Φλερτάρει με το «όχι» στα κυβερνητικά μέτρα ο κ. Σαμαράς

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Ρηγίλλης στο θέμα της ψήφισης των μέτρων. Yπέρ των μέτρων η κ Μπακογιάννη 

Αν και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει τις αποφάσεις του περιμένει την συζήτηση στην Βουλή για να μεγιστοποιήσει τον πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο αλλά και να μειώσει τις αντιδράσεις που θα έχει η στάση του. Από την Ρηγίλλης έχει ξεκαθαρισθεί ότι η στάση της ΝΔ θα είναι καθαρή δηλαδή καθαρό «ναι» ή καθαρό «όχι» στην συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ κάτι που αποκλείει τα ενδιάμεσα σενάρια για ψήφιση επί της αρχής και καταψήφιση των άρθρων (εφόσον βέβαια δοθεί τέτοια δυνατότητα από την κυβέρνηση που θα έχει την πρωτοβουλία κάτι που δεν είναι ακόμη βέβαιο). Παραλλήλως η Ρηγίλλης κατέστησε σαφές ότι κατά την ψηφοφορία θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Η μέχρι στιγμής συμπεριφορά του κ. Σαμαρά δείχνει ότι έχει επιλέξει το «όχι». Στην στάση αυτή συντείνει ότι από όλες τις μέχρι τώρα δημόσιες δηλώσεις του έχει απορρίψει και την προσφυγή στο ΔΝΤ (η αντίθεσή μας στο ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση είχε πει) αλλά κυρίως ότι έχει απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί είναι σκληρό και κοινωνικά άδικο αλλά κυρίως γιατί δεν δίνει προοπτική διεξόδου από την κρίση στην ελληνική οικονομία ενώ αντίθετα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα οδηγήσει την χώρα σε χειρότερη θέση μετά το τέλος του σχεδίου στήριξης. Επιπλέον ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο τα πραγματικά άσχημα οικονομικά της που όμως μπορούν να βελτιωθούν αλλά η έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον διεθνή χώρο στις αγορές αλλά και στην ΕΕ. Ο κ. Σαμαράς έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και θα του έχει χρεώσει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη ότι με τους χειρισμούς του οδήγησε την χώρα στην σημερινή δύσκολη θέση. Πριν πάρει την απόφασή της η Ρηγίλλης είχε παραγγείλει δημοσκόπηση με ερωτήματα που θα την βοηθούσαν να συναγάγει τι περιμένει η κομματική βάση αλλά και η κοινωνία από τη ΝΔ. Το συμπέρασμα ήταν συντριπτικό υπέρ του «όχι». 

Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά –και εύχεται- ότι η κυβέρνηση θα αντέξει για το προσεχές διάστημα και ότι θα καταρρεύσει το επόμενο Φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα έχει περάσει το συνέδριο θα έχει καθαρίσει τα εσωκομματικά της και θα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Τις προηγούμενες ημέρες η Ρηγίλλης δέχθηκε πιέσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να στηρίξει τα μέτρα. Το επιχείρημα για την αντίθετη στάση είναι ότι με δεδομένο ότι θα ξεσπάσει τσουνάμι λαικών αντιδράσεων θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο αστικό κόμμα για να εισπράξει την δυσαρέσκεια και να αποτελέσει τον πυρήνα που θα συσπειρώσει δυνάμεις που θα αποτελέσουν την εναλλακτική λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει συνολικά και ολοκληρωτικά το πολιτικό σύστημα. 


Αντίθεση Μπακογιάννη  

Φυσικά το θέμα έχει εσωκομματικές επιπτώσεις. Την Τρίτη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά –μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει από το περασμένο Σάββατο- για να συζητήσει την «στάση που πρέπει να κρατήσουν οι φιλελεύθερες δυνάμεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση» όπως δήλωσε βγαίνοντας. Μέχρι το πρωί της Τρίτης η Ρηγίλλης δεν επιβεβαίωνε το ραντεβού ενώ ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας που επίσης είχε ζητήσει η κ. Μπακογιάννη. Από την Ρηγίλλης διέρρευσε ότι «η πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την υπερψήφιση της συμφωνίας κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ και ότι ο κ. Σαμαράς την άκουσε όπως και τα άλλα στελέχη του». Από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη θεώρησαν ανφαίρ την διαρροή υποστηρίζοντας ότι πρότεινε να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για να σταλεί το σωστό μήνυμα στην κοινωνία αλλά και στην Ευρωπαική Ένωση. Στην ίδια γραμμή είναι μία σειρά στελέχη που η κ. Μπακογιάννη σχηματοποίησε ως «φιλελεύθερες δυνάμεις» κατοχυρώνοντας την ύπαρξη φιλελεύθερης τάσης στο εσωτερικό του κόμματος. Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση οι λαικο-δεξιοί του κόμματος ζητούν την απερίφραστη απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου. 

Εφόσον τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας αν η κυρία Μπακογιάννη δεν μεταβάλλει την στάση της και υπερψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να της δείξει την πόρτα της εξόδου από το κόμμα. Το ερώτημα είναι αν η κ. Μπακογιάννη θα είναι μόνη της ή εάν τα κεντρώα και φιλελεύθερα στελέχη που θεωρούν σκληρό αλλά αναπόφευκτο το σχέδιο σωτηρίας την ακολουθήσουν. 
 
Φυσικά η όποια στάση έχει υπέρ και κατά. Αν ο κ. Σαμαράς πει «όχι» όπως όλα δείχνουν εισπράττει την λαική δυσαρέσκεια, διαρρηγνύει όμως τις σχέσεις του με ένα τμήμα των μεσαίων στρωμάτων που βλέπουν τα μέτρα σαν τελευταία ευκαιρία για την χώρα αλλά και με δυνάμεις της οικονομικής ελίτ. Επίσης είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί για λαικισμό αφού η ΝΔ δεν είναι «αθώα του αίματος» ώστε να μπορεί να διαχωρίζει απλώς την θέση της κατηγορώντας την κυβέρνηση γιατί δεν έκανε εκείνα που θα έπρεπε να έχει κάνει ο κ. Καραμανλής μόλις πριν από οκτώ μήνες. Αν πάλι πει «ναι» γίνεται συνυπεύθυνος και δύσκολα στην πορεία θα μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος όταν θα ασκεί κριτική και θα επιδιώκει να δώσει πολιτική στέγη στους δυσαρεστημένους. Πάντως από τη καθυστέρηση του κ. Σαμαρά και από τη άρνησή του να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα έχουν  μείνει εκτεθειμένοι οι βουλευτές του κόμματος οι οποίοι είτε αποφεύγουν να εμφανιστούν είτε εμφανίζονται  άβουλοι περιμένοντας την τελευταία στιγμή να τους κάνει νόημα ο αρχηγός για να υψώσουν το χέρι. 
  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr