Μαξίμου: Η ΝΔ είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις, αλλά...δεν έχει ρεύμα

Απελπισμένη από τη... δημοσκοπική της πρωτιά βλέπει την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση- Κάνει λόγο για αναζήτηση «σωσιβίου» στις δημοσκοπήσεις παρότι δείχνουν ότι  η ΝΔ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 

Συνολική κριτική στη ΝΔ ασκούν πηγές της κυβέρνησης αξιοποιώντας ως προς αυτό και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. "Η ΝΔ σε αδυναμία να κάνει πολιτική αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ούτε αυτές δεν μπορεί να "διαβάσει" σωστά!", τονίζουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
 
Με βάση την ανάλυση που κάνουν επί των δημοσκοπήσεων, της Alco για το News247 (24.6.2017), της CommonView για την εφημερίδα Νέα Σελίδα (18.6.2017) και της Κάπα Research για το  Βήμα της Κυριακής (25.6.2017), οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν έχει "ρεύμα". Σχολιάζουν, σε κάθε περίπτωση: "Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση".
 
"Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία"
 
Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία. Και, αφού η «καταστροφή», στην οποία τόσο επένδυε, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν επήλθε -δυστυχώς για την ίδια, αλλά ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες-, πιάνεται από όπου μπορεί:
- Ταυτίζεται άκριτα με επιχειρηματίες αποδεχόμενη σκοτεινές μεθόδους υποκλοπών και εκβιασμών,
- Ψεύδεται για ένα σωρό ζητήματα (από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι την υγεία), ενώ, εσχάτως,
- Καταφεύγει και στον σχολιασμό δημοσκοπήσεων, τις οποίες διαστρεβλώνει! Εκτός αν αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει τον ρόλο του ο πρώην δημοσκόπος και νυν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ…".
 
"Δεν έχει ‘ρεύμα' η ΝΔ"
 
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι και οι τρεις "καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς πολιτικό και ουσιαστικό συμπέρασμα: η ΝΔ, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, παρά τη συντριπτική πλειονότητα των media που τη στηρίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν μεγάλα κομμάτια του λαού, δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης. Μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση".
 
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της Κάπα Research, αναφέρουν, αναδεικνύει δύο σημαντικά ευρήματα, που αποδεικνύουν την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης και την αδυναμία της ΝΔ:
 
-Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (46,5%) θέλει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση», έναντι 38% που ζητάει «να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές». "Κόλαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έχουν ανάγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε άλφα και ωμέγα της στρατηγικής τους - δεν περνάει μέρα που να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές ο αρχηγός της ΝΔ!", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
 
-Δεύτερον, το 52,5% θεωρεί ότι κεντρικό θέμα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα σήμερα είναι «το μοντέλο ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών», έναντι 19,5% που θεωρούν κεντρικό θέμα «την κατάργηση του Μνημονίου» και 22,5% που εκτιμούν ότι είναι η «έξοδος από την ευρωζώνη».
"Με άλλα λόγια", επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, "αυτό που ζητάει πάνω από το 50% των πολιτών είναι η βασική στρατηγική την οποία διακηρύσσει και υλοποιεί η κυβέρνηση, ενάντια στις καταστροφολογικές κραυγές της ΝΔ: ανάπτυξη εντός ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών, από όλους. Τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους δανειστές".
 
"Υπάρχει προοπτική για τη χώρα"
 

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι "σε αυτή την εικόνα συντείνουν και άλλα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης: το 53,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, το 53,3% εκτιμά ότι υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες πρόθυμες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας με αμοιβαίο όφελος, ενώ το 47% πιστεύει ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα παραμένει οριστικά στο ευρώ (έναντι 45,5% που βλέπει ακόμη κινδύνους)".
 
Αυτών δεδομένων, σχολιάζουν ότι "καταγράφεται, δηλαδή, ένα πλειοψηφικό ρεύμα που πιστεύει στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου, στον αντίποδα της εικόνας που θέλουν να καλλιεργούν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα media για την καταστροφή, που διαρκώς έρχεται και ξανάρχεται".
 
Κατά την ίδια ανάλυση τους, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι "αν τα παραπάνω στοιχεία συνδυαστούν με άλλα, από τις δύο άλλες δημοσκοπήσεις, η βαθιά πολιτική αμηχανία και κρίση της ΝΔ είναι εξηγήσιμες".
 
Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: "για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της CommonView είναι καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σοβαρά σε εκείνους που έχουν εισόδημα 0-600 ευρώ (με 16,40% έναντι 11,20% της ΝΔ). Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο, καθώς δείχνει ποια είναι τα κοινωνικά στρώματα τα οποία πρωτίστως στηρίζουν την κυβέρνηση. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: επειδή, όπως είναι γνωστό από τη διεθνή επιστημονική εμπειρία, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (για λόγους που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση και την ορατότητά τους στο προσκήνιο, καθώς και κοινωνικούς λόγους που παίρνουν και τεχνική μορφή, για παράδειγμα δεν διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο), υποεκπροσωπούνται στις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες".
 
Επισημαίνουν ότι αυτό το σοβαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στα στρώματα με χαμηλά εισοδήματα (0-600 ευρώ) "δείχνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συγκεκριμένες πολιτικές, με κοινωνικό χαρακτήρα, έχει βρει ανταπόκριση". Επιπλέον, "στην κατηγορία με μηνιαίο εισόδημα 601-1800, την αποκαλούμενη μεσαία τάξη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της CommonView, δίνουν μάχη σώμα με σώμα (η ΝΔ προπορεύεται με 1,5%), ενώ στα εισοδήματα πάνω από 1801 ευρώ η ΝΔ είναι μπροστά με 27,30% έναντι 19,10 του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μεγάλο προβάδισμα έχει η ΝΔ και στους εργοδότες με 44,60% έναντι 10,25% του ΣΥΡΙΖΑ". Κατόπιν αυτών, σχολιάζουν: "Χωρίς να θέλουμε να είμαστε απόλυτοι, είναι φανερό ότι η ψήφος έχει κοινωνικό πρόσημο…".
 
Τέλος, αναφέρουν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις, στην έρευνα της Alco, στο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της συμφωνίας;».  Αρνητικά («σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι»), απαντά συνολικά το 54%! Αντίθετα, μόλις το 16% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις το 9% «σίγουρα ναι». "Μήπως εκεί στη ΝΔ πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις δημοσκοπήσεις και να μην αρκούνται σε επιφανειακούς σχολιασμούς που τους εκθέτουν πολιτικά;", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές
 
"«Αγιογραφία» στο Μητσοτάκη"
 
Έπειτα από αυτά, οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι "η ΝΔ, σε προφανή αδυναμία να κάνει πολιτική, πιάνεται από τις δημοσκοπήσεις. Αλλά και αυτές δεν μπορεί να τις διαβάσει σωστά!". Προσθέτουν πως "είναι χαρακτηριστικό ότι όσα διαρρέουν, από την πλευρά του Μοσχάτου, ως σχολιασμός των δημοσκοπήσεων, αναλίσκονται σε μια αγιογραφία του «ηγέτη». Μάλλον επειδή ξέρουν καλά ότι η εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη θέλει ισχυρή τόνωση...".
 
"Ας μη χαίρεται, λοιπόν, η ΝΔ, για το -όχι και τόσο μεγάλο, άλλωστε- προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις", τονίζουν, σχολιάζοντας επιπλέον ότι "πέραν της φυσιολογικής φθοράς μιας κυβέρνησης που δίνει έναν μεγάλο αγώνα σε εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, και του οποίου οι καρποί θα φανούν ακόμα πιο καθαρά το αμέσως επόμενο διάστημα, ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχικά υπολειπόταν με πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξης του 20%. Στις κάλπες, όμως, πλησίασε σε απόσταση δύο μόλις μονάδων και οδήγησε την Τερέζα Μέι σε πολιτική ήττα και απώλεια της αυτοδυναμίας".
 
Οι κυβερνητικές πηγές, κατόπιν αυτών, καταλήγουν: "Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση".
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr