Εκδήλωση για το ελληνικό χρέος με Παυλόπουλο στη Βουλή

Παρεμβάσεις από Στουρνάρα και Χουλιαράκη, μεταξύ άλλων - Συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε ο Π. Λιαργκόβας

Με σημαντικές παρουσίες και επίκεντρο το ελληνικό χρέος διεξήχθη η ειδική συζήτηση-εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ παρενέβησαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Επί του θέματος της εκδήλωσης, που ήταν οι «Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας υπό το πρίσμα των ιστορικών εμπειριών», τοποθετήθηκαν ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Π. Λιαργκόβας, και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, Ν. Μαραβέγιας και Π. Καζάκος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Δ. Σιούφας και Β. Μειμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πλήθος βουλευτών.

Οι ομιλητές έκαναν λόγο για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για τη λύση του προβλήματος. Χαρακτηριστικά, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, τόνισε ότι είναι  αναγκαιότητα η διαμόρφωση συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων.

«Η οποιαδήποτε προσπάθεια, για να είναι επιτυχής, θέλει συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, μόνο έτσι θα έχει ισχυρή φωνή προς τα έξω» υπογράμμισε, ενώ πρότεινε να ενταχθεί στο Σύνταγμα όριο για το δημόσιο χρέος.

Επισήμανε, δε, ότι η έκθεση του Γραφείου της Βουλής έχει σκοπό την ουσιαστική συζήτηση για το χρέος και δεν προσφέρεται για κομματικές και πολιτικές συγκρούσεις και να επιρρίψει ευθυνών, αλλά προσφέρεται για υπερβάσεις.

Προειδοποίησε ότι, ακόμα και αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, η διαδικασία για τη ρύθμιση του χρέους πάει πολύ πέρα το 2018.

«Η συσσώρευση χρεών δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Η κρίση χρέους ήταν προειδοποίηση για κινδύνους σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης. Ξύπνησε τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των δανειστών και από την αρχή της κρίσης έχει τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης και βιωσιμότητάς τους. Η ρύθμιση του χρέους του ελληνικού θα είναι πρόκριμα για άλλες» δήλωσε ο κ. Λιαργκόβας και συμπλήρωσε: «Και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα. Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στην Ελλάδα».

Να υιοθετηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup, επανέλαβε από την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνδυασμό, όπως είπε, με την εφαρμογή ρεαλιστικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.   

Υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος η οικονομία θα γίνει πάλι ελκυστική και θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές και την Ελλάδα από την κρίση.

Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, επισήμανε ότι χρειάζεται μία  διαρκής θεσμοθετημένη επισκόπηση των δημοσίων δαπανών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία υπουργεία. 

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει μία μόνιμη διαδικασία επισκόπησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr