Παπανδρέου: Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ

Για την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

Για την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ» και δήλωσε ότι το συντηρητικό κομμάτι της ΕΕ ευθύνεται για αυτό καθώς εκείνοι ήθελαν την επιλογή ενός όχι αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού.

«Η πραγματικοτητα είναι ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο μηχανισμό και συμμετέχει ήδη στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο μηχανισμός πάντως σημαίνει ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «κάνουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηχανισμό ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας ενώ τόνισε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν σημαίνει χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

«Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ. Αλλά τουλάχιστον η Ε.Ε., αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά της - κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας. Χωρίς τη διαδικασία αυτή, η χώρα θα πήγαινε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τότε θα με ρωτάγατε: Πού είναι τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Εσείς κύριοι της ΝΔ είστε υπεύθυνοι για την εμπλοκή του ΔΝΤ και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε γι αυτό». «Πράγματι, τα μέτρα πονάνε» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. «Αλλά σκεφτείτε αν είχαμε μπει στη χρεοκοπία και τον κατήφορο της διάλυσης της οικονομίας. Τότε θα με ρωτάγατε: Πού ήταν τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά; Τα αντανακλαστικά μου ήταν να προστατέψω την πατρίδα. Κι αν θέλετε, από την εμπειρία μου έχω γίνει και πιο σοσιαλιστής απ’ ό,τι ήμουν πριν. Ζω στο πετσί μου την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, που πρέπει να μπούνε αρχές και ρυθμίσεις, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να συμβάλλει στην στήριξη της ανάπτυξης, στη Δικαιοσύνη, την ισότητα, την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, από την φτώχεια μέχρι την κλιματική αλλαγή» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ.Παπανδρέου.


Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, «μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί οικειοθελώς και αυτοβούλως, προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Και δεν μπορώ να σας καταλάβω, γιατί δίνετε την εντύπωση πως είναι επιλογή σας αυτή η εξαίρεση. Σήμερα το διαψεύδετε, αλλά εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια συζήτηση την επιλογή του ΔΝΤ. Το είχε πει πρώτος πέρσι ο κ. Σημίτης και το επανέλαβε στην αίθουσα ως μπλόφα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα ήταν αυτή να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας για να βουλιάξουμε. Δεν θέλω να σας χρεώσω σχεδιασμό που να ακουμπά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή προϊόν λαθών που μας οδήγησαν εκεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε τέτοια μέτρα χωρίς λαϊκή συναίνεση».

«Δεν είναι δυνατόν να υπόσχεστε προεκλογικά να κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου» συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «από το σχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις μόνον οι ανθρωποφάγοι λείπουν. Στοιχειωδώς να σεβαστείτε τους θεσμούς. Ακόμα και οι Γερμανοί που θα μας δανείσουν, θα το βάλουν στη Βουλή. Κι εσείς πώς θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, χωρίς την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής συναίνεσης;».

«Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση των συνεπειών των επιλογών, ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αλλά παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει σ’ αυτές τις επιλογές» εκτίμησε ο κος Τσίπρας.

Ανησυχία Γιούνκερ για τη γερμανική στάση

Την ανησυχία του για τις γερμανικές επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας διατύπωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

"Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr