Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό

Με παράπλευρες απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν από τη συμφωνία με την τρόικα.

Με παράπλευρες απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν από τη συμφωνία με την τρόικα.

Σοβαρή ρωγμή, παρά το δραματικό χαρακτήρα, που έδωσε στην ψηφοφορία ο κ. Παπανδρέου, υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς το αντάρτικο των 3 βουλευτών που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και δήλωσαν απλά «παρών» τους έθεσε αυτομάτως εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα. Η απόφαση αυτή των Γιάννη Δημαρά, Βασίλη Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου  λόγω των απωλειών στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 παρών (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, η βουλευτής της ΝΔ, Ε. Παπαπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία. Με επιστολή τους γνώρισαν στο Σώμα ο μεν ο κ. Παπουτσής ότι ψηφίζει «ναι», ο δε κ. Δρίτσας ότι ψηφίζει «όχι». Οι ψήφοι αυτές, δεν προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα. Το νομοσχέδιο ετέθη σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.

Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε ενώ ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο. Ωστόσο στη συνέχεια και οι τρεις εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εξηγούν γιατί αποφάσισαν να μη ψηφίσουν ναι.

Δήλωση Γ. Δημαρά

Με ανακοίνωσή του (την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του.

«Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή…» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δηλώνει εξάλλου την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. «Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν…».

Ο Γ. Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

Δήλωση Β. Οικονόμου

«Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αιτιολογώντας την ψήφο του επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης.

Όπως αναφέρει επίσης ο βουλευτής - τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και τους Γ. Δημαρά και Σοφία Σακοράφα - στη γραπτή δήλωσή του ζητούν ακόμη την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης.

Ο κ. Οικονόμου, δηλώνει ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που «θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει».

Δήλωση Σ. Σακοράφα

Με ανακοίνωσή της - την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - η βουλευτής Σοφία Σακοράφα (την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και τους βουλευτές Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου) τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς - όπως τονίζει - από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr