Ετοιμάζει το έδαφος για την επώδυνη συμφωνία ο Τσίπρας

Τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν τώρα χωρίς προϋποθέσεις και θα εφαρμοστούν μόνο εάν το 2018 πάρουμε ελάφρυνση του χρέους, αλλιώς θα… ακυρωθούν, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ant1, που πρόβαλε και τα αντίμετρα - Προέβλεψε συνολική συμφωνία στο Εurogroup της 22ας Μαΐου

Την πολιτική και επικοινωνιακή επιχείρηση προετοιμασίας της κοινής γνώμης για το νέο επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές, που θα κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση, σηματοδοτεί η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο ειδήσεων του Αnt1
(και τον Νίκο Χατζηνικολάου). Από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με τα τεχνικά κλιμάκια διαφαίνεται ότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει στην πραγματικότητα ένα νέο σκληρό πλαίσιο προσαρμογής και «μεταρρυθμίσεων», που μοιάζουν περισσότερο με τέταρτο μνημόνιο -χωρίς λεφτά-, παρά με ο,τιδήποτε άλλο. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη την πολιτική, κοινωνική και εσωκομματική πίεση, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος να σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης των όσων θα αποδεχθεί η κυβέρνηση και θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας, αφού προέβλεψε ότι η συμφωνία θα κλείσει στο Εurogroup
της 22ας Μαΐου, ανέλαβε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα προβλέπει αυτή και πως πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα εξελιχθούν, με θετικό τρόπο, τα πράγματα στη συνέχεια.

Ουσιαστικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού, σήμανε και μία ρεαλιστική στροφή. Κατ’ αρχάς έβαλε τέλος στις μεγάλες προσδοκίες για το
χρέος, -η ψήφιση των μέτρων θα γίνει χωρίς να προηγηθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του, αλλά είναι προϋπόθεση για την επίτευξή της. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει».

Επίσης προσγείωσε όσους περιμένουν τα λεγόμενα αντίμετρα ως σοβαρό αντίβαρο στη λιτότητα. Είπε ότι θα εφαρμοστούν εφόσον έχουμε πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους -δηλαδή 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον!

Έθεσε δε σκληρά τα διλήμματα που οδηγούν την κυβέρνησή του σε μία ακόμη θεαματική υποχώρηση έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. «Ήθελαν να πάει η ευθύνη στην Ελλάδα. Ήθελαν να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και δεν πάμε συμβιβασμό για να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε αφήνοντας να διαφανεί ότι χωρίς συμφωνία οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι μεγάλοι.

Έναντι αυτών, υποσχέθηκε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να εφαρμοστούν (από το 2019) εάν στο μεταξύ δεν δοθούν στη χώρα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές.

Επιτυχής η διαπραγμάτευση, ευτυχώς πιάσαμε πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός θέλησε να υπερασπιστεί και την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι χάρη σε αυτήν, δεν δεχθήκαμε περισσότερα μέτρα και τελικά προέκυψαν και τα αντίμετρα.

«Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Τέτοια πίεση μας ασκούσαν» υποστήριξε μεταξύ άλλων. «Για πρώτη φορά είχαμε μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός» ήταν το ευφυολόγημά του. Αναφερόμενος στη δήλωσή του για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», ισχυρίστηκε ότι «χάρη σ' αυτή τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση».

Σε αντίθεση με όσα έλεγε για το πρωτογενές πλεόνασμα σε συνθήκες μη ανάπτυξης, που είχε πετύχει το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της θεαματικής υπέρβασης του σχετικού στόχου, που είχε η δική του κυβέρνηση για το 2016. Ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε και ήταν χαρακτηριστική, μάλιστα, η αποστροφή του ότι... "έκανε το σταυρό του", για την επίτευξη αυτού του τόσο υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, διότι έτσι δόθηκε απάντηση στον Σόιμπλε και σε άλλους εκ των δανειστών.

Αντιλαμβανόμενος ότι τα αντίμετρα δεν έχουν εκληφθεί ως ισχυρό αντίβαρο των κανονικών μέτρων λιτότητας, σημείωσε: «Τα αντίμετρα δεν είναι σωστό να τα υποβαθμίζουμε. Είναι 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς και η επιβάρυνση και έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτος». Αναφερόμενος στο τι θα αφορούν τα αντίμετρα, είπε ότι έχουν να κάνουν με φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, επιδόματα ενοικίου και παιδιών, παιδικούς σταθμούς κ.α.


 
Αριστερό success story

Με έμμεσο, αλλά και αμφιλεγόμενο τρόπο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πλασάρει τη θεωρία περί μίας ευδαιμονίας που επικρατεί στη χώρα και γενικά ότι περνάμε μία φάση, που παραπέμπει σε «ιστορία επιτυχίας».

Επικαλέστηκε για παράδειγμα το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών, υπονοώντας ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και ταξιδεύουν -για την ταλαιπωρία στους νέους οδικούς άξονες, είπε ότι δεν είδε τίποτα! «Άκουγα ότι το φετινό Πάσχα ήταν Ιούλιος των capital controls. Βγήκα, κυκλοφόρησα, είδα τη μεγαλύτερη έξοδο, σε δρόμους που άνοιξαν και δεν είναι μονταζιέρα. Έργα που είχαν μείνει στάσιμα επί τέσσερα χρόνια» τόνισε.

Πάντως έκανε έμμεσες παραδοχές για άλλα θέματα, όπως η υπερφορολόγηση και οι κατασχέσεις λογαριασμών.





Μαδούρο ή μνημονιακός;

Στα ενδιαφέροντα της συνέντευξης η απάντηση, που έδωσε στη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία ήταν ο πιο αντιμνημονιακός στην αντιπολίτευση και ο πιο μνημονιακός ως πρωθυπουργός. Εκεί επικαλέστηκε τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που του αποδίδει τον χαρακτηρισμό «Μαδούρο» και σημείωσε: «Ο ένας με λέει μνημονιακό, ο άλλος με λέει Μαδούρο. Ας αποφασίσουν».









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr