Κινεζικές επενδύσεις προαναγγέλλει ο Τσίπρας από το Πεκίνο

«Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και απουσίας, η Ελλάδα ξαναμπαίνει "γερά στο παιχνίδι" και δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις άμεσα, ενώ αναβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα»

Σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από κινεζικούς «κολοσσούς» προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Πεκίνο και τον κύκλο επαφών που είχε με οικονομικούς παράγοντες της Κίνας, αλλά και με ξένους ηγέτες.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «επαφές ουσίας και τις συμφωνίες μεγάλης αξίας» που πραγματοποίησε στο Πεκίνο, με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα μπαίνει γερά στο παιχνίδι».

«Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και απουσίας, η Ελλάδα ξαναμπαίνει "γερά στο παιχνίδι" και δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις άμεσα, ενώ αναβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα» επισημαίνει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Επιστρέφουμε στην Ελλάδα, μετά από ένα γεμάτο τετραήμερο με συναντήσεις κορυφής, επαφές ουσίας, συμφωνίες μεγάλης αξίας. Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται άμεσα, ενώ αναβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και απουσίας, ξαναμπαίνουμε γερά στο παιχνίδι!».


Λίγο νωρίτερα, παρεμβαίνοντας στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν στο συνέδριο «One Belt, One Road», o κ. Τσίπρας κωδικοποίησε τις συμφωνίες που υπέγραψε στο Πεκίνο η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι νέες εποχές απαιτούν «ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την ανάπτυξη υποδομών, και σύγχρονα συστήματα στις μεταφορές, την ενέργεια, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό και τον τουρισμό».

«Στην Ελλάδα, βγαίνουμε από τις βαθιές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη μοναδική γεωγραφική μας θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο κεφάλαιο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός.

Κι ανέφερε συγκεκριμένα:

** Το λιμάνι του Πειραιά, που λειτουργεί ως σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής και είναι σε θέση να αποτελέσει το σημαντικότερο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο.

** Τις προοπτικές για νέες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ή για την σύνδεση της Τουρκίας με την Αδριατική.


** Τις επαφές με την China-Europe Land Sea Express Route και του EU TEN-T Core Network Orient/East-Med Corridor.


** Την συγκρότηση συστάδων (clusters) βιομηχανίας, συναρμολόγησης και εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) στον Πειραιά


** Τις συζητήσεις για την δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικού κέντρου στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούμενο από τα υπάρχοντα ελληνικά ναυπηγεία.


** Την κατασκευή του Δια-Αδριατικού Aγωγού (TAP) που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο, και την ανάπτυξη νέων οδών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, και μέσω των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και την κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.


** Την διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και Αττικής με το υποβρύχιο καλώδιο μέσω της γραμμής διασύνδεσης EuroAsia.


**Τις νέες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών, όπως με συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Forthnet και της ZTE.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των οικονομικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών ανταλλαγών και του τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια, ανακοινώνοντας:

** Σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο συνεργασίας μουσείων και ανταλλαγής έργων τέχνης και εκθέσεων, μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων και συμπαραγωγής ταινιών και εκθέσεων βιβλίου.

** Νέες συμφωνίες στον τουρισμό για την αύξηση των τουριστικών ροών από την Ανατολή.

Με δηλώσεις του εξάλλου ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, που συνοδεύει στο Πεκίνο τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για ένα «τριετές action plan με την Κίνα, ένα πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας, που αφορά το σύνολο των έργων υποδομής και το σύνολο των έργων προώθησης δικτύων και ειδικότερα στους τομείς μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών», συνολικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναφέροντας την συμφωνία της Forthnet με την ZTE, για τη δημιουργία ενός νέου δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο και την συμφωνία του Ομίλου Κοπελούζου με την «Σεν Χου α», που αφορά ενεργειακά θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr