Σταθάκης: Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα έχουμε συμφωνήσει και τα μέτρα-αντιμέτρα

Θα περιλαμβάνονται όλα στον προϋπολογισμό του 2019, είπε - Ο Μάιος δεν είναι αποδεκτός χρόνος για εμάς, θέλουμε άμεση κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας

Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα έχουμε συμφωνήσει και τα μέτρα - αντιμέτρα στην διαπραγμάτευση
, εκτίμησε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Αποφασίσαμε να κλείσουμε την συμφωνία που εκπορεύεται από την αξιολόγηση, το Stuff Level Agreenment και γι' αυτό είχαμε την πρόοδο τις τελευταίες δύο ημέρες, εξήγησε ο υπουργός και τόνισε πως ο Μάιος δεν είναι αποδεκτός χρόνος ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, «εμείς θέλουμε άμεση λύση». «Δουλειά μας είναι να συμφωνήσουμε γρήγορα, θέλουμε άμεση κατάληξη των διαπραγματεύσεων», είπε. 

Για την συμφωνία που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όπως είπε ο κύριος Σταθάκης, έχουν μείνει τα εργασιακά «που έχουν μια ιδιαιτερότητα γιατί τα είχαμε συμφωνήσει με τους ευρωπαίους, τώρα πρέπει να μπει και το ΔΝΤ
, αλλά νομίζω θα τα βρούμε». 

Τα μέτρα - αντιμέτρα θα έχουν μηδενικό κόστος και επιδιώκουμε να είναι και κοινωνικά μηδενικού αντίκτυπου, δήλωσε ο κύριος Σταθάκης και τόνισε πως όλα, και τα «θετικά» και τα «αρνητικά», όπως τα χαρακτήρισε θα περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2019, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2018. «Στον προϋπολογισμό του 2019 θα υπάρχουν όλα μέσα και τα αρνητικά και τα αντιμέτρα και η πρόβλεψη για το πλεόνασμα, όλο το πακέτο θα αποτυπωθεί στο τέλος του 2018».

Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018, χωρίς επιπρόσθετο μέτρο, όπως το είχαμε συμφωνήσει, σχολίασε αναφορικά με τις αιτιάσεις περί 4ου μνημονίου. 

Σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν διαβουλεύεται» και δεν γνώριζε η κυβέρνηση τα αποτελέσματα περί ύφεσης το δ' τρίμηνο του 2016, πριν ανακοινωθεί. «Δεν νομίζω ότι είχε αντίκτυπο στην διαπραγμάτευση γιατί είναι πολύ ισχυρά τα δημοσιονομικά, διατηρούμε την αισιοδοξία μας γιατί έχουμε μια επιβράδυνση αλλά διατηρούν την καλή πορεία τους οι συναλλαγματοφόροι φορείς, ο τουρισμός και οι εξαγωγές», είπε.


«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα» με το εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΣΦΑ
Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές, δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κανένα απολύτως θέμα, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας την αύξηση του εφάπαξ που έκανε στον εαυτό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, 
Έχουμε έναν εργαζόμενο 30 και πλέον χρόνια, γίνεται πρόεδρος και παίρνει βαθμό, συνταξιοδοτείται υποχρεωτικά βάσει νόμου, αμείβεται βάσει πλαφόν, συνεχίζει να πληρώνεται βάσει του πλαφόν, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «με το πού έγινε πρόεδρος, προβλέπεται ότι εφόσον ήταν ήδη διευθυντής, πήρε τον επόμενο βαθμό». 

Ο κύριος Σταθάκης δεσμεύθηκε να καταθέσει αναλυτικά στη Βουλή, όλα τα στοιχεία για την υπόθεση, εξηγώντας παράλληλα πως το ταμείο των εργαζομένων για το εφάπαξ ήταν σε κάποια τράπεζα, «το μετέφεραν σε ασφαλιστική εταιρεία γιατί τους έδωσε καλύτερα επιτόκια, δεν υπάρχει τίποτα παράτυπο».

Ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα με τις αυξήσεις στον ΟΔΔΗΧ, λέγοντας πως δεν ξέρει το θέμα. «Να σας απαντήσω ευθέως για όλους τους οργανισμούς της Ενέργειας, οι αμοιβές των προέδρων, των διευθύνοντων συμβούλων είναι ακριβώς με το πλαφόν που έχουμε βάλει, έχω πλήρη εικόνα», είπε.

Αναφορικά με την ανάθεση εκ μέρους της ΔΕΗ σε εισπρακτική εταιρεία τις οφειλές των πολιτών, ο κύριος Σταθάκης δήλωσε πως «η ΔΕΗ έχει μια πολιτική και κάνει τις επιλογές που θέλει, η κυβέρνηση διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο αλλά δεν επεμβαίνει». «Ο κ. Παναγιωτάκης το διευκρίνισε στην δεύτερη εκδοχή, αυτό που αποκόμισα είναι πως θα πάρει έναν σύμβουλο να του πει πώς θα το κάνει αλλά την δουλειά θα την κάνει η ΔΕΗ», είπε.

Ο κύριος Σταθάκης είπε ακόμα πως τα συνολικά χρέη των πολιτών προς την ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, από τα οποία «το 1,2 δισ. έχει ρυθμιστεί βάσει των τελευταίων ρυθμίσεων, και αποπληρώνεται ικανοποιητικά, κατά 70-80%». 

Οι υπόλοιποι οφειλέτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στην πρώτη είναι αυτοί που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, στην δεύτερη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, περίπου 30% και στην επόμενη κατηγορία είναι εκείνοι που έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Κατά τη γνώμη μου, η ΔΕΗ έχει πίεση οικονομική αλλά δεν έχει πρόβλημα, κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr