Με βέτο στην κοινή δήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΕ απειλεί η Αθήνα για τα εργασιακά

Δεν μιλούν ευθέως για άσκηση βέτο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απειλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά σημειώνουν με νόημα ότι «υπάρχει, όπως σε όλες τις συνόδους, διάλογος για το τελικό κείμενο»

Κυβέρνηση: επιβεβαιώνει την πίεση προς την ΕΕ για τα εργασιακά, όχι όμως για βέτο στη Ρώμη

 
Τις πληροφορίες ότι συνδέει κατά κάποιο τρόπο τις συζητήσεις για τα εργασιακά, που γίνονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης με τις διεργασίες για το κείμενο που θα εκδώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επετειακή σύνοδο κορυφής της Ρώμης το Σάββατο – με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για την ενωμένη Ευρώπη – επιβεβαιώνουν εμμέσως κυβερνητικές πηγές,  οι οποίες ωστόσο αποφεύγουν να μιλήσουν για άσκηση βέτο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απειλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα ότι «υπάρχει, όπως σε όλες τις συνόδους, διάλογος για το τελικό κείμενο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημειωτέον ότι τα εργασιακά έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα για μία συμφωνία, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να εξαιρείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξαιτίας της παράλογης, όπως λέει, σχετικής απαίτησης του ΔΝΤ.

Μάλιστα η Αθήνα ανέμενε στον τρέχοντα γύρο των συζητήσεων με τους Θεσμούς, ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα συντάσσονταν με το ελληνικό αίτημα απέναντι στις πιέσεις του Ταμείου, κάτι που όμως δεν έγινε, προκαλώντας δυσφορία, απογοήτευση και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που είδε ακόμη και λαλίστατους συμμάχους της στην Κομισιόν και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ποιούν τη νήσσα, μπροστά στο ΔΝΤ.

Το γεγονός ότι συμπίπτουν περίπου οι δύο διαδικασίες, (σύνοδος κορυφής στη Ρώμη και συζητήσεις με τους δανειστές στις Βρυξέλλες για τα εργασιακά), έκανε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει εμμέσως πλην σαφώς την ευρωπαϊκή πλευρά ενώπιον των ευθυνών της, όπως θεωρεί: συμπεριλαμβάνοντας στο κείμενο της Ρώμης μία παράγραφο για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως φέρεται να ζητεί στις σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους, την καλεί να πάρει ανάλογη θέση και στις διαπραγματεύσεις! Οι πληροφορίες έλεγαν μάλιστα ότι μπορεί να φτάσει και στο βέτο, εάν υπάρξει άρνηση για τέτοιου είδους αναφορά στο κείμενο της Ρώμης, κάτι που όμως διαψεύδεται με προσεκτικό, αλλά σαφές τρόπο.

Άλλωστε, όπως έλεγαν ευρωπαίοι παράγοντες δεν  μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο θέμα (απειλών για βέτο δηλαδή), διότι πρόκειται για ένα συμβολικό κείμενο, πέραν του αυτονόητου δεδομένου βέβαια ότι τέτοιου είδους πιέσεις δεν  μπορούν εξ αντικειμένου να γίνουν δεκτές.
Non paper από το Μαξίμου

Το μεσημέρι της Τρίτης εκδόθηκε άτυπη ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο στην οποία ούτε επιβεβαιώνονται ούτε και διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπλοκάρει την κοινή ανακοίνωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ σε περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω στα εργασιακά. «Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα που διακινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.


Διαβάστε το non paper: «Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων. 
Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος. 
Η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων. 
Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr