Κυρανάκης: Ο συνεργάτης του Κυριάκου παραδίδει την προεδρία της νεολαίας του ΕΛΚ

Ολοκληρώνει μια θητεία στην διάρκεια της οποίας συγκρούστηκε με τους εκλεκτούς των Μέρκελ - Σόιμπλε, συνεργάστηκε με τον Γιούνκερ και κέρδισε τον σεβασμό του ΕΛΚ

Ένας κύκλος τεσσάρων ετών που σε χρόνια δύσκολα για την Ελλάδα έφερε τη χώρα στο προσκήνιο σε διεθνές μάλιστα επίπεδο, ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο λόγος για την παράδοση της προεδρίας της νεολαίας της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς από τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη,
Κωνσταντίνο Κυρανάκη, στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. 

Ο τελευταίος γνωρίζοντας το δόγμα πως «στην πολιτική πρέπει να ξέρεις πότε αποχωρείς» κι όντας ακόμα νέος, σε αντίθεση με όσους φθάνουν τα 40 κι επιμένουν να θέλουν να δηλώνουν διαμεσολαβητές μεταξύ νεολαίας και κοινωνίας, προχωρά στην επόμενη του φάση. Τη διεκδίκηση της έδρας στην πάντοτε απαιτητική Β’ Αθήνας αλλά  - κυρίως – στην χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του κόμματος της
ΝΔ στης οποίας το επικοινωνιακό επιτελείο ανήκει.
 
Ο νεαρός πολιτικός που συζητήθηκε πολύ το 2014 όταν φορώντας all star παπούτσια παρουσιάστηκε μπροστά στον πρωθυπουργό τότε Αντώνη Σαμαρά κατά την παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου του κόμματος αλλά και ο οποίος οργάνωσε εξαιρετικά την διαδικτυακή καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία σε μεγάλο βαθμό βοήθησε στην εκλογή του, εξελέγη  για πρώτη φορά στη θέση του επικεφαλής του YEPP το 2013, με συμμάχους κυρίως από τις χώρες του νότου και την Σκανδιναβία. Κατάφερε να επικρατήσει απέναντι στην εσωκομματική του αντίπαλό που είχε την υποστήριξη της Νεολαίας του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ κι επρόκειτο για μια 100% ελληνική αλλά και μεσογειακή νίκη που έστειλε τα δικά της μηνύματα ως προς τα προβλήματα της νεολαίας.



Κάπως έτσι, η εκλογή ενός Έλληνα στην ηγεσία της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νέων στην Ευρώπη που αριθμεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο μέλη, από 60 οργανώσεις και 40 χώρες, εκτός από τεράστια διεθνής επιτυχία για τη χώρα μας, θεωρήθηκε τότε και μια έμμεση απάντηση στη σκληρή γραμμή των Γερμανών και των παραδοσιακών συμμάχων τους. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε μια δύσκολη και κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα. Σε μια εποχή που ο Έλληνας λόγω των δραματικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων ήταν περιθωριοποιημένος.

«Η εκλογή Κυρανάκη στη θέση του Προέδρου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποτελεί πανευρωπαϊκή αναγνώριση του ήθους και της εργατικότητάς του. Αποτελεί, ταυτόχρονα, αφετηρία για νέους αγώνες στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού, αλλά και της τόνωσης της απασχόλησης των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη», είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Και φυσικά επρόκειτο για τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία του YEPP και του πρώτου που ποτέ κατάφερε να επανεκλεγεί. 

Στην τετραετία της θητείας του έστρεψε αρκετές φορές πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αναζητώντας συνεχώς τρόπους για να δυναμώσει η φωνή των νέων στην Ευρώπη. Κάτι που εξάλλου εξακολουθεί να κάνει και τώρα για λογαριασμό της ΝΔ η οποία προγραμματίζει σημαντικές παρεμβάσεις που θα εκπλήξουν εντός των επόμενων ημερών. Πάντως στη διάρκεια της θητείας του η Νεολαία του ΕΛΚ παρουσίασε μια δέσμη καινοτομιών όπως το πλάνο τριών σημείων για την απασχόληση των νέων, μέρος του οποίου υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Σουηδία. Το 2013 κατέθεσε πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, κάτι που τότε ήταν αδιανόητο, υιοθετήθηκε όμως από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2016 και εφαρμόζεται από το 2017. Έτρεξε καμπάνια για την κατάργηση του roaming, μια πολιτική που τελικά θα εφαρμοστεί εντός του 2017.Παρουσίασε πρόταση 40 σημείων για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Τη πρόταση στήριξε δημόσια το 2014 ο Αντόνιο Ταγιάνι, και σειρά άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. 



Στα άγνωστα στιγμιότυπα αυτής της πορείας υπήρξε η μεγάλη κόντρα που είχε με τη Νεολαία του Νίκολα Γκρουέφσκι για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Το 2011, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της σκοπιανής Νεολαίας υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση ενώ βρέθηκε και στο στόχαστρο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ για την αρνητική κριτική που τους είχε κάνει καθώς και για την επιλογή να μην ψηφίσει υπέρ του Ζόζεφ Ντολ στις εκλογές του ΕΛΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου το 2013, «σπάζοντας» την κομματική γραμμή που είχε θέσει τότε η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια από τις σημαντικότερες και πιο ιδιαίτερες περιόδους της ζωής του ήταν η καμπάνια που ανέλαβε να «τρέξει» το 2014, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, όταν εκατοντάδες νέοι εθελοντές έκαναν ατελείωτα χιλιόμετρα, οδηγώντας μικρά βαν από χώρα σε χώρα. Η δήλωση του Γιούνκερ αμέσως μετά την εκλογή του δεν ήταν τυχαία. «Χωρίς τη βοήθεια του YEPP πιθανότατα δε θα τα είχα καταφέρει», εξομολογήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας τη σημασία που είχαν οι δράσεις της Νεολαίας και του ίδιου του Κυρανάκη στην τελική του επικράτηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr