΠΡΩΤΟ ΘEMA»
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ατομα ηλικίας 18 και άνω με δικαίωμα ψήφου
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.008 νοικοκυριά
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 23-26 Ιανουαρίου 2017
ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (cati)
ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: 22 ερευνητές και 3 επόπτες μεγιστο στατιστικο σφαλμα: +3%. 

Η MARC A.E. είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και της Esomar και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης