Τελικά είπε το ναι η Γερμανία για το πακέτο στήριξης
Εγκρίθηκε και από την γερμανική Κάτω Βουλή ( Νότια Γερμανία ή Βαυαρία ) το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας...
Το σχέδιο προβλέπει την χορήγηση έκτακτων δανείων έως 22,4 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Την πρόταση ψήφισαν 390 ψήφους , 139 τάχθηκαν κατά και 72 αποχές και οδεύει πλέον στην Άνω Βουλή για συζήτηση και ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει το πράσινο φως καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στηρίζει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας και κατέχει την πλειοψηφία στη Bundesrat. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας, Horst Koehler θα πρέπει να υπογράψει το διάταγμα για να τεθεί σε ισχύ. Η έγκριση από την Άνω Βουλή δεν είναι αναγκαία για να περάσει ο νόμος, ωστόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει το νομοσχέδιο στέλνοντας το σε επιτροπή διακανονισμού. "Είχαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Wofgang Schaeuble μιλώντας στη Κάτω Βουλή. "Μια απόφαση εν μέσω μεγάλης ανησυχίας σε πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία, την Ευρώπη, την Ελλάδα και αλλού". "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" για το ευρώ, την Ευρωζώνη και τη ενιαία αγορά, πρόσθεσε. "Αυτός είναι ο λόγος για να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό νόμισμα... Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε σήμερα, σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για τους ανθρώπους, αλλά και τις αγορές, και όχι μόνο στην Ευρώπη".
Στη συνέχεια θα κυρωθεί από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ για να γίνει νόμος του κράτους.
Παράλληλα, γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012. Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.
Και το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, μετέδωσαν σήμερα τα ιταλικά ΜΜΕ.
Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών, εκ των οποίων τα 5,6 δισεκατομμύρια θα δοθούν ήδη από τον πρώτο χρόνο, στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας συνολικού ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης ευρώ.
Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συμμετάσχει απόψε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.
Επικυρώνεται σήμερα ο μηχανισμός στήριξηςΗ ... «φωτιά» που ξέσπασε στην Ελλάδα, η κρίση στην ελληνική οικονομία που απειλεί ευθέως με μετάσταση πρώτα στις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κατόπιν στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στην ατζέντα, σωστότερα στην κορυφή της ατζέντας, τόσο της αποψινής συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όσο μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης της ομάδας των Επτά Ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, της γνωστής μας G7.
Η ειρωνεία της τύχης θέλει τους οικοδεσπότες Ισπανούς του σημερινού Eurogroup να είναι και ... άμεσα ενδιαφερόμενοι, αφού η κρίση τους χτυπά πλέον την πόρτα, όπως και στους γείτονές τους Πορτογάλους.
Σύμφωνα με την ισπανική προεδρία λοιπόν, το Eurogroup θα εξετάσει «την πρόοδο της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αλλά και τον καταρτισμό χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου θα δοθούν τα χρήματα στη χώρα μας» και δευτερευόντως «τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ευρώπη την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση».
Κι όλα αυτά υπό το «βάρος» της χθεσινής παρέμβασης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε – με τη συγκατάνευση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί – την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ κατά τρόπο ώστε να αυξηθεί ο έλεγχος των χωρών – μελών ακόμα και στους εθνικούς προϋπολογισμούς κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα (Σ.Σ: «ελεγχόμενες χρεοκοπίες» ζητά επί της ουσίας η κυρία Μέρκελ), αλλά και της σημερινής παρέμβασης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ομοίως ζητά αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ κατά τρόπο ώστε να μπορεί η Τράπεζα να δανείζει απευθείας κυβερνήσεις κρατών – μελών για να προλαμβάνει παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον!
Όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη της G7, αυτή έχει ως αποκλειστικό θέμα την ελληνική κρίση. Δηλώσεις δεν θα γίνουν, όμως είναι δεδομένο πως οι Ισχυροί του πλανήτη θα ... εξάγουν συμπεράσματα για το πως αντιμετωπίστηκε (;) η κρίση στην ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Για να μην επαναλάβουν παρόμοια λάθη στο μέλλον ...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr