ΔΝΤ: Δάνειο στην Ελλάδα μόνο αν υπάρξει συμφωνία για το χρέος

«Είμαστε σε συζήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε μια προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούμε μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάμε στο Συμβούλιο μας»

Χωρίς τη διευθέτηση του χρέους, ώστε να είναι βιώσιμο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα και δεν θα δώσει νέα δανεικά στην Ελλάδα.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Μπιλ Μέρι, ο οποίος σε ότι αφορά τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επιβεβαίωσε ότι σε σχέση με όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα «δεν έχει αλλάξει τίποτα». Στην ουσία είπε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τα σημερινά δεδομένα.

Ρωτήσαμε επανειλημμένα για τα κονδύλια που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι για το χρέος.

Ο κ. Μάρι απάντησε ως εξής:

«Είμαστε σε συζήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε μια προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούμε μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάμε στο Συμβούλιο μας», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Μέρι αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης κ. Πολ Τόμσεν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. Είχε τονίσει ότι «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, για να συζητήσουν το «ελληνικό ζήτημα». Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της συνόδου για την επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».



Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μέρι

Ο κ. Μέρι ρωτήθηκε για το θέμα της δέσμευσης της αντιπολίτευσης στη συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Δεν απάντησε στην ουσία της ερώτησης μας, αν δηλαδή είναι απαραίτητη, όμως -όπως πληροφορηθήκαμε- η πρακτική του Ταμείου είναι ότι «διαπραγματεύεται με τις κυβερνήσεις, όχι με τα κόμματα». Το Ταμείο τυπικά πάντα θα προτιμούσε να έχει την υποστήριξη και της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι αν και η ελληνική κρίση δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου της G7, που διεξάγεται στο Μπάρι, εν τούτοις θα συζητηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το ελληνικό θέματα βρίσκεται στα θέματα συζήτησης στο πλαίσιο της συνόδου, στην οποία θα λάβουν μέρος η κ. Λαγκάρντ και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.

Ο κ. Μέρι δήλωσε ότι στο Μπάρι θα γίνουν συζητήσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται βούληση για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, όμως παραμένει πάντα υπό την έγκριση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν υποχωρεί προς το παρόν στο ζήτημα του χρέους.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το θέμα της αξιολόγησης, σε σχέση και με το χρέος, και για το χρόνο ολοκλήρωσής της. Είπε:

«Δεν μπορώ να σας καθοδηγήσω για το που βρίσκονται οι συζητήσεις. Συζητάμε για το χρέος τα τελευταία χρόνια. Οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε ένα σημείο που πρέπει να καταλήξουμε». 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr