Ξέσπασμα Αναστασιάδη για τον Ακιντζί: Εγώ θα είμαι παρών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων

Ξέσπασμα Αναστασιάδη για τον Ακιντζί: Εγώ θα είμαι παρών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων

Ο Κύπριος Πρόεδρος θεωρεί ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί με την ομόφωνη απόφαση του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου και να μην δίνει τόση έμφαση στο «εσφαλμένο» ψήφισμα της Βουλής  

Ξέσπασμα Αναστασιάδη για τον Ακιντζί: Εγώ θα είμαι παρών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων
Το να επιδιώκει κάποιος να διακόψει το διάλογο με αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα με προσωπικές επιθέσεις, δεν θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο χρωστούμε σε αυτό τον τόπο, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
σε απάντηση και των τελευταίων δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Κλείσιμο


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε παράλληλα ότι ο ίδιος εμμένει στην αποφασιστικότητα «να συνεχίσουμε τον διάλογο και την Πέμπτη θα είμαι παρών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων».  

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι «δεν είναι μέσα από την προσπάθεια ευτελισμού του συμπατριώτη σου που επιτυγχάνεις επίλυση, αλλά μέσα από τον αλληλοσεβασμό». 

«Ανεξάρτητα αν υπήρξε μια πρόκληση, αν μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση (τροποποίηση Βουλής για ενωτικό δημοψήφισμα), γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, ενός ελαχίστου γεγονότος, να μεγιστοποιείται κατά τρόπο που ύστερα από 22 μήνες σημαντικής προόδου στο Κυπριακό να οδηγείται σε αδιέξοδο μια προσπάθεια εξαιτίας ενός γεγονότος, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, μια ιστορική αναφορά, χωρίς με κανένα τρόπο να αποτελεί και την έκφραση πολιτικής από την οποιανδήποτε πολιτική παράταξη», είπε. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι, «πέραν από το σφάλμα της Βουλής», την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου απερίφραστα και ομόφωνα αναφέρθηκε, όπως είπε, ότι ουδείς επιδιώκει την ένωση, όπως ούτε βεβαίως και τη διχοτόμηση και «ότι εμμένουμε ομοφώνως στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν είναι άλλη από τη λύση που διαπραγματευόμαστε. Αυτό θα έπρεπε να ήταν πέραν από ικανοποιητικό». 
 
Εμμονή Ακιντζί με το «ενωτικό δημοψήφισμα» 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης νωρίτερα χαρακτήρισε σοβαρό γεγονός τη λήψη της γνωστής απόφασης από τη Κυπριακή Βουλή λέγοντας ότι ο ίδιος, από περιέργεια, είδε τη λίστα εορτασμών στα ελληνοκυπριακά σχολεία και δεν υπήρχε παρόμοιος εορτασμός ενός γεγονότος που έφερε κακά στην Κύπρο, λέγοντας ότι έπρεπε να ήξεραν ότι θα προκαλούσε την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων.

Η αντίδρασή του, ανέφερε, ήταν φυσιολογική, και η αντίδραση σε όλον τον τουρκοκυπριακό «λαό», από την αριστερά ως τη δεξιά, ήταν η ίδια, «ήταν φωνή ενάντια σε αυτό το λάθος που έγινε». Αντιδράσεις, συμπλήρωσε, υπήρξαν και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Λέχθηκε είπε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και ο ίδιος έψαχνε δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι η προσωπική του ιστορία και η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού είναι εκεί.

«Δεν είναι σωστό να προσπαθούν να βγουν και από πάνω, θα πρέπει αυτό το λάθος να διορθωθεί». Επανέλαβε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ειρήνης, να προετοιμαστούν ιδιαίτερα οι νέες γενιές και επέκρινε το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Βουλής προήλθε από ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου). 

Οι επαφές του Τσαβούσογλου
Τον οδικό χάρτη για το τι θα γίνει απ' εδώ και πέρα, το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, συζήτησαν με λεπτομέρεια σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας την ενότητα λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους  και αντιπολίτευσης έναντι σε αυτή την απόφαση. 

Ο κ. Τσαβούσογλου κατά τις συναντήσεις του με την λεγόμενη «πρόεδρο» της «βουλής» του ψευδοκράτους Σιμπέλ Σιμπέρ και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ανέφερε επίσης ότι και η Τουρκία έδωσε την απαραίτητη απάντηση στην εν λόγω απόφαση των Ελληνοκυπρίων. 

Η κ. Σιμπέρ αναφέρθηκε στη διακήρυξη της λεγόμενης «βουλής» για το συγκεκριμένο ζήτημα που υπέγραψαν όλα τα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση είναι ισχυρή και υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής είχε το νόημα «να στριμωχτούν οι Τουρκοκύπριοι σε γκέτο». Αν δεν υπήρχε η Ένωση, δεν θα γινόταν η 20ή Ιουλίου, δήλωσε η κ. Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και φάνηκε και πάλι πόσο σημαντικό είναι αυτό. Πρέπει τα παιδιά και οι νέοι με την κουλτούρα ειρήνης και καλής πρόθεσης να επιμορφωθούν με μια κατανόηση να βλέπουν ως ίση την άλλη κοινότητα, συμπλήρωσε. 

Είμαστε ένας «λαός» που ζήσαμε μεγάλες πίκρες λόγω της Ένωσης και πολλοί άνθρωποι έχασαν γι` αυτό το λόγο τη ζωή τους, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Οζγκιουργκιούν. Η απόφαση της Κυπριακής Βουλής, είπε, απογοήτευσε και ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η Ένωση προκάλεσε προβλήματα και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. 

Ο κ. Οζγκιουργκιούν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα άρει αυτή την απόφαση και θα φτάσουμε σε μια συμφωνία που δεν θα επιτρέψει να ζήσουμε εκείνες τις πικρές ημέρες ξανά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είπε, Τουρκία και τουρκοκυπριακός «λαός» είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα βήματα που θα χρειαστεί. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης