Προκλήσεις από το ζεύγος Γιλντιρίμ και με την τουρκική νεολαία και το ΥΠΕΞ ευχαριστεί

Η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού επισκέφθηκε πρώτα το Εσκί Τζαμί και στη συνέχεια την αποκαλούμενη «τουρκική νεολαία» - Αναφορά στο καλό κλίμα της επίσκεψης Γιλντιρίμ έκανε ο Γιάννης Αμανατίδης

Υπερπαραγωγή αποδείχθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ
στη Θράκη. Ο κ. Γιλντιρίμ το βράδυ της Δευτέρας έλαβε μέρος στο Ιφτάρ, το κύριο δείπνο που έχουν οι μουσουλμάνοι για το ραμαζάνι.

Στο χωριό Λύκειο της Θράκης βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 μουσουλμάνοι, που αποθέωσαν τον Γιλντιρίμ σε μια εκδήλωση που πάντα διακρίνεται από έντονα ανθελληνικά στοιχεία.



Ο κ. Γιλντιρίμ μάλιστα άλλαξε το πρόγραμμά του και αντί να πάει σε συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων που ανήκει σε μουσουλμάνο πολίτη, προσκύνησε σε τζαμί στο κέντρο της Κομοτηνής. Ο κ. Γιλντιρίμ επέλεξε να επισκεφθεί πρώτα το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου. Τον κ. Γιλντιρίμ συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ.
Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα βρέθηκε στις εγκαταστάσεις τις ΥΑΚΑ Ι.Κ.Ε. όπου και ανέμενε τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Το πρόγραμμα ωστόσο του κ. Γιλντιρίμ άλλαξε εκ νέου με την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας να ματαιώνεται και τον ίδιο να επισκέπτεται το Τούρκικο Προξενείο, πριν αναχωρήσει για το  γεύμα Ιφτάρ.



Ακολούθως, είχε επαφές στο τουρκικό προξενείο με τους βουλευτές και στελέχη της μειονότητας.

Αμέσως μετά το τέλος του Ιφτάρ, πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Αμανατίδη, σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα στο παράρτημα του δημαρχείου Αρριανών. Όπως δήλωσε ο κ. Αμανατίδης, στη σύντομη, διάρκειας ενός 10λέπτου συνάντηση, εξέφρασε στον Τούρκο πρωθυπουργό, τις ευχαριστίες του «για το πνεύμα το οποίο εκπέμφθηκε για τη συνύπαρξη των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών δώρισε στον κ. Γιλντιρίμ μία γραβάτα κόκκινου χρώματος, το οποίο όπως είπε είναι το αγαπημένο χρώμα του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς κι ένα κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος, σε ανταπόδοση του δώρου που ο ίδιος δέχτηκε νωρίτερα από τον κ. Γιλντιρίμ, που ήταν ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι προσευχής, ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στο καλό κλίμα που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του.



Αμέσως μετά ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το τοπικό τζαμί προκειμένου να προσευχηθεί, ενώ ο κ. Αμανατίδης αναχώρησε για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου περίμενε τον Τούρκο αξιωματούχο για να τον αποχαιρετήσει.

Ξεχωριστό πρόγραμμα ακολούθησε η σύζυγός του Τούρκου πρωθυπουργού Σεμιχά Γιλντιρίμ.



Η κ. Γιλντιρίμ έφτασε με διαφορετική πτήση στο αεροδρόμιο της Καβάλας στις 5.00 το απόγευμα της Δευτέρας και ακολούθως μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, όπου επισκέφθηκε πρώτα το Εσκί Τζαμί και στη συνέχεια την αποκαλούμενη «τουρκική νεολαία». Εκεί την υποδέχτηκαν γυναίκες και παιδιά του συλλόγου οι οποίοι και ετοίμασαν μια μικρή γιορτή προς τιμήν της.



Ο γείτονας έχει ανάγκη και τη στάχτη του γείτονα

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα. «Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε.

Γιλντιρίμ: Ο Ερντογάν μου είπε ότι είστε και πολίτες της Ελλάδος

«Πέρα από τα χαιρετίσματά του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».

Πρόκληση Γιλντιρίμ στην Αθήνα

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε μια απίστευτη πρόκληση την οποία ανέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν απάντησε αν και είχε το χρόνο και την ευκαιρία να το κάνει. Αυτό έγινε στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί.



«Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός χωρίς να πάρει απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα μολονότι με τη τη λογική του συμψηφισμού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προσπάθησε να κατοχυρώσει με δημόσια δήλωση που έκανε ευρισκόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα ότι παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά, ανατρέποντας μία πάγια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός αξιοποίησε αριστοτεχνικά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε προηγηθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι «η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν».

Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας έθεσε ζήτημα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιλντιρίμ, διήρκεσε δύο ώρες. Συζήτησαν κυρίως για το Κυπριακό, το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.Αναφορικά με την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας έθεσε εμφατικά το θέμα, με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων, και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.



Συγκεκριμένα, τόνισε πως, για πρώτη φορά, αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού. 

Έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Το ζήτημα των «8» ετέθη από την πλευρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ωστόσο δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr