Πρωτοφανής σύγκρουση Τσίπρα-Κυριάκου για τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη
28.04.2017
10:44
Απίστευτη παραδοχή Τσίπρα: Η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ - ΝΔ: Σύραμε τον πρωθυπουργό στην ομολογία - Λοβέρδος: Φωτογραφική και χαριστική (ν)τροπολογία -Παρωδία: Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ώρες μετά το γραφείο Τύπου της Βουλής
«Φωτιά» στην Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και παρέχει την απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου. Η τροπολογία ψηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν
τα ξίφη τους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, από τη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι «έσυραν» τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και τον ανάγκασαν να ομολογήσει ότι πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη.
ΝΔ: Σύραμε τον πρωθυπουργό στην ομολογία
Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση: «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία».
Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, δε, στον πρόεδρο της Βουλής την επίσκεψή του την Πέμπτη για τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας κοινοβουλίου. «Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα των εκπρόθεσμων τροπολογιών υπουργικών και βουλευτικών που γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία εξήγηση από υπουργούς. Μισή ώρα μετά πήγατε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι υπάρχει ζήτημα με εκπρόθεσμες τροπολογίες. Μια ώρα μετά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία ίδια με αυτή που κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο που είχε απορριφθεί και γίνεται αποδεκτή από υπουργούς. Εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί διαγράφονται προστίματα από λαθρεμπόριο, ποια η επιβάρυνση για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γιατί αυτή η ανησυχία. Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση».
«Σας καλώ να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου. Να το αποσύρετε με δική σας παρότρυνση. Είναι απαράδεκτοι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βουλή. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε με αίσθηση καθήκοντος μην κρύβεται το άγχος εκείνων να γίνουν καλώ τον πρωθυπουργό να αποσύρει ή να δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η τροπολογία».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού παρατήρησε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είναι ανέφελη, ζήτησε τα ρέστα από τη ΝΔ λέγοντας ότι εσείς θα έπρεπε να την υπερασπιστείτε γιατί κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα.
Κάλυψε, δε, και τους χειρισμούς Παπαδημητρίου λέγοντας ότι «χθες το βράδυ στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό».
«Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλιόυ όταν έκλεισε η πολιτική και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία. Η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «είχε σκοπό η τροπολογία να προστατεύσει επενδυτές; Γιατί έρχεται η τροπολογία ως βουλευτική;»
«Θα την αποσύρετε, θα την καταθέσετε ξανά ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως επιτάσσει το σύνταγμα και θα συζητήσουμε επί της ουσίας» έκλεισε αυτό το γύρο ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιο βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.
Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υπενθύμισε την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού «όταν κλείνατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε μέρος του Συντάγματος. Απαντήστε τώρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει. Αν θέλετε να βελτιωθεί το ύφος, τότε αποσύρετε την τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος για τα ερωτήματα που θα δημιουργηθούν».
Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.
«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».
Λοβέρδος: Πρωθυπουργός και Καμμένος παραδέχτηκαν ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!
Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο δήλωσε: «Ερχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση και ότι εγείρονται υποψίες διαφθοράς: «Έχει σχέση και με μίντια και με άλλα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες». Τέλος δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε και ένα ακόμη θέμα. Όπως εξήγησε: «Ενώ η συνεδρίαση πήγαινε να κλείσει, μου έδωσε στη συνέχεια τον λόγο. Και υπάλληλός σας, αξιωματούχος της Βουλής, ειδικός γραμματέας διέπραξε μία σειρά παραβάσεις, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο διατάραξη συνεδρίασης της Ολομέλειας, κλείνοντας τα μικρόφωνα. Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο να πάτε στη Βενεζουέλα. Εδώ είστε υποχρεωμένος απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που διορίσατε να πάρετε θεσμικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται και με τον ποινικό κώδικα, αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε χθες το βράδυ».
Κλείνοντας τη συζήτηση πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός είπε ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ. «Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ».
Επιτέθηκε, δε, στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας «εκεί που μας χρωστάγατε μας πήρατε και το βόδι. Σας προκαλώ να πάμε μαζί στην Ξάνθη και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Γιατί το λέω; Διότι η ΣΕΚΑΠ και η ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν κάποιοι επι δικών σας κυβερνήσεων που την χρεοκόπησαν και έκαναν λαθρεμπόριο. Ποιοι είναι αυτοί οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτώ. Ποιοι τους έκαναν πλάτες; Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα χρέος. Σταματήστε τα ψέματα».
Υποστήριξε, ακόμα, ότι «η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών όταν διαγράφατε σε μια νύχτα πρόστιμα για τα πετρέλαια. Ξέρετε ποιο είναι "φωτογραφικό"; Το μένος σας σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή που είναι παρούσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα η αντιπολίτευση ήρθε να δημιουργήσει επεισόδιο και σύννεφο εντυπώσεων. Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσουμε στη διαδικασία».
Νωρίτερα οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου που είπε «ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου. Σας προειδοποιούμε. Έχετε την ίδια λογική με σκανδαλώδεις και προκλητικές τροπολογίες. Πόσο πολύ μοιάζετε. Τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματά τους».
Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) απαντώντας στον πρωθυπουργό υπογράμμισε «δεν ξεχάσαμε τις τροπολογίες των προηγούμενων. Φροντίσατε εσείς να μας τις υπενθυμίζετε» για να προσθέσει «Ο κ. Καμμένος ήταν αποκαλυπτικός. Μας είπε και για ποιον επιχειρηματία μιλάμε. Δεν μας είπε όμως για το ποσό αν και ορισμένοι βουλευτές σας αναφέρουν ότι η διαγραφή αφορά πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ». Παράλληλα κατήγγειλε και ο ίδιος την ενέργεια του ειδικού γραμματέα της Βουλής να κλείσει τα μικρόφωνα κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας εξηγώντας πως «ανέκυψε ζήτημα από την τοποθέτηση του κ. Καμμένου. Είναι πάγια αρχή του συνταγματικού δικαίου να μην θεωρούνται συνταγματικές διατάξεις που είναι φωτογραφικές. Επιμείναμε χθές και ζητήσαμε από αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν τι αφορά. Κανείς δεν μας έδωσε εξηγήσεις. Ούτε ο πρωθυπουργός. Χρειάστηκε η ειλικρινής παρέμβαση Καμμένου για να μας πει ότι αυτή η χαριστική ρύθμιση αφορά μια επένδυση και εναν επενδυτή. Είναι αντισυνταγματική λοιπόν η ρύθμιση. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν είναι αποδεκτή ρύθμιση που επιβαρύνει προϋπολογισμό εφόσον δεν συνοδεύεται από έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι απόλυτα αντισυνταγματική. Θέτω ζήτημα αντισυνταγματικότητας».
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος έσπευσε να διευκρινίσει πως «ο κ. Δένδιας έχει μπερδευτεί. Είπα ότι μια επένδυση έγινε από την δική σας κυβέρνηση. Δεν είπα ότι η τροπολογία αφορά την συγκεκριμένη επένδυση. Αν αύριο πωληθεί το Νεώριο Σύρου δεν θα πρέπει ο νέος επενδυτής να μην επωμιστεί τα πρόστιμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Δεν αφορά διαγραφή προστίμων. Διαγραφές δεν γίνονται τωρα . Διαγραφές εσείς κάνατε».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε πως ο Κανονισμός λειτουργίας το Σώματος δεν προβλέπει διαδικασία για την εξέταση της συνταγματικότητας τροπολογιών. Σημείωσε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με αλλαγές που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιμείνει στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας.
«Κατ αρχήν έχετε δίκιο» απάντησε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει ωστόσο: «δεν υπήρχε χρονικό στάδιο όμως στο πλαίσιο λογικής για να γίνει το αίτημα για τροπολογία. Η συνταγματικότητα προέκυψε μετά την τοποθέτηση Καμμένου που μας είπε αρχικά ότι αφορά έναν επενδυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είπαν κάτι τέτοιο το απέκρυψαν τα παραγωγικά αίτια την τροπολογίας. Μην στερήσετε από κοινοβούλιο να τοποθετηθεί από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα. Θα είναι απόλυτα σκανδαλώδες. Είναι προκλητικό και καραμπινάτο υπόδειγμα φωτογραφικής διάταξης και πρέπει να τοποθετηθούμε».
Στην γραμμή της πλειοψηφίας, ότι δηλαδή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ψήφιζαν προκλητικές και αντισυνταγματικές τροπολογίες κινήθηκε η Χρυσή Αυγή. Είναι δε ενδεικτικό ότι η κυρία Ελένη Ζαρούλια με παρέμβασή της δεν κατήγγειλε την κυβέρνηση για την ύποπτη τροπολογία αλλά την αξιωματική αντιπολίτευση!
«Καταγγέλλουμε την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχαν σωρεία αντισυνταγματικών νόμων» είπε.
Σε κοινοβουλευτική παρωδία εξελίχθηκε η υπόθεση με την (ν)τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που διαγράφει πρόστιμα λαθρεμπορίου καθώς μετά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προκειμένου να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, διαπιστώθηκε πως έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανάγνωση του αποτελέσματος από το προεδρείο. Τελικά, η ανακοίνωση των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων έγινε από το γραφείο… Τύπου του κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, το προεδρείο ανακοίνωσε ότι ψήφισαν συνολικά 256 βουλευτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόσες έλαβαν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι δύο υπουργικές τροπολογίες. Όμως, - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του προεδρείου - η επίμαχη βουλευτική τροπολογία έλαβε 149 «ΝΑΙ» και 97 «ΟΧΙ», δηλαδή 246!
Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς την νομοθετική υπηρεσία για την «απώλεια» 10 ψήφων στο αποτέλεσμα της τροπολογίας, οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχει «πρόβλημα και πως αναζητούν τις αιτίες.
Λίγα λεπτά αργότερα, από το γραφείο τύπου της Βουλής ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα.
Συνολικά ψήφισαν 255 – και όχι 256 βουλευτές -, το νομοσχέδιο επι της αρχής έλαβε 151 «ΝΑΙ», 88 «ΟΧΙ» και 16 «ΠΑΡΩΝ» ενώ η επίμαχη τροπολογία για το λαθρεμπόριο 149 «ΝΑΙ» και 106 «ΟΧΙ».
Από την ψηφοφορία έλλειπαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Γιάννη Θεοφύλακτο και Θόδωρο Παραστρατίδη που έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι αν παραβρίσκονταν στην αίθουσα θα υπερψήφιζαν τις ρυθμίσεις και η κυρία Εύη Καρακώστα που όπως τονίστηκε από το γραφείο τύπου ένιωσε σκοτοδίνη και αποχώρησε λίγο πριν την ψηφοφορία.
Επίσης, από την ΝΔ έλλειπαν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταλυρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας που έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι θα καταψήφιζαν την τροπολογία και οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Κώστας Τζαβάρας. Τέλος, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη που επίσης είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έλλειπαν η κυρία Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στο Στρασβούργο και οι Ιλχάν Αχμέτ, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Μπαργιώτας και Μιχάλης Τζελέπης που εξέφρασαν πρόθεση καταψήφισης της τροπολογίας.
ΝΔ: Σύραμε τον πρωθυπουργό στην ομολογία
Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση: «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία».
Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, δε, στον πρόεδρο της Βουλής την επίσκεψή του την Πέμπτη για τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας κοινοβουλίου. «Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα των εκπρόθεσμων τροπολογιών υπουργικών και βουλευτικών που γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία εξήγηση από υπουργούς. Μισή ώρα μετά πήγατε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι υπάρχει ζήτημα με εκπρόθεσμες τροπολογίες. Μια ώρα μετά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία ίδια με αυτή που κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο που είχε απορριφθεί και γίνεται αποδεκτή από υπουργούς. Εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί διαγράφονται προστίματα από λαθρεμπόριο, ποια η επιβάρυνση για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γιατί αυτή η ανησυχία. Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση».
«Σας καλώ να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου. Να το αποσύρετε με δική σας παρότρυνση. Είναι απαράδεκτοι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βουλή. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε με αίσθηση καθήκοντος μην κρύβεται το άγχος εκείνων να γίνουν καλώ τον πρωθυπουργό να αποσύρει ή να δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η τροπολογία».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού παρατήρησε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είναι ανέφελη, ζήτησε τα ρέστα από τη ΝΔ λέγοντας ότι εσείς θα έπρεπε να την υπερασπιστείτε γιατί κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα.
Κάλυψε, δε, και τους χειρισμούς Παπαδημητρίου λέγοντας ότι «χθες το βράδυ στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό».
«Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλιόυ όταν έκλεισε η πολιτική και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία. Η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «είχε σκοπό η τροπολογία να προστατεύσει επενδυτές; Γιατί έρχεται η τροπολογία ως βουλευτική;»
«Θα την αποσύρετε, θα την καταθέσετε ξανά ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως επιτάσσει το σύνταγμα και θα συζητήσουμε επί της ουσίας» έκλεισε αυτό το γύρο ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιο βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.
Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υπενθύμισε την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού «όταν κλείνατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε μέρος του Συντάγματος. Απαντήστε τώρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει. Αν θέλετε να βελτιωθεί το ύφος, τότε αποσύρετε την τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος για τα ερωτήματα που θα δημιουργηθούν».
Καμμένος σε ΝΔ: Εσείς φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη
Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.
«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».
Λοβέρδος: Πρωθυπουργός και Καμμένος παραδέχτηκαν ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!
Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο δήλωσε: «Ερχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!».Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση και ότι εγείρονται υποψίες διαφθοράς: «Έχει σχέση και με μίντια και με άλλα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες». Τέλος δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε και ένα ακόμη θέμα. Όπως εξήγησε: «Ενώ η συνεδρίαση πήγαινε να κλείσει, μου έδωσε στη συνέχεια τον λόγο. Και υπάλληλός σας, αξιωματούχος της Βουλής, ειδικός γραμματέας διέπραξε μία σειρά παραβάσεις, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο διατάραξη συνεδρίασης της Ολομέλειας, κλείνοντας τα μικρόφωνα. Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο να πάτε στη Βενεζουέλα. Εδώ είστε υποχρεωμένος απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που διορίσατε να πάρετε θεσμικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται και με τον ποινικό κώδικα, αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε χθες το βράδυ».
Τσίπρας: Η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ αλλά οχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ
Κλείνοντας τη συζήτηση πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός είπε ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ. «Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ».
Επιτέθηκε, δε, στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας «εκεί που μας χρωστάγατε μας πήρατε και το βόδι. Σας προκαλώ να πάμε μαζί στην Ξάνθη και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Γιατί το λέω; Διότι η ΣΕΚΑΠ και η ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν κάποιοι επι δικών σας κυβερνήσεων που την χρεοκόπησαν και έκαναν λαθρεμπόριο. Ποιοι είναι αυτοί οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτώ. Ποιοι τους έκαναν πλάτες; Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα χρέος. Σταματήστε τα ψέματα».
Υποστήριξε, ακόμα, ότι «η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών όταν διαγράφατε σε μια νύχτα πρόστιμα για τα πετρέλαια. Ξέρετε ποιο είναι "φωτογραφικό"; Το μένος σας σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή που είναι παρούσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα η αντιπολίτευση ήρθε να δημιουργήσει επεισόδιο και σύννεφο εντυπώσεων. Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσουμε στη διαδικασία».
ΚΚΕ: Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου - Ποτάμι: Πείτε μας και το ύψος της διαγραφής
Νωρίτερα οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου που είπε «ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου. Σας προειδοποιούμε. Έχετε την ίδια λογική με σκανδαλώδεις και προκλητικές τροπολογίες. Πόσο πολύ μοιάζετε. Τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματά τους».
Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) απαντώντας στον πρωθυπουργό υπογράμμισε «δεν ξεχάσαμε τις τροπολογίες των προηγούμενων. Φροντίσατε εσείς να μας τις υπενθυμίζετε» για να προσθέσει «Ο κ. Καμμένος ήταν αποκαλυπτικός. Μας είπε και για ποιον επιχειρηματία μιλάμε. Δεν μας είπε όμως για το ποσό αν και ορισμένοι βουλευτές σας αναφέρουν ότι η διαγραφή αφορά πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ». Παράλληλα κατήγγειλε και ο ίδιος την ενέργεια του ειδικού γραμματέα της Βουλής να κλείσει τα μικρόφωνα κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας εξηγώντας πως «ανέκυψε ζήτημα από την τοποθέτηση του κ. Καμμένου. Είναι πάγια αρχή του συνταγματικού δικαίου να μην θεωρούνται συνταγματικές διατάξεις που είναι φωτογραφικές. Επιμείναμε χθές και ζητήσαμε από αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν τι αφορά. Κανείς δεν μας έδωσε εξηγήσεις. Ούτε ο πρωθυπουργός. Χρειάστηκε η ειλικρινής παρέμβαση Καμμένου για να μας πει ότι αυτή η χαριστική ρύθμιση αφορά μια επένδυση και εναν επενδυτή. Είναι αντισυνταγματική λοιπόν η ρύθμιση. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν είναι αποδεκτή ρύθμιση που επιβαρύνει προϋπολογισμό εφόσον δεν συνοδεύεται από έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι απόλυτα αντισυνταγματική. Θέτω ζήτημα αντισυνταγματικότητας».
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος έσπευσε να διευκρινίσει πως «ο κ. Δένδιας έχει μπερδευτεί. Είπα ότι μια επένδυση έγινε από την δική σας κυβέρνηση. Δεν είπα ότι η τροπολογία αφορά την συγκεκριμένη επένδυση. Αν αύριο πωληθεί το Νεώριο Σύρου δεν θα πρέπει ο νέος επενδυτής να μην επωμιστεί τα πρόστιμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Δεν αφορά διαγραφή προστίμων. Διαγραφές δεν γίνονται τωρα . Διαγραφές εσείς κάνατε».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε πως ο Κανονισμός λειτουργίας το Σώματος δεν προβλέπει διαδικασία για την εξέταση της συνταγματικότητας τροπολογιών. Σημείωσε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με αλλαγές που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιμείνει στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας.
«Κατ αρχήν έχετε δίκιο» απάντησε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει ωστόσο: «δεν υπήρχε χρονικό στάδιο όμως στο πλαίσιο λογικής για να γίνει το αίτημα για τροπολογία. Η συνταγματικότητα προέκυψε μετά την τοποθέτηση Καμμένου που μας είπε αρχικά ότι αφορά έναν επενδυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είπαν κάτι τέτοιο το απέκρυψαν τα παραγωγικά αίτια την τροπολογίας. Μην στερήσετε από κοινοβούλιο να τοποθετηθεί από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα. Θα είναι απόλυτα σκανδαλώδες. Είναι προκλητικό και καραμπινάτο υπόδειγμα φωτογραφικής διάταξης και πρέπει να τοποθετηθούμε».
Στην γραμμή της πλειοψηφίας, ότι δηλαδή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ψήφιζαν προκλητικές και αντισυνταγματικές τροπολογίες κινήθηκε η Χρυσή Αυγή. Είναι δε ενδεικτικό ότι η κυρία Ελένη Ζαρούλια με παρέμβασή της δεν κατήγγειλε την κυβέρνηση για την ύποπτη τροπολογία αλλά την αξιωματική αντιπολίτευση!
«Καταγγέλλουμε την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχαν σωρεία αντισυνταγματικών νόμων» είπε.
Απόλυτο μπάχαλο: Ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας της (ν)τροπολογίας από το γραφείο Τύπου της Βουλής
Σε κοινοβουλευτική παρωδία εξελίχθηκε η υπόθεση με την (ν)τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που διαγράφει πρόστιμα λαθρεμπορίου καθώς μετά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προκειμένου να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, διαπιστώθηκε πως έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανάγνωση του αποτελέσματος από το προεδρείο. Τελικά, η ανακοίνωση των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων έγινε από το γραφείο… Τύπου του κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, το προεδρείο ανακοίνωσε ότι ψήφισαν συνολικά 256 βουλευτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόσες έλαβαν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι δύο υπουργικές τροπολογίες. Όμως, - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του προεδρείου - η επίμαχη βουλευτική τροπολογία έλαβε 149 «ΝΑΙ» και 97 «ΟΧΙ», δηλαδή 246!
Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς την νομοθετική υπηρεσία για την «απώλεια» 10 ψήφων στο αποτέλεσμα της τροπολογίας, οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχει «πρόβλημα και πως αναζητούν τις αιτίες.
Λίγα λεπτά αργότερα, από το γραφείο τύπου της Βουλής ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα.
Συνολικά ψήφισαν 255 – και όχι 256 βουλευτές -, το νομοσχέδιο επι της αρχής έλαβε 151 «ΝΑΙ», 88 «ΟΧΙ» και 16 «ΠΑΡΩΝ» ενώ η επίμαχη τροπολογία για το λαθρεμπόριο 149 «ΝΑΙ» και 106 «ΟΧΙ».
Από την ψηφοφορία έλλειπαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Γιάννη Θεοφύλακτο και Θόδωρο Παραστρατίδη που έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι αν παραβρίσκονταν στην αίθουσα θα υπερψήφιζαν τις ρυθμίσεις και η κυρία Εύη Καρακώστα που όπως τονίστηκε από το γραφείο τύπου ένιωσε σκοτοδίνη και αποχώρησε λίγο πριν την ψηφοφορία.
Επίσης, από την ΝΔ έλλειπαν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταλυρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας που έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι θα καταψήφιζαν την τροπολογία και οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Κώστας Τζαβάρας. Τέλος, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη που επίσης είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έλλειπαν η κυρία Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στο Στρασβούργο και οι Ιλχάν Αχμέτ, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Μπαργιώτας και Μιχάλης Τζελέπης που εξέφρασαν πρόθεση καταψήφισης της τροπολογίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr