Επιμένει ο Ξυδάκης στη συζήτηση για δραχμή: Επτά χρόνια είναι τεράστιο σπιράλ με πόνο...
31.01.2017
16:12
«Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές» τονίζει ο Νίκος Ξυδάκης
Νέα παρέμβαση, η τρίτη μέσα σε διάστημα επτά ωρών, από τον Νίκο Ξυδάκη για την ανάγκη συζήτησης του ενδεχομένου επιστροφής στη δραχμή, σε μία συγκυρία που λόγω της διαφαινόμενης ρήξης με τους δανειστές επιτρέπει σε πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν... λαγός της κυβέρνησης.
Το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι με την δραχμή μεγαλουργήσαμε. Περίπου τρεις ώρες μετά, περίπου στις 12 το μεσημέρι, είπε ότι δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή αλλά τόνισε ότι «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα...».
Το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι με την δραχμή μεγαλουργήσαμε. Περίπου τρεις ώρες μετά, περίπου στις 12 το μεσημέρι, είπε ότι δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή αλλά τόνισε ότι «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα...».
Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Βουλή των Ελλήνων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και πάλι δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Από το περιστύλιο της Βουλής, ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στην εποχή των μνημονίων επισημαίνοντας: «Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία (σσ. εννοεί την χρονική περίοδο που η Ελλάδα είναι σε καθεστώς μνημονίων). Επτά χρόνια
είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε
το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των
καιρών και να σκεφτόμαστε».
Με τη νέα «διευκρινιστική» δήλωση που παραχώρησε στις τηλεοπτικές κάμερες στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Ξυδάκης επέμεινε πως απαιτούνται «εναλλακτικές» σκέψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως πρέπει να αποβάλλουμε τα «ταμπού». Όταν δε οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν αν οι δηλώσεις του περι δραχμής έρχονται σε λάθος χρονική συγκυρία καθώς ήδη στο εξωτερικό αναθερμαίνονται σενάρια Grexit, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως προτίμησε να μην «κρύβεται» αλλά να καταθέσει δημόσια και με «παρρησία» τις απόψεις του.
«Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ;» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Ξυδάκη να απαντά αρχικά «όχι» και στην συνέχεια να υποστηρίζει πως πρέπει «πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός». «Με ευρώ;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ»
Ωστόσο, η επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση περί δραχμής δημιουργεί ισχυρό προβληματισμό για το αν όσα καταθέτει αποτελούν προσωπικές απόψεις, αν εκφράζουν συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος ή ενδεχομένως και το Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε την απομαγητοφώνηση των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη στη Βουλή, τρίτη φορά σήμερα, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:
Ξυδάκης: «Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.
Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.
Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα.
Ερώτηση: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing;
Ξυδάκης: Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρισσεία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.
Ερώτηση: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όι)Ή επανέρχεστε στο παλιό του κυρίου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;
Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Ερώτηση: Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ
Ερώτηση: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Ερώτηση: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα
Με τη δήλωση που έκανε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Ξυδάκης τα κάνει χειρότερα καθώς λέει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε σε βάρος του λαού» - Τσιρώνης: Θα μας έπαιρνε η Γερμανία μπιρ παρά - Βέττας: Δεν είναι καν πολιτική άποψη αυτό - Κουμουτσάκος: Στρώνουν χαλί δραχμής - Λοβέρδος: Απολύτως επικίνδυνες δηλώσεις - Θεοδωράκης: Να συζητήσουμε και για το χορό του Ζαλόγγου;
Την ώρα που τόσο υπουργοί της κυβέρνησης όσο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν σφόδρα για τη δήλωση Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του τα κάνει... χειρότερα καθώς επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί «γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».
Ο κ. Ξυδάκης επανέφερε μάλιστα το θέμα που είχε θίξει το καλοκαίρι του 2016 παρά την ξεκάθαρη δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το αν σκέφτηκε να βάλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ότι «ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα. Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ. Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση, επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όση έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας».
Στη νέα του δήλωση ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση αν και προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή».
«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στη δήλωσή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα διευκρινιστική δήλωση του κ. Ξυδάκη έχει ως εξής:
Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015 .
Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».
Ακόμα πιο μεγαλοπρεπές ήταν το «άδειασμα» από το συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα.
Όπως είπε η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη».
«Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Η επιστροφή στην εθνική νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον κάθενα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».
«Δεν χρειάζεται να ταΐζουμε με δραχμές τον πεινασμένο για Grexit κ. Σόιμπλε» σχολίασε επίσης ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.
Εντονες οι αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση. «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».
Με μία αιχμηρή ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή.
«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Με τη νέα «διευκρινιστική» δήλωση που παραχώρησε στις τηλεοπτικές κάμερες στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Ξυδάκης επέμεινε πως απαιτούνται «εναλλακτικές» σκέψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως πρέπει να αποβάλλουμε τα «ταμπού». Όταν δε οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν αν οι δηλώσεις του περι δραχμής έρχονται σε λάθος χρονική συγκυρία καθώς ήδη στο εξωτερικό αναθερμαίνονται σενάρια Grexit, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως προτίμησε να μην «κρύβεται» αλλά να καταθέσει δημόσια και με «παρρησία» τις απόψεις του.
«Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ;» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Ξυδάκη να απαντά αρχικά «όχι» και στην συνέχεια να υποστηρίζει πως πρέπει «πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός». «Με ευρώ;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ»
Ωστόσο, η επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση περί δραχμής δημιουργεί ισχυρό προβληματισμό για το αν όσα καταθέτει αποτελούν προσωπικές απόψεις, αν εκφράζουν συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος ή ενδεχομένως και το Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε την απομαγητοφώνηση των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη στη Βουλή, τρίτη φορά σήμερα, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:
Ξυδάκης: «Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.
Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.
Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα.
Ερώτηση: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing;
Ξυδάκης: Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρισσεία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.
Ερώτηση: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όι)Ή επανέρχεστε στο παλιό του κυρίου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;
Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Ερώτηση: Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ
Ερώτηση: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Ερώτηση: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα
Υπουργοί- αντιπολίτευση κατά Ξυδάκη για τη δραχμή - Επιμένει ο ίδιος
Με τη δήλωση που έκανε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Ξυδάκης τα κάνει χειρότερα καθώς λέει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε σε βάρος του λαού» - Τσιρώνης: Θα μας έπαιρνε η Γερμανία μπιρ παρά - Βέττας: Δεν είναι καν πολιτική άποψη αυτό - Κουμουτσάκος: Στρώνουν χαλί δραχμής - Λοβέρδος: Απολύτως επικίνδυνες δηλώσεις - Θεοδωράκης: Να συζητήσουμε και για το χορό του Ζαλόγγου;
Την ώρα που τόσο υπουργοί της κυβέρνησης όσο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν σφόδρα για τη δήλωση Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του τα κάνει... χειρότερα καθώς επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί «γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».
Ο κ. Ξυδάκης επανέφερε μάλιστα το θέμα που είχε θίξει το καλοκαίρι του 2016 παρά την ξεκάθαρη δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το αν σκέφτηκε να βάλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ότι «ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα. Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ. Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση, επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όση έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας».
Στη νέα του δήλωση ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση αν και προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή».
«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στη δήλωσή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα διευκρινιστική δήλωση του κ. Ξυδάκη έχει ως εξής:
Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015 .
Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον αδειάζουν Τσιρώνης-Βέττας
Ακόμα πιο μεγαλοπρεπές ήταν το «άδειασμα» από το συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα.
Όπως είπε η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη».
«Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Η επιστροφή στην εθνική νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον κάθενα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».
«Δεν χρειάζεται να ταΐζουμε με δραχμές τον πεινασμένο για Grexit κ. Σόιμπλε» σχολίασε επίσης ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.
Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Εντονες οι αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση. «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».
Με μία αιχμηρή ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή.
«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr