Δημ. Συμπαράταξη: 15+ 1 λόγοι που κάνουν την ανάπτυξη… αυταπάτη

Σε επίκαιρη επερώτηση που υπογράφουν οι 17 βουλευτές του κόμματος και απευθύνουν προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου απαριθμούν 16 λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη

Ως μια ακόμα «αυταπάτη» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη το επερχόμενο κύμα ανάπτυξης που προαναγγέλλει η κυβέρνηση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης έχει «μπλοκάρει» και πως μια σειρά επενδύσεων «βαλτώνουν» λόγω υπουργικών κωλυσιεργιών.

Σε επίκαιρη επερώτηση που υπογράφουν οι 17 βουλευτές του κόμματος και απευθύνουν προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου απαριθμούν 16 λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη. «Ο Υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος αποκαλύπτει ότι η δεύτερη αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου της Αριστεράς δεν ολοκληρώνεται, γιατί η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των δεσμεύσεών της, οι Υπουργοί αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα, όπως την έχει διαμορφώσει η ανικανότητα και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η φορολογία έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες κάθε επαγγελματία και μικρομεσαίου επιχειρηματία. Το ασφαλιστικό έχει «γονατίσει» επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ο  – δήθεν – «αναπτυξιακός» νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές για να ρωτήσουν «Πότε σχεδιάζει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα και με τις παραδοχές του κ. Τσακαλώτου;».

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:
 
 
ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ.Παπαδημητρίου

ΘΕΜΑ: «Ανάπτυξη: η (αυτ)απάτη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται…»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης πήγε στη Ρόδο και στην Κω για να πανηγυρίσει για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος στους νησιώτες, σε αυτούς που με απόφαση της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου πληρώνουν εδώ κι ένα μήνα ΦΠΑ 24%, σε αυτούς που είδαν την τουριστική κίνηση να πέφτει έως και 20% το 2016, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη ήρθε, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 διότι όπως ανέφερε «υπάρχει σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και του ΑΕΠ» και συγχρόνως προδίκασε «ισχυρή ανάκαμψη για το 2017» (δελτίο τύπου Υπ.Οικονομίας, 30-01-2017). Μίλησε επίσης για τον «αναπτυξιακό» νόμο, την «επιτυχή» απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων καθώς και για το άνοιγμα των κλειστών αγορών και τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, θα ολοκληρώσει το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, θα φέρει χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Συμμετοχών, θα ενεργοποιήσει τα δύο από τα έξι χρηματοδοτικά εργαλεία, που είναι έτοιμα εδώ και δύο χρόνια. Θα ξεκινήσει την υλοποίηση του «αναπτυξιακού» νόμου της, θα φέρει 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Και απαίτησε να συναινέσουμε όλοι σε αυτά και να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην οικονομία. Λίγες ημέρες νωρίτερα από τα Τρίκαλα, είχε προβλέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε επιπλέον σε μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις (4!) ποσοστιαίες μονάδες, και θριαμβολογούσε για την υλοποίηση «ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως, (COSCO Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, κλπ) που θα φέρουν επενδύσεις 1,6 δις ευρώ το 2017».

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Χαρίτσης, έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του για την «ταχεία απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020», για την «ολοκλήρωση των εκκρεμών έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013», για την «ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου», για την «ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που ο ίδιος (!) σχεδίασε με την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο» και για την «πλήρη αξιοποίηση των διαθεσίμων και την προσέλκυση νέων πόρων».

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος αποκαλύπτει ότι η δεύτερη αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου της Αριστεράς δεν ολοκληρώνεται, γιατί η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των δεσμεύσεών της έναντι των εταίρων ξεχνώντας ότι τον περασμένο Μάιο έλεγε ότι «αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση ως τον Οκτώβριο, καήκαμε!». Είναι Φεβρουάριος, και οι προσδοκίες για την ολοκλήρωσή της στo Eurogroup του τρέχοντος μηνός, εξανεμίζονται.
Είναι φανερό ότι οι Υπουργοί αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα, όπως την έχει διαμορφώσει η ανικανότητα και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η φορολογία έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες κάθε επαγγελματία και μικρομεσαίου επιχειρηματία αφού η Κυβέρνηση επιτέθηκε ανελέητα στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο.  

Το ασφαλιστικό έχει «γονατίσει» επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες προσέρχονται κατά χιλιάδες να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, αφού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε ένα ταξικά, διαγενεακά και κοινωνικά απολύτως άδικο σύστημα.

Ο – δήθεν – «αναπτυξιακός» νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί, αλλά απλώς προκηρύχθηκαν τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του, οκτώ μήνες μετά από την ψήφισή του. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πέσει στην αγορά, αλλά η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν: συνολικά, μόλις 821 έως τις 2 Φεβρουαρίου, δηλαδή, λιγότεροι από 900 επενδυτές τολμούν να σχεδιάσουν έστω και μία μικρή επένδυση στην Ελλάδα!

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί μόνο τέσσερις προσκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΠΑΝΕΚ. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει διοχετευτεί στην αγορά.

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν απορροφάται «ταχέως», αλλά με ρυθμούς χελώνας, σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας, των επαγγελματιών και των ανέργων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας (17-01-2017), επί συνόλου 24.308.976.109 ευρώ συνολικής χρηματοδότησης που αναλογεί στη χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ, το 2016 απορροφήθηκαν 1.805.268.961. Δηλαδή, το 7,42%, ποσοστό που απέχει αρκετά από το 11,35% για το οποίο κομπάζει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός. Μάλιστα από αυτά, δεν έχει πέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων και των ατελείωτων παλινωδιών της Κυβέρνησης και του κ. Χαρίτση. Δύο χρόνια στην καρέκλα του επικεφαλής του ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης, παραμένει επίτιμος πρόεδρος του κινήματος «δεν πληρώνω».

Τα εκκρεμή έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 όχι απλώς δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά το 1,3 δις ευρώ κοινοτικών πόρων που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωσή τους χάθηκε, και – όπως είχε συμφωνήσει ο κ.Σταθάκης με την αρμόδια Επίτροπο κα Κορίνα Κρέτσου πριν από ένα χρόνο – θα πρέπει να καλυφθεί από – ανύπαρκτους – εθνικούς πόρους, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους. Σας είχαμε προειδοποιήσει, και επιβεβαιωθήκαμε – δυστυχώς!

Η αξιοποίηση του Ελληνικού ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε, δεν έχει γίνει τίποτα. Αντίθετα, χάθηκαν και τα 330 εκ. ευρώ της προκαταβολής που θα έδινε ο επενδυτής, αν η επένδυση είχε ξεκινήσει. Όμως οι Υπουργοί του κ.Τσίπρα εφευρίσκουν καθημερινά εμπόδια.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ήταν έτοιμα προς αξιοποίηση ήδη δύο χρόνια πριν, όταν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπάτησαν το πόδι τους στο Υπουργείο, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ.Χαρίτσης άργησε τόσο πολύ να αντιληφθεί την ύπαρξή τους, που υποχρεώθηκε σε επικαιροποίηση της μελέτης, χάνοντας δύο πολύτιμα χρόνια, από αδιαφορία ή από ανικανότητα. Ας μη διεκδικεί λοιπόν την πατρότητά των εργαλείων, αλλά της καθυστέρησης και της υποχρεωτικής αναθεώρησής τους. Ακόμη και όταν τα αναθεώρησε πάντως, υποτίθεται πως θα ήταν διαθέσιμα προς αξιοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβριο – αλλά τα ανέβαλε για τον Μάρτιο του 2017. Ούτε ευρώ δεν θα πέσει στην αγορά ούτε για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα στην Ελλάδα. Σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στις Βρυξέλλες, κατέστη σαφές πως μέχρι στιγμής ούτε μία ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση δεν είχε πρόσβαση σε αυτό. Παράλληλα, ο περίφημος κατάλογος έργων προς ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ», τον οποίο περιέφερε η Κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο στα μέσα ενημέρωσης, έχει μείνει κενό γράμμα.

Πώς ακριβώς εννοεί ο κ.Αναπληρωτής Υπουργός την «πλήρη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων», όταν δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά; Όσο για την προσέλκυση νέων πόρων, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μας τους παρουσιάσει αναλυτικά και με στοιχεία. Οι υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον αντίκρισμα ούτε στην πραγματική οικονομία, ούτε στην εκλογική «αγορά».

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.  Δεν έχει ενταχθεί ούτε ένας νέος δικαιούχος, ενώ το πρόγραμμα μπήκε ήδη στον τρίτο χρόνο, με αποτέλεσμα τα 6 δις της αγροτικής ανάπτυξης να μην είναι διαθέσιμα για τις αναγκαίες επενδύσεις στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Η προκαταβολή για το Πρόγραμμα Αλιείας χάθηκε, σε μια στιγμή που ο τομέας έχει να αντιμετωπίσει παραγωγικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Στον τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση άφησε παγωμένο δύο χρόνια το έτοιμο Πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’οίκον» και την ίδια τακτική καθυστερήσεων και αναβολών ακολούθησε σε μια σειρά θέματα.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, για τις 106 επενδύσεις περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες και υποψήφιες για ένταξη στο ΕΣΠΑ δεν έγινε τίποτα, ενώ το ίδιο απογοητευτική είναι η προώθηση των ΣΔΙΤ στην διαχείριση των απορριμμάτων: οι φορολογούμενοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και οι περιβαλλοντικές ζημιές είναι ανεπανόρθωτες.

Στον τομέα του τουρισμού, η τεράστια καθίζηση της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχει αντιμετωπισθεί, ενώ παράλληλα η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το μέλλον.  

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις σε ξεκάθαρα ερωτήματα. Αντί να πανηγυρίζουν και να συγχαίρουν τον εαυτό τους, ας τολμήσουν να αντικρίσουν κατάματα την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας και ας πιάσουν επιτέλους δουλειά, δύο χρόνια μετά από την αναρρίχησή τους στην εξουσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε σχεδιάζει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα και με τις παραδοχές του κ. Τσακαλώτου;

Υπάρχει πρόθεση να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, όπως υπαινίχθηκε – έστω – ο κ. Παπαδημητρίου, ή το “to cut or not to cut, and when to cut” ήταν απλώς ένα λογοπαίγνιο – εμπαιγμός προς τους Έλληνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες; 

Πότε θα ενεργοποιηθούν τα υπόλοιπα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου;
Πότε θα διοχετευθούν πραγματικά κονδύλια στην πραγματική οικονομία από το ΕΣΠΑ 2014-2020;

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση των έργων που  εκκρεμούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013;
Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό;

Πότε θα ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία;

Πότε θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του περίφημου «πακέτου Γιούνκερ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD);

Γιατί καθυστερεί η υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020;
Πότε θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Πότε θα ξεμπλοκάριστούν τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Αττική και Πελοπόννησο;

Υπάρχει σχέδιο για την ανάκαμψη του τουρισμού, και ειδικά στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου;
 

Αθήνα, 10.02.2017

Οι Επερωτώντες Βουλευτές


 
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Αρβανιτίδης Γιώργος
Αχμέτ Ιλχάν
Βενιζέλος Ευάγγελος
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κεφαλίδου Χαρά
Κουτσούκος Γιάννης
Κρεμαστινός Δημήτρης
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Μανιάτης Γιάννης
Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος
Τζελέπης Μιχάλης
Χριστοφιλοπούλου Εύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr