Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Εξωτερικών η οποία όπως είπε, ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για να κουβεντιάσουν "τον τρόπο που οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη διέξοδο από την κρίση. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να χάσει αυτές τις δύσκολες θυσίες", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε πως "οι θυσίες αυτές δεν πρέπει να πάνε χαμένες".
Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης με τον Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Εξωτερικών η οποία όπως είπε, ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για να κουβεντιάσουν "τον τρόπο που οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη διέξοδο από την κρίση. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να χάσει αυτές τις δύσκολες θυσίες", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε πως "οι θυσίες αυτές δεν πρέπει να πάνε χαμένες". "Οι νοοτροπίες του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν και όλοι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία δεν απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν η ίδια θα καταψηφίσει ή θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα.
Την ίδια ώρα, διχασμένη είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσον αφορά την ψήφιση ή όχι των μέτρων για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς αμφιταλαντεύεται μετρώντας τα υπέρ και τα κατά αλλά και τις εσωκομματικές επιπτώσεις της απόφασής του.
Το πρωί της Δευτέρας μετά από επικοινωνία με το Προεδρικό Μέγαρο η Ρηγίλλης διέρρευσε ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει πλέον νόημα». Εξηγεί λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς ζήτησε την σύγκληση πριν την εξαγγελία των μέτρων αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε και επιπλέον οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν».
Βουλευτές θεωρούν ότι η τοποθέτηση αυτή του κ. Σαμαρά τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο «όχι» κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στην Βουλή την Τετάρτη. Σε αυτή την κατεύθυνση έδειχνε και η σκληρή δήλωσή του το μεσημέρι της Κυριακής που στην ουσία απέρριπτε συλλήβδην το περιεχόμενο του σχεδίου της κυβέρνησης. Ακόμη και η κατακλείδα της δήλωσης του κ. Σαμαρά ήταν διφορούμενη και προκάλεσε διαφορετικές ερμηνείες. Ορισμένοι θεώρησαν ότι ο κ. Σαμαράς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τα μέτρα παρά την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενώ ορισμένοι εκτίμησαν ότι είναι δήλωση ετοιμότητας του κ. Σαμαρά και απάντηση στα σενάρια περί εκλογών που διαχέονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αν και οι τεχνοκράτες της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΔΝΤ έφυγαν ικανοποιημένοι από την συνάντηση που είχαν με τον κ. Σαμαρά την περασμένη Τρίτη φαίνεται ότι οι εξελίξεις υποβάλλουν τον πρόεδρο της ΝΔ σε δεύτερες σκέψεις. Άνθρωπος του ευρύτερου περιβάλλοντος της Ρηγίλλης λέει ότι «ο πρόεδρος δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση του αλλά δείχνει να είναι πιο κοντά στο όχι».
Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Σαμαράς δέχεται πιέσεις από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο να υπερψηφίσει τα μέτρα για την οικονομία. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιθυμούν την συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα επώδυνα μέτρα για να μειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και να είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή τους.
Ο κ. Σαμαράς μετρά κατ αρχήν τις πολιτικές επιπτώσεις της στάσης του. Αν υπερψηφίσει τα μέτρα έστω και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση θα θεωρηθεί εφεξής συνυπεύθυνος από την κοινή γνώμη. Αν καταψηφίσει και διαχωρίσει την θέση του μπορεί να ευελπιστεί ότι θα εισπράξει από την δυσαρέσκεια που με βεβαιότητα θα προκαλέσει η εφαρμογή τους. Αν πάλι διαχωρίσει την στάση του θα αποξενωθεί από ένα τμήμα της μεσαίας τάξης αλλά και της οικονομικής ελίτ που θεωρούν τα μέτρα ως τελευταία ευκαιρία για τον εξορθολογισμό της οικονομίας και του Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον θα δεχθεί την κριτική για «λαικιστική» αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος που δημιούργησε σε σημαντικό βαθμό η διακυβέρνηση Καραμανλή καθώς και ότι παραμένει δέσμιος του πρώην πρωθυπουργού. Η λαική δεξιά του κόμματός του πάντως τον ωθεί να διαχωρίσει την θέση του και να περιμένει να εισπράξει τα πολιτικά οφέλη. Αντίθετα οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι του κόμματός του λένε ότι «η στάση ευθύνης την ώρα που η χώρα απειλείται με πτώχευση και έξοδο από το ευρώ υπαγορεύει να ψηφίσουμε το πακέτο των μέτρων παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης». Μέχρι στιγμής η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δηλώσει δημοσίως ότι «στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη». Με την τοποθέτηση αυτή συμφωνούν όμως πολλοί ακόμη βουλευτές αρκετοί εκ των οποίων ανήκουν στο σχήμα των τομεαρχών.
Εσωκομματικά προβλήματα
Στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς καταλήξει στο να καταψηφίσει τα μέτρα ερώτημα αποτελεί αν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή αν θα αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν πάλι ζητήσει κομματική πειθαρχία το ερώτημα πια είναι τι θα κάνει η κυρία Μπακογιάννη αν θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή ή αν θα μείνει συνεπής στην στάση της μέχρι τέλους αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αν ο κ. Σαμαράς καταλήξει στο «όχι» είναι σαφές ότι θα μεγαλώσει το ρήγμα με την κ. Μπακογιάννη. Όμως αυτή τη φορά η διαφοροποίηση της κ. Μπακογιάννη αποκτά πολιτικό υπόβαθρο. Παράλληλα δεν θα είναι μόνη αφού με την πολιτική της στάση προσεγγίζει μία σειρά βουλευτές που είχαν απομακρυνθεί όσο θεωρούσαν ότι κινείται σε αποκλίνουσα τροχιά από την ηγεσία βγάζοντας τα απωθημένα της και επειδή δεν μπόρεσε να χωνέψει την ήττα της.