Φάμελλος: Με το δασικό νομοσχέδιο, δεν δημιουργούμε πρόσθετα βάρη στους αγρότες

Φάμελλος: Με το δασικό νομοσχέδιο, δεν δημιουργούμε πρόσθετα βάρη στους αγρότες

Κριτική από τον εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, για την επιλογή της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως επείγον, όσο και για την ουσία των τροποποιούμενων ρυθμίσεων της δασικής νομοθεσίας

Φάμελλος: Με το δασικό νομοσχέδιο, δεν δημιουργούμε πρόσθετα βάρη στους αγρότες
Με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει ότι μέσω του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες επιτυγχάνεται μια σημαντική πολιτική αλλαγή, που σχετίζεται με την ουσία της λειτουργίας της διοίκησης, την ΝΔ, την ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιτίθεται και πάλι στον αγροτικό κόσμο με νέα χαράτσια και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαπιστώνουν ασάφειες, προχειρότητα αλλά και θετικά σημεία, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του δασικού νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πέρα από τα οφέλη που δημιουργούν στη χώρα μας οι δασικοί χάρτες (το κτηματολόγιο, την οργάνωση του χωροταξικού σχεδιασμού, την προστασία του περιβάλλοντος, την κανονικοποίηση και την αποτύπωση της ισονομίας σε ένα περιβάλλον δικαίου για όλες τις χρήσεις) αναδεικνύονται πολλά ελλείμματα και κακοδαιμονίες της ελληνικής διοίκησης, με αποτέλεσμα το σύνολο του εγχειρήματος να είναι κρίσιμο. Κάλεσε δε τον πολιτικό κόσμο να τοποθετηθεί υπέρ αυτής της παρέμβασης, «διότι από φωνές, οι οποίες δεν εκφράζουν σαφέστατα αυτή τη στιγμή κάποιους χώρους της αντιπολίτευσης, υπέρ της αναστολής των δασικών χαρτών, υπέρ μιας της επικίνδυνης αναβολής, επιχειρείται ανανέωση ενός μη παραγωγικού και αποτελεσματικού παρελθόντος για τη χώρα μας».
 
Ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει σκοπός να δημιουργηθούν πρόσθετα βάρη, αλλά ανέφερε ότι «δεν μπορούμε από την άλλη πλευρά να μην κρατήσουμε και το μέτρο έναντι της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας. Αυτό θα πρέπει να το προστατεύσουμε και συνταγματικά είμαστε υποχρεωμένοι» σημείωσε.
 
Απέναντι στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Φάμελλος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «μια μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται όλους μας» ενώ και στο οικονομικό επίπεδο υποστήριξε πως «επέρχεται πολύ μεγάλη ελάφρυνση για τον αγροτικό κόσμο». «Αυτό είναι το εργαλείο, το οποίο παραδίδουμε σήμερα χωρίς να θίγουμε συνταγματικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια σημαντική και θα συνεχίσουμε. Σε κάθε νομό πηγαίνουμε και ενημερώνουμε. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όμως, η δημόσια διοίκηση, ο πολιτικός κόσμος, ο επιστημονικός κόσμος και οι δήμοι, για να εφαρμόσουμε αυτό το μεγάλο εργαλείο, το οποίο πιστεύω ότι θα μας προσδώσει και ένα σημαντικό στοιχείο εκσυγχρονισμού και δημοκρατίας» τόνισε.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, έκανε λόγο για νομοθέτημα που «επιτέλους» δίνει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών που ταλάνιζαν τους πολίτες και εξασφαλίζει την διαφάνεια στην άσκηση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Όπως τόνισε δε, οι αγρότες με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα κατέχουν στο εξής νομίμως τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στο εξής διασφαλίζεται η προστασία του δάσους. Κυβερνητικοί βουλευτές επίσης, είπαν πως πλέον θα υπάρξει τακτοποίηση σε ένα καθεστώς που υπέθαλπτε την παρανομία, και κατηγόρησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «ρουσφετολογική πολιτική και για ανοχή σε πράξεις καταπατήσεων εις βάρος του περιβάλλοντος». Ανέφεραν ότι καταλύεται οριστικά το καθεστώς ασάφειας που ίσχυε, οι αγρότες μπορούν να τακτοποιήσουν μόνιμα τα χωράφια τους με πολύ μικρότερο τίμημα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ επισήμαναν παράλληλα, πως δίνεται η δυνατότητα 100 δόσεων για την καταβολή του τιμήματος των εκχερσωμένων αγρών πριν το 1975 και λαμβάνεται υπόψη το ΟΣΔΕ.
Κλείσιμο
 
 
Κριτική από την αντιπολίτευση 
 
Η πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή διεξήχθη σε κλίμα αντιπαράθεσης, τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως επείγον, όσο και για την ουσία των τροποποιούμενων ρυθμίσεων της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες προωθούνται με στόχο την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
 
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ως αντιπολίτευση, όταν ήρθε ο νόμος 4280/2014 - τον οποίο σήμερα «απλώς τροποποιεί ως κυβέρνηση και τον εκθειάζει» - έλεγε πως «βάζει ταφόπλακα στα δάση» και «περιέχει φωτογραφικές διατάξεις». Ξεκαθαρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έρχεται νέο χαράτσι για τους αγρότες το οποίο θα φτάσει έως και τα 300 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε, το χαράτσι αυτό επιβάλλεται μέσω του τέλους αντιρρήσεων και άλλων επιβαρύνσεων που θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες αγρότες που χρησιμοποιούν ως αγρούς εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις. Επίσης, ανέφερε ότι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου ο χαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων αφορά αγρούς 300.000 στρεμμάτων, οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν έως και 150 εκ. ευρώ. Ο δε βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, άσκησε έντονη κριτική, τονίζοντας πως η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοθέτημα αγνοεί ιστορικές και κοινωνικές πραγματικότητες, ανακινώντας ένα θέμα λυμένο εδώ και 60 χρόνια, με αποτέλεσμα οι αγρότες να καλούνται να ξαναπληρώσουν για τη γη τους, ακόμη κι αν έχουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας.
 
Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τους δασικούς χάρτες που ήδη υπήρχαν, αλλά προχώρησε σε νέα χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Εξειδικεύοντας ως προς το δεύτερο σκέλος της κριτικής του, ο κ. Αρβανιτίδης είπε πως οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν χαράτσια για γαίες που ήταν ανέκαθεν αγροτικές, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους, λόγω των δυσβάσταχτων τελών που καλούνται να πληρώσουν. Ο ειδικός αγορητής της ΔΗ.ΣΥ. δήλωσε πάντως επιφύλαξη ως προς την τελική τοποθέτηση του κόμματός στο νομοσχέδιο.

Θετικά στοιχεία, αλλά και ασάφειες, διαπίστωσε στο δασικό νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Αφού ο κ. Αμυράς τόνισε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον αν δεν αποσαφηνιστούν, ζήτησε να διευκρινιστεί τι πρόκειται να γίνει με το θέμα των προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων.
 
Από την Χ.Α., ο Ιω. Σαχινίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, είπε πως «συμπληρώνει επί το μνημονιακότερο, κυρίως τον υφιστάμενο νόμο 998/1979 όπως ισχύει, και ρυθμίζει και κάποια λοιπά συναφή θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατηγόρησε δε την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ότι ενώ ισχυρίζεται πως προσπαθεί να βάλει σε τάξη ζητήματα των δασικών εκτάσεων, επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο: δημιουργεί δηλαδή ένα τεράστιο χάος.
 
Έντονη κριτική άσκησε στο νέο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία έκανε λόγο για φωτογραφικές διατάξεις, με στόχο έχουν την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων - κυρίως δε, την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Η κ. Μανωλάκου, που ξεκαθάρισε εκ μέρους του ΚΚΕ ότι καταψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου, τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα χαράτσια για τους αγρότες, ενώ έκανε λόγο για μαζική αλλαγή της χρήσης γης.
 
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, έδωσε έμφαση στη ρύθμιση για τα κληροτεμάχια, παρατηρώντας πως θα δικαιωθούν επιτέλους οι απόγονοι των προσφύγων που ταλαιπωρούνται από το 1935, μολονότι έχουν δικαιωθεί με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Ο αρμόδιος υπουργός πάντως, τόνισε ότι η κυβέρνηση βοηθά τους αγρότες και δεν συναινεί σε καταπατήσεις ενώ προανήγγειλε διορθώσεις με σκοπό η επίλυση των όποιων πρόδηλων λαθών να είναι αποτελεσματική.  Απέναντι στην κριτική που ασκήθηκε για το θέμα της επιβολής «χαρατσιών», σημείωσε ότι έχουν μειωθεί τα «τέλη αντιρρήσεων», που είχαν θεσμοθετηθεί από την ΝΔ, (από το 1/3 σε ¼) και υπογράμμισε πως οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών ώστε να τακτοποιήσουν τη διαδικασία. Επισημαίνοντας δε, πως μόλις το 40% των δήμων έχει καταθέσει τα ζητούμενα έγγραφα για τις οικιστικές πυκνώσεις, κάλεσε τους ΟΤΑ να εναρμονιστούν με τις νέες διατάξεις, αλλιώς «αναλαμβάνουν εκείνοι και την ευθύνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης