Διπλή υπονόμευση από δανειστές και παλιό πολιτικό σύστημα βλέπει η κυβέρνηση

Άλλη μία ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -αυτή της 7ης Απριλίου- χάνεται 

Θεωρίες πολιτικής αποσταθεροποίησης επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που φαίνεται ότι διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
και κατ’ επέκταση το βαρύ κλίμα, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς χάνεται μάλλον άλλη μία ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -αυτή της 7ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση μιλά πλέον ανοιχτά για μία διπλή υπονόμευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο από το εξωτερικό, με τη στάση που τηρούν οι δανειστές και κυρίως ο άξονας Σόιμπλε - ΔΝΤ,
 όσο και από το εσωτερικό και το παλιό πολιτικό σύστημα, στο οποίο χρεώνει ότι επιδιώκει την ανατροπή της.

Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία», είναι εμφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις δανειστών και αντιπολίτευσης.

Από τη μια η κυβέρνηση κατηγορεί τους δανειστές ότι την τελευταία στιγμή και πριν ακριβώς την υπογραφή της συμφωνίας οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε εμπλοκή, με τις επιπλέον αιφνιδιαστικές απαιτήσεις τους, κυρίως για τις μειώσεις στις συντάξεις. Επιπλέον η Αθήνα επικρίνει την άλλη πλευρά ότι ουσιαστικά δεν κάνει επαρκείς κινήσεις στο μέτωπο του χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο θέμα αυτό, διαμηνύοντας ότι «η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με ουσιαστικά μέτρα για το χρέος», συνδέοντας ευθέως την αποδοχή των σκληρών μέτρων με μία ελάφρυνση των ελληνικών βαρών, ώστε να καταστεί δυνατή η έξοδος της χώρας από την κρίση.

Ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, αλλά και σε όσα ειπώθηκαν εντός της συνεδρίασης του οργάνου, όπου διαπιστώθηκε οργανωμένη προσπάθεια από μέρους των ακραίων κύκλων (Σόιμπλε - ΔΝΤ) να υπονομευτεί η διαπραγμάτευση και για πολιτικούς λόγους.

Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να αναδεικνύει τις κινήσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης και ιδίως τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς (Γεννηματά, Θεοδωράκη, Λεβέντη), αλλά και τις παρεμβάσεις Σημίτη - Στουρνάρα, με σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, που στόχο έχουν την πτώση της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «συγκρότηση ενός παραθεσμικού κέντρου εξουσίας με στόχο πρόκληση εκλογών και την πτώση της κυβέρνησης το αργότερο έως το καλοκαίρι». Αποδίδουν δε τον «νεο-ανένδοτο» που, όπως λένε «έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες» και στον επιπλέον λόγο ότι αυτή την περίοδο «είναι σε εξέλιξη εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα της δικής τους περιόδου, που έμεναν στο απυρόβλητο επί χρόνια». Εκτιμούν χαρακτηριστικά ότι «οι "πρόθυμοι" θέλουν να προλάβουν την υλοποίηση της δεδομένης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να φτάσει μέχρι τέλους η διερεύνηση των σκανδάλων στο μέτωπο των εξοπλιστικών επί Παπαντωνίου αλλά και της υγείας».

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε το Σάββατο ότι «Η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων», που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ,  την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό. Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα οι επιθέσεις στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζονταν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημείωνε ότι ο διοικητής της ΤτΕ είναι ανεξάρτητος, αλλά όχι ανεξέλεγκτος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς του απέδιδε πολιτικές φιλοδοξίες, συμβατές με την πορεία προς τον τοίχο και η Όλγα Γεροβασίλη τον χαρακτήριζε «εργολάβο καταστροφολογίας»

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στον κ. Σημίτη επιτέθηκε με σφοδρότητα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως «το ότι ο Σημίτης κυκλοφορεί ελεύθερος είναι ευθύνη όλων μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr