Διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Επέμεινε στο συνέδριο θέσεων η Γεννηματά - Ανοιχτή συνδιάσκεψη ή συνέδριο ίδρυσης νέου φορέα ζήτησαν Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Κωνσταντινόπουλος
UPD:
21
ΣΧΟΛΙΑ
Για συνέδριο θέσεων τον Ιούνιο με στόχο να γίνει ένα ακόμη βήμα για τον νέο και ενιαίο φορέα των προοδευτικών δυνάμεων μίλησε η Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος του Κινήματος επέμεινε στη γραμμή των θεσμικών αντιπροσώπων και διευκρίνισε πως το συνέδριο της 30ης Ιουνίου δε θα εκλέξει όργανα.
«Συνέδριο Επινέ» (ίδρυσης νέου φορέα όπως έκανε το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία) ή ανοιχτή συνδιάσκεψη θέσεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφοροποιούμενος από την εισήγηση της προέδρου.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Στέφανος Ξεκαλάκης
, ανοίγοντας τις εργασίες της 7ης κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του Κινήματος επέμεινε στη γραμμή των θεσμικών αντιπροσώπων και διευκρίνισε πως το συνέδριο της 30ης Ιουνίου δε θα εκλέξει όργανα.
«Συνέδριο Επινέ» (ίδρυσης νέου φορέα όπως έκανε το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία) ή ανοιχτή συνδιάσκεψη θέσεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφοροποιούμενος από την εισήγηση της προέδρου.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Στέφανος Ξεκαλάκης
. «Γιατί να κάνουμε ένα οικογενειακό συνέδριο, με διορισμένους συνέδρους και άλλους από τα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση; Να κάνουμε ένα συνέδριο που να αφορά την κοινωνία, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Μια τρίτη πρόταση παρουσίασαν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλα στελέχη για την ανάγκη μετά το συνέδριο ή τη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης να γίνει το συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα. Θα πρέπει όμως, τόνισαν, να έχει αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο για την τύχη του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε να ενοποιήσει τις προτάσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, με τα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος να αντιδρούν λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησαν ότι η εισήγηση της κυρίας Γεννηματά έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την κεντρική επιτροπή και αποχώρησαν. Μάλιστα, το γραφείο Τύπου του κόμματος προχώρησε και στη σχετική ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη:
Απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά το οποίο αποτέλεσε κατά πλειοψηφία απόφαση της σημερινής Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.
Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.
Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.
Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:
(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα
(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,
(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.
(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.
Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.
Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.
Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί. Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.
Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.
Στην αίθουσα, όμως, παρέμειναν τα στελέχη που υποστήριζαν τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο τελευταίος ζήτησε το θέμα να εξεταστεί από το πολιτικό συμβούλιο και να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Τελικά έγινε ψηφοφορία από την οποία αποχώρησε. Η ψηφοφορία ενέκρινε την εισήγηση που είχαν καταθέσει νωρίτερα τρία μέλη της κεντρικής επιτροπής.
Το κείμενο που υποστήριξαν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης:
Ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά
Καθαρές λύσεις για Ενότητα
Στο νέο δρόμο που χαράσσουμε, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κίνημα, ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Απαιτείται για αυτό η επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Διεξάγεται εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε σταδιακά με την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.
Μπροστά στο φάσμα του κατακερματισμού των δυνάμεών μας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο προς όλους μας. Ποιο το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, με ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί και ποιες οι κοινωνικές και πολιτικές της αναφορές;
Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, ο χώρος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα την ηγεμονία της δημαγωγίας και του οπορτουνισμού. Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Δεύτερον, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών δεν εκπροσωπείται. Το τμήμα αυτό έχει σαφή αναφορά στη δημοκρατική παράταξη και ειδικότερα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαθεσιμότητες πολύ πιο ευρείες από τα στενά όρια των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Το ιστορικό βάρος της παράταξης υπερβαίνει τη δυναμική των σημερινών κομμάτων του χώρου. Για αυτό έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας όπως και στις επόμενες γενιές να ανασυνταχθούμε.
Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης, καθότι αποτελούμε τον ιστορικό κορμό της παράταξης. Γι’ αυτό απαιτείται από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με διορατικότητα, σύνεση, ειλικρινή διάθεση ενότητας και όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η περιχαράκωση σαν μικροσύστημα εξουσίας, αλλά η ισχυροποίησή μας ως δύναμη εκπροσώπησης των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών.
Για αυτό χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις.
Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Εάν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, θα προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας.
Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν.
Ας τολμήσουμε.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ,
Αναστασίου Έλενα
Ζαρπαλάς Σωτήρης
Σπυρόπουλος Ανδρέας
Μόλις τα στελέχη που συνέχισαν τη συνεδρίαση αντιλήφθηκαν την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσαν δικό τους δελτίο Τύπου:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 7η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 115 μελών της, οπότε διαπιστώθηκε και η απαρτία.
Στην διαδικασία τοποθετήθηκαν 32 μέλη της ΚΠΕ.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών, και ενώ στην αίθουσα βρισκόταν περίπου 90 μέλη της ΚΠΕ, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου).
Από τη διαδικασία αποχώρησαν και δύο μέλη του Προεδρείου της συνεδρίασης οι σύντροφοι Τζελέπης και Βεργοπούλου με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της Προέδρου έχει την γενικότερη αποδοχή!!!
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες περίπου 60 μέλη της ΚΠΕ, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση των τριών μελών του ΠΣ έλαβε 44 ψήφους.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ζητάει "η πρότασή των τριών" να τεθεί εν γνώσει της Προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της ΚΠΕ.
Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ' ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Για όλους εμάς που επί τόσα χρόνια στηρίζουμε άδολα το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και συλλογική δράση θα είναι συνεχής.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξεκαλάκης θα ζητήσει από την κυρία Γεννηματά να συνεδριάσουν και πάλι τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Κύκλοι της ηγεσίας μιλούν για φράξια και υπονόμευση και επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί.
Μάλιστα, υπήρξαν σκέψεις για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τελικά αποφασίστηκε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση και να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα την ερχόμενη Τρίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, της γραμμής υποβάθμισης της κόντρας, κινήθηκε και η άτυπη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη:
«Και μόνο το γεγονός ότι ενώ η ΚΠΕ αριθμεί 154 μέλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι 44 (κατά δήλωσή τους) πήραν κάποια δήθεν απόφαση, σε μια διαδικασία που αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους, μετά την λήξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ τα λέει όλα. Τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς».
Από την απέναντι όχθη υποστηρίζεται η θέση ότι είναι πρωτοφανές να αποχωρεί η ηγεσία από μία ψηφοφορία και ότι θα πρέπει ο χώρος να οδηγηθεί σε ανοιχτές διαδικασίες ώστε να συμμετάσχουν και το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μια τρίτη πρόταση παρουσίασαν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλα στελέχη για την ανάγκη μετά το συνέδριο ή τη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης να γίνει το συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα. Θα πρέπει όμως, τόνισαν, να έχει αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο για την τύχη του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε να ενοποιήσει τις προτάσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, με τα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος να αντιδρούν λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησαν ότι η εισήγηση της κυρίας Γεννηματά έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την κεντρική επιτροπή και αποχώρησαν. Μάλιστα, το γραφείο Τύπου του κόμματος προχώρησε και στη σχετική ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη:
Απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά το οποίο αποτέλεσε κατά πλειοψηφία απόφαση της σημερινής Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.
Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.
Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.
Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:
(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα
(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,
(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.
(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.
Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.
Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.
Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί. Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.
Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.
Συνεχίστηκε η συνεδρίαση
Στην αίθουσα, όμως, παρέμειναν τα στελέχη που υποστήριζαν τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο τελευταίος ζήτησε το θέμα να εξεταστεί από το πολιτικό συμβούλιο και να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Τελικά έγινε ψηφοφορία από την οποία αποχώρησε. Η ψηφοφορία ενέκρινε την εισήγηση που είχαν καταθέσει νωρίτερα τρία μέλη της κεντρικής επιτροπής.
Το κείμενο που υποστήριξαν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης:
Ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά
Καθαρές λύσεις για Ενότητα
Στο νέο δρόμο που χαράσσουμε, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κίνημα, ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Απαιτείται για αυτό η επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Διεξάγεται εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε σταδιακά με την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.
Μπροστά στο φάσμα του κατακερματισμού των δυνάμεών μας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο προς όλους μας. Ποιο το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, με ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί και ποιες οι κοινωνικές και πολιτικές της αναφορές;
Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, ο χώρος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα την ηγεμονία της δημαγωγίας και του οπορτουνισμού. Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Δεύτερον, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών δεν εκπροσωπείται. Το τμήμα αυτό έχει σαφή αναφορά στη δημοκρατική παράταξη και ειδικότερα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαθεσιμότητες πολύ πιο ευρείες από τα στενά όρια των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Το ιστορικό βάρος της παράταξης υπερβαίνει τη δυναμική των σημερινών κομμάτων του χώρου. Για αυτό έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας όπως και στις επόμενες γενιές να ανασυνταχθούμε.
Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης, καθότι αποτελούμε τον ιστορικό κορμό της παράταξης. Γι’ αυτό απαιτείται από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με διορατικότητα, σύνεση, ειλικρινή διάθεση ενότητας και όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η περιχαράκωση σαν μικροσύστημα εξουσίας, αλλά η ισχυροποίησή μας ως δύναμη εκπροσώπησης των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών.
Για αυτό χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις.
Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Εάν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, θα προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας.
Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν.
Ας τολμήσουμε.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ,
Αναστασίου Έλενα
Ζαρπαλάς Σωτήρης
Σπυρόπουλος Ανδρέας
Μόλις τα στελέχη που συνέχισαν τη συνεδρίαση αντιλήφθηκαν την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσαν δικό τους δελτίο Τύπου:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 7η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 115 μελών της, οπότε διαπιστώθηκε και η απαρτία.
Στην διαδικασία τοποθετήθηκαν 32 μέλη της ΚΠΕ.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών, και ενώ στην αίθουσα βρισκόταν περίπου 90 μέλη της ΚΠΕ, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου).
Από τη διαδικασία αποχώρησαν και δύο μέλη του Προεδρείου της συνεδρίασης οι σύντροφοι Τζελέπης και Βεργοπούλου με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της Προέδρου έχει την γενικότερη αποδοχή!!!
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες περίπου 60 μέλη της ΚΠΕ, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση των τριών μελών του ΠΣ έλαβε 44 ψήφους.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ζητάει "η πρότασή των τριών" να τεθεί εν γνώσει της Προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της ΚΠΕ.
Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ' ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Για όλους εμάς που επί τόσα χρόνια στηρίζουμε άδολα το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και συλλογική δράση θα είναι συνεχής.
Η επόμενη μέρα
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξεκαλάκης θα ζητήσει από την κυρία Γεννηματά να συνεδριάσουν και πάλι τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Κύκλοι της ηγεσίας μιλούν για φράξια και υπονόμευση και επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί.
Μάλιστα, υπήρξαν σκέψεις για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τελικά αποφασίστηκε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση και να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα την ερχόμενη Τρίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, της γραμμής υποβάθμισης της κόντρας, κινήθηκε και η άτυπη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη:
«Και μόνο το γεγονός ότι ενώ η ΚΠΕ αριθμεί 154 μέλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι 44 (κατά δήλωσή τους) πήραν κάποια δήθεν απόφαση, σε μια διαδικασία που αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους, μετά την λήξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ τα λέει όλα. Τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς».
Από την απέναντι όχθη υποστηρίζεται η θέση ότι είναι πρωτοφανές να αποχωρεί η ηγεσία από μία ψηφοφορία και ότι θα πρέπει ο χώρος να οδηγηθεί σε ανοιχτές διαδικασίες ώστε να συμμετάσχουν και το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
UPD:
21
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα