Αναστασιάδης προς Ακιντζί: Τι να αλλάξουμε; Την ιστορία μας;

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε ένα παιχνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν, για τους στόχους που επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις δηλώσεις που κάνουν τις τελευταίες μέρες

Απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και σε Τούρκους αξιωματούχους έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
, σε σχέση με την απαίτηση τους για αλλαγή της απόφασης της Κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.  Όπως είπε «δεν δικαιολογούνται οι όποιες άλλες αξιώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι τάχα πρέπει να διορθώσουμε. Τι να διορθώσουμε; Την Ιστορία; Είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή κάθε κράτους, κάθε λαού. Συνεπώς τι θα διορθώσουμε;».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ασήμαντο τον λόγο της διακοπής των συνομιλιών κάτι που αναφέρει και στην επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία όπως είπε «παραθέτω ως έχουν τα γεγονότα, επαναλαμβάνω την επιθυμία και την προθυμία μας να συνεχίσει ο διάλογος –ούτως ή άλλως δεν είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων– και επεξηγώ την ασημαντότητα του λόγου που οδήγησε τάχα στη διακοπή του διαλόγου».

Ξεκαθαρίζει επίσης « ότι ουδείς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει τη λύση της Ένωσης ούτε βεβαίως της διχοτόμησης, ενώ μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται και επαναλαμβάνεται η θέση πως στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε πριν λίγο ανέφερε πως δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε ένα παιχνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν, για τους στόχους που επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις δηλώσεις που κάνουν τις τελευταίες μέρες. Σημείωσε πως οι υψηλοί τόνοι σχετίζονται με το δημοψήφισμα του Απριλίου στη Τουρκία. «Αντιλαμβάνεστε» είπε «ότι οι ψηλοί τόνοι ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά ακόμη και η διακοπή του διαλόγου δεν είναι παρά οι εσωτερικές ανάγκες να πετύχουν στους στόχους που έχουν θέσει. Όταν έφτασε ο κ. Μπαχτσελί, που είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και επιτυχίας των στόχων του Προέδρου Ερντογάν, να μας απειλεί ή να εκτοξεύει ανοήτως ότι αν θέλουμε την Ένωση να μεταναστεύσουμε στην Αθήνα, αντιλαμβάνεστε πλέον γιατί και οι επιθέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ή (εγώ) ο ίδιος προσωπικά».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να μην αλλάξει κάτι ως προς το θετικό μετά και το δημοψήφισμα στην Τουρκία,
ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα δείξει στο μέλλον. Νομίζω ότι οι πρόωρες προβλέψεις, χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε, δεν είναι ωφέλιμες».

Αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον είναι άριστες σε διμερές επίπεδο και εκφράστηκε η επιθυμία να συνεχίσουν έτσι και να αναπτυχθεί η συνεργασία. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία συνέχισης του διαλόγου στο Κυπριακό, και ο κ. Αναστασιάδης του εξήγησε «πώς και γιατί οδηγηθήκαμε ύστερα από 22 μήνες ενός γόνιμου, αλλά με πολλά προβλήματα διαλόγου, σε ένα αδικαιολόγητο αδιέξοδο. Εξέφρασε (ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ) την επιθυμία να πράξει ότι είναι ανθρώπινα δυνατόν προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr