Κυριάκος-Τσίπρας: Σκληρή σύγκρουση εφ' όλης της ύλης στη Βουλή
Κυριάκος-Τσίπρας: Σκληρή σύγκρουση εφ' όλης της ύλης στη Βουλή
Εξεταστική για το Noor 1 ζήτησε ο Μητσοτάκης, «όχι» από Τσίπρα, ο οποίος υπερασπίστηκε Πολάκη και Καμμένο, αλλά και την απόφαση του Eurogroup - Κυβερνητικός εκνευρισμός για την αντιπολιτευτική ομοβροντία
Με μία εκτενή και μάλλον αμήχανη διαρροή με τη μορφή «σχολίου από κυβερνητικό αξιωματούχο» στο ΑΠΕ, επιχείρησε να διασκεδάσει το Μέγαρο Μαξίμου τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας και με αφορμή την οικονομία και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
Η κυβερνητική αντίδραση καταδεικνύει ουσιαστικά τη δυσφορία, που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Μαξίμου, για την τροπή που πήρε η συζήτηση, αλλά και την ομοβροντία που εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ουκ ολίγα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και χειρισμούς σε κρίσιμα μέτωπα.
Η ενόχληση της κυβέρνησης σχετίζεται με το φόβο ότι την ώρα που μπορεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, το πολιτικό σκηνικό «δηλητηριάζεται» από μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση, με βαριές αλληλοκατηγορίες και ακραίους υπαινιγμούς, ακόμη και για τη θεσμική λειτουργία του κράτους. Με ένα τέτοιο κλίμα, εκτιμούν πολλοί, είναι δύσκολο αποτελέσει η Ελλάδα έναν προορισμό κεφαλαίων και επενδυτών.
Η κυβερνητική αντίδραση καταδεικνύει ουσιαστικά τη δυσφορία, που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Μαξίμου, για την τροπή που πήρε η συζήτηση, αλλά και την ομοβροντία που εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ουκ ολίγα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και χειρισμούς σε κρίσιμα μέτωπα.
Η ενόχληση της κυβέρνησης σχετίζεται με το φόβο ότι την ώρα που μπορεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, το πολιτικό σκηνικό «δηλητηριάζεται» από μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση, με βαριές αλληλοκατηγορίες και ακραίους υπαινιγμούς, ακόμη και για τη θεσμική λειτουργία του κράτους. Με ένα τέτοιο κλίμα, εκτιμούν πολλοί, είναι δύσκολο αποτελέσει η Ελλάδα έναν προορισμό κεφαλαίων και επενδυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνώντας τα ιστορικά παραδοσιακά όρια της αριστεράς υιοθέτησε μία ρητορική, που χρησιμοποιούνταν κατ’ εξοχήν από σκληρές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιτιθέμενη στην κυβέρνηση, αντιπολιτεύεται την ίδια την… πατρίδα!
Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση δεν περίμεναν τόση οξύτητα - τουλάχιστον δεν την περίμεναν όταν προ ημερών προγραμματιζόταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση - από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία έθεσε στην ατζέντα την υπόθεση με το Noor1 και τις συζητήσεις του κ. Καμμένου με ισοβίτη, τις συμπεριφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (παρότι ο τελευταίος διευκρίνισε ότι τα περί… Σοβιετίας ήταν ένα αστείο), την τρομοκρατία, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε εξ ολοκλήρου στην ακροαριστερά, προκαλώντας επικρίσεις για ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και την… απώλεια της δεδηλωμένης, επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαμηλά.
Ανάλογα υψηλοί τόνοι επικράτησαν και σε αυτό καθαυτό το θέμα της οικονομίας, όπου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε εξ ολοκλήρου τη νέα αφήγηση της κυβέρνησης, περί σταθερών βημάτων για την έξοδο στις αγορές και αποκλιμάκωση ήδη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Ο κ. Τσίπρας απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τη ΝΔ για καταστροφολογία, ενώ η συζήτηση πήγε και στα capital controls, που συμπλήρωσαν αυτές τις μέρες δύο χρόνια επιβολής!
Με δεδομένο λοιπόν αυτό το κλίμα, που διαμορφώθηκε στο πολιτικό σκηνικό, η διαρροή του Μαξίμου κρίθηκε επιβεβλημένη και αναγκαία για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση μίας αμυνόμενης κυβέρνησης.
Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για την οικονομία» και ότι «εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά πλήρως στοιχισμένος πίσω από τους ακροδεξιούς του κόμματός του»
Σημείωνε αναλυτικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία για να έρθει να μας πει για τις αναρτήσεις του κ. Καμμένου στα social media και να συνεχίσει την εκπροσώπηση σκοτεινών συμφερόντων και εν τέλει να μην πει τίποτα επί της ουσίας για την οικονομία». «Απλά επανάλαβε το success story Σαμαρά, το οποίο αποδόμησε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι οι σημερινές προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, ουδεμία σχέση έχουν με το 2014» ήταν το συμπέρασμα του κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος πρόσθετε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ξέχασαν ξαφνικά αυτό που τόσο καιρό έλεγαν, πως καταστρέφεται η χώρα και έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως το κλίμα για την ελληνική οικονομία βελτιώνεται, ενισχύεται η εμπιστοσύνη διεθνώς και οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν χαμηλά κρίσης, διότι οι επενδυτές περιμένουν τη δήθεν επόμενη κυβέρνηση!».
Ο ίδιος αξιωματούχος, μη συγκρατώντας την οργή του έλεγε για τον κ. Μητσοτάκη ότι «συνέχισε τις ανοησίες που συγκροτούν την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Ειδικά για τα περί σχέσεων της ΝΔ με την ακροδεξιά, υποστήριζε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά πλήρως στοιχισμένος πίσω από τους ακροδεξιούς του κόμματός του, με τους οποίους βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση» και επισήμαινε ότι «μονάχα στο τέλος της συζήτησης και κατόπιν της πίεσης του πρωθυπουργού για τη δήλωσή του στο Politico, αναγκάστηκε να ανακαλέσει για τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά».
Ο Μητσοτάκης «ξεσήκωσε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η έντονη αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών που εν χορώ από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αντιδρούσαν ενοχλημένοι στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε σύμφωνα με γαλάζια στελέχη η καλύτερη ένδειξη για την επικράτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά την σκληρή εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το επιτελείο, ανέδειξε στον τομέα της Οικονομίας τα διαρκή ψέματα του κ. Τσίπρα, καθώς και την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης στα θέματα που η ίδια αναδείκνυε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόσο κατά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και στην πρόσφατη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που κατέληξε μα την αποδοχή όλων όσα ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός ότι δεν θα δεχθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία των στόχων που είχε θέσει ο Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Και επεσήμανε: «Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα, το σκορ είναι 5 - 0. Αλλά την δική σας αποτυχία την πληρώνει η χώρα».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον προκάλεσε λέγοντας: «Θεωρείτε επιτυχημένο το
πρώτο εξάμηνο του 2015; Απαντήστε ευθέως εδώ πέρα. Λοιπόν, τα capital controls είναι ακόμα εδώ. Τα αποτελέσματα της δικής σας διαπραγμάτευσης είναι ακόμα μαζί μας, κ. Τσίπρα. Αποφασίστε, λοιπόν. Έχετε δύο επιλογές: Ή θα πείτε ότι “τα κάναμε ρόιδο”, το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά προσφύγαμε και πάλι στις κάλπες και ξεπλυθήκαμε από αυτήν την κακή περίοδο ή θα έρθετε εδώ να υπερασπιστείτε τα πεπραγμένα σας. Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Γιατί φοβάστε να κάνουμε μια Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Εάν είστε τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ελάτε εδώ να τα συζητήσουμε. Διότι υπάρχουν ακόμα πολλές σκιές για το τι έγινε τότε, τι πήγε να γίνει, ποιες ήταν οι πραγματικές σας προθέσεις, αν είχατε “σχέδιο Β’”, αν το είχε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αν όλα αυτά τα απίστευτα που έχουμε ακούσει γινόντουσαν με τη δική σας έγκριση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κ. Τσίπρα, τα οποία καλό θα ήταν κάποια στιγμή να απαντηθούν».
Ειδικά, η ομολογία του Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες που είχε με τον καταδικασμένο για ναρκωτικά ισοβίτη, καθώς και η απόρριψη από τον κ. Τσίπρα του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί το κρίσιμο ζήτημα της παρέμβασης κυβερνητικού στελέχους σε μια τέτοια σκοτεινή υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος, «αποτελεί ένδειξη ενοχής που έκανε τον πρωθυπουργό να τραπεί σε φυγή», όπως σχολιάζουν στην Πειραιώς.
Τόσο στην αρχική ομιλία του όσο και στη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη; Περιμένω μια απάντηση. Όχι πείτε το, δεν είναι κακό. Διότι εδώ δύο τινά συμβαίνουν: Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμιξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική, ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας. Καταλάβετέ το κ. Τσίπρα: Δεν είναι φυσιολογικό, όσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου να συνομιλεί ένας υπουργός με έναν καταδικασμένο ισοβίτη. Το αντιλαμβάνεστε αυτό που λέω; Το καταλαβαίνετε; Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Το καταλαβαίνετε ότι δεν συμβαίνει σε δημοκρατικές χώρες αυτό το πράγμα; Το αντιλαμβάνεστε ή όχι; Ή σας φαίνεται και αυτό κανονικό; Διότι θα μας τρελάνετε τελείως εδώ. Έρχεται ένας υπουργός και συνομιλεί 12 φορές με έναν ισοβίτη. Η διάκριση των εξουσιών, κ. Τσίπρα, ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Δεν γίνεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια ανοιχτή δικαστική έρευνα. Όποιες και αν είναι, όσο αγαθές – να το δεχθώ και αυτό – και αν είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες».
Επιμένοντας να εκμαιεύσει μια απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, συνέχισε: «Ο κ. Καμμένος μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μάς ζήτησε να προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι εκεί. Συμφωνείτε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό; Κύριε Καμμένε, άκουσα πράγματα τα οποία μου προκάλεσαν εντύπωση. Άκουσα πράγματα τα οποία είναι περίπου ανατριχιαστικά. Άκουσα, π.χ., ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τις καταθέτει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ‘πα καλά; Εάν, λοιπόν, κ. Τσίπρα, αισθάνεστε τόσο σίγουρος γ’ αυτήν την υπόθεση, θεωρείτε λογική την εμπλοκή ενός θπουργού σας σε μια τόσο προβληματική υπόθεση; Ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση».
Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση δεν περίμεναν τόση οξύτητα - τουλάχιστον δεν την περίμεναν όταν προ ημερών προγραμματιζόταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση - από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία έθεσε στην ατζέντα την υπόθεση με το Noor1 και τις συζητήσεις του κ. Καμμένου με ισοβίτη, τις συμπεριφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (παρότι ο τελευταίος διευκρίνισε ότι τα περί… Σοβιετίας ήταν ένα αστείο), την τρομοκρατία, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε εξ ολοκλήρου στην ακροαριστερά, προκαλώντας επικρίσεις για ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και την… απώλεια της δεδηλωμένης, επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαμηλά.
Ανάλογα υψηλοί τόνοι επικράτησαν και σε αυτό καθαυτό το θέμα της οικονομίας, όπου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε εξ ολοκλήρου τη νέα αφήγηση της κυβέρνησης, περί σταθερών βημάτων για την έξοδο στις αγορές και αποκλιμάκωση ήδη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Ο κ. Τσίπρας απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τη ΝΔ για καταστροφολογία, ενώ η συζήτηση πήγε και στα capital controls, που συμπλήρωσαν αυτές τις μέρες δύο χρόνια επιβολής!
Με δεδομένο λοιπόν αυτό το κλίμα, που διαμορφώθηκε στο πολιτικό σκηνικό, η διαρροή του Μαξίμου κρίθηκε επιβεβλημένη και αναγκαία για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση μίας αμυνόμενης κυβέρνησης.
Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για την οικονομία» και ότι «εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά πλήρως στοιχισμένος πίσω από τους ακροδεξιούς του κόμματός του»
Σημείωνε αναλυτικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία για να έρθει να μας πει για τις αναρτήσεις του κ. Καμμένου στα social media και να συνεχίσει την εκπροσώπηση σκοτεινών συμφερόντων και εν τέλει να μην πει τίποτα επί της ουσίας για την οικονομία». «Απλά επανάλαβε το success story Σαμαρά, το οποίο αποδόμησε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι οι σημερινές προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, ουδεμία σχέση έχουν με το 2014» ήταν το συμπέρασμα του κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος πρόσθετε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ξέχασαν ξαφνικά αυτό που τόσο καιρό έλεγαν, πως καταστρέφεται η χώρα και έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως το κλίμα για την ελληνική οικονομία βελτιώνεται, ενισχύεται η εμπιστοσύνη διεθνώς και οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν χαμηλά κρίσης, διότι οι επενδυτές περιμένουν τη δήθεν επόμενη κυβέρνηση!».
Ο ίδιος αξιωματούχος, μη συγκρατώντας την οργή του έλεγε για τον κ. Μητσοτάκη ότι «συνέχισε τις ανοησίες που συγκροτούν την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Ειδικά για τα περί σχέσεων της ΝΔ με την ακροδεξιά, υποστήριζε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά πλήρως στοιχισμένος πίσω από τους ακροδεξιούς του κόμματός του, με τους οποίους βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση» και επισήμαινε ότι «μονάχα στο τέλος της συζήτησης και κατόπιν της πίεσης του πρωθυπουργού για τη δήλωσή του στο Politico, αναγκάστηκε να ανακαλέσει για τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά».
Ο Μητσοτάκης «ξεσήκωσε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η έντονη αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών που εν χορώ από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αντιδρούσαν ενοχλημένοι στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε σύμφωνα με γαλάζια στελέχη η καλύτερη ένδειξη για την επικράτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά την σκληρή εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το επιτελείο, ανέδειξε στον τομέα της Οικονομίας τα διαρκή ψέματα του κ. Τσίπρα, καθώς και την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης στα θέματα που η ίδια αναδείκνυε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόσο κατά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και στην πρόσφατη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που κατέληξε μα την αποδοχή όλων όσα ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός ότι δεν θα δεχθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία των στόχων που είχε θέσει ο Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Και επεσήμανε: «Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα, το σκορ είναι 5 - 0. Αλλά την δική σας αποτυχία την πληρώνει η χώρα».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον προκάλεσε λέγοντας: «Θεωρείτε επιτυχημένο το
πρώτο εξάμηνο του 2015; Απαντήστε ευθέως εδώ πέρα. Λοιπόν, τα capital controls είναι ακόμα εδώ. Τα αποτελέσματα της δικής σας διαπραγμάτευσης είναι ακόμα μαζί μας, κ. Τσίπρα. Αποφασίστε, λοιπόν. Έχετε δύο επιλογές: Ή θα πείτε ότι “τα κάναμε ρόιδο”, το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά προσφύγαμε και πάλι στις κάλπες και ξεπλυθήκαμε από αυτήν την κακή περίοδο ή θα έρθετε εδώ να υπερασπιστείτε τα πεπραγμένα σας. Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Γιατί φοβάστε να κάνουμε μια Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Εάν είστε τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ελάτε εδώ να τα συζητήσουμε. Διότι υπάρχουν ακόμα πολλές σκιές για το τι έγινε τότε, τι πήγε να γίνει, ποιες ήταν οι πραγματικές σας προθέσεις, αν είχατε “σχέδιο Β’”, αν το είχε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αν όλα αυτά τα απίστευτα που έχουμε ακούσει γινόντουσαν με τη δική σας έγκριση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κ. Τσίπρα, τα οποία καλό θα ήταν κάποια στιγμή να απαντηθούν».
«Θα τα ψήφιζαν όλα ούτως ή άλλως»
Τα αίματα άναψαν, όμως, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκαν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε παλαιότερη επισήμανσή του σύμφωνα με την οποία κακώς είχε θέσει ο πρωθυπουργός ως «δέλεαρ» το ζήτημα του χρέους για να ψηφιστούν από τα στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων τα σκληρά μέτρα για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και τη δραστική περικοπή του αφορολογήτου. «Εσείς δεν λέγατε εδώ στη Βουλή ότι θα περάσετε το πακέτο μέτρων επειδή θα πάρετε το χρέος; Αυτό δεν υποστηρίξατε επίσημα για να πείσετε τους βουλευτές σας να το ψηφίσουν;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και τώρα ομολογεί, με αφέλεια ή κυνισμό, ένας υπουργός σας ότι ξέρατε πως δεν θα το πάρετε», σχολίασε για να συνεχίσει προκαλώντας… έκρηξη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Κοιτάξτε… Το πώς θα αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας είναι δικό σας θέμα. Σας το είχα πει και στη συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο. Ότι αδίκως μετατρέψατε το χρέος σε δέλεαρ. Θα τα ψήφιζαν όλα ούτως ή άλλως. Για το βουλευτικό τους έδρανο το έκαναν, όχι για το χρέος. Το αποδείξατε. Αν εσείς θέλετε να κοροϊδεύετε ο ένας τον άλλο είναι δικό σας θέμα. Τους πολίτες όμως δεν μπορείτε πια να τους κοροϊδεύετε».Τώρα Εξεταστική για το Noor 1
Εξίσου ασφυκτικό θεωρούν στην Πειραιώς ότι ήταν και το στρίμωγμα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ευρύτερα όταν έθεσε το ζήτημα της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση με το Noor 1.Ειδικά, η ομολογία του Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες που είχε με τον καταδικασμένο για ναρκωτικά ισοβίτη, καθώς και η απόρριψη από τον κ. Τσίπρα του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί το κρίσιμο ζήτημα της παρέμβασης κυβερνητικού στελέχους σε μια τέτοια σκοτεινή υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος, «αποτελεί ένδειξη ενοχής που έκανε τον πρωθυπουργό να τραπεί σε φυγή», όπως σχολιάζουν στην Πειραιώς.
Τόσο στην αρχική ομιλία του όσο και στη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη; Περιμένω μια απάντηση. Όχι πείτε το, δεν είναι κακό. Διότι εδώ δύο τινά συμβαίνουν: Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμιξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική, ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας. Καταλάβετέ το κ. Τσίπρα: Δεν είναι φυσιολογικό, όσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου να συνομιλεί ένας υπουργός με έναν καταδικασμένο ισοβίτη. Το αντιλαμβάνεστε αυτό που λέω; Το καταλαβαίνετε; Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Το καταλαβαίνετε ότι δεν συμβαίνει σε δημοκρατικές χώρες αυτό το πράγμα; Το αντιλαμβάνεστε ή όχι; Ή σας φαίνεται και αυτό κανονικό; Διότι θα μας τρελάνετε τελείως εδώ. Έρχεται ένας υπουργός και συνομιλεί 12 φορές με έναν ισοβίτη. Η διάκριση των εξουσιών, κ. Τσίπρα, ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Δεν γίνεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια ανοιχτή δικαστική έρευνα. Όποιες και αν είναι, όσο αγαθές – να το δεχθώ και αυτό – και αν είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες».
Επιμένοντας να εκμαιεύσει μια απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, συνέχισε: «Ο κ. Καμμένος μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μάς ζήτησε να προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι εκεί. Συμφωνείτε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό; Κύριε Καμμένε, άκουσα πράγματα τα οποία μου προκάλεσαν εντύπωση. Άκουσα πράγματα τα οποία είναι περίπου ανατριχιαστικά. Άκουσα, π.χ., ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τις καταθέτει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ‘πα καλά; Εάν, λοιπόν, κ. Τσίπρα, αισθάνεστε τόσο σίγουρος γ’ αυτήν την υπόθεση, θεωρείτε λογική την εμπλοκή ενός θπουργού σας σε μια τόσο προβληματική υπόθεση; Ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση».
Και αφού επεσήμανε, απαντώντας στον υπουργό Άμυνας, ότι η θέση του είναι πως «η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος», ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω ότι η υπόθεση αυτή του Noor 1 είναι μια υπόθεση η οποία είναι γνωστή στο πανελλήνιο από το 2014. Πολλά ακούγονται. Και πολλές φήμες κυκλοφορούν και στον χώρο του διαδικτύου. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση, κ. Καμμένο, όταν ο κ. Μαρινάκης κατάφερε και έγινε υπερθεματιστής και πήρε μια τηλεοπτική άδεια; Γιατί ξαφνικά προέκυψε ζήτημα με τον κ. Μαρινάκη μετά την υπόθεση του Δ.Ο.Λ.; Εάν πράγματι υπήρχε τέτοιο ζήτημα, θα έπρεπε τα καμπανάκια να τα είχατε βαρέσει πιο νωρίς. Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας εξ όσων γνωρίζω συναντούσε τον κ. Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή αν δεν τον συναντούσε ο κ. Τσίπρας, τον συναντούσε ο κ. Παππάς, γιατί εγώ δεν τον έχω συναντήσει. Ο κ. Τσίπρας τον συναντούσε. Λοιπόν, από κει και πέρα, εάν υπήρχαν ζητήματα, πως νομιμοποιείται αυτή η συνάντηση; Ελάτε, λοιπόν, αφού είστε τόσο πρόθυμοι να συμφωνήσουμε, κ. Τσίπρα, σε μια Εξεταστική, να ανοίξουν και οι λογαριασμοί των τηλεφώνων, να δούμε ποιος μιλούσε με ποιους και να δούμε εάν πραγματικά υπήρχε πολιτική παρέμβαση και αν μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή πράγματι να συνεισφέρει κάτι σε μια υπόθεση άκρως προβληματική. Ναι, δεν είναι απλή υπόθεση. Συμφωνώ, κ. Καμμένε. Δύο τόνοι ηρωίνη. Καθόλου απλή υπόθεση. Δεν είναι ούτε συνηθισμένη. Αν, λοιπόν, μπορεί να συνεισφέρει κάτι σε αυτήν την υπόθεση, εδώ είμαστε να συμφωνήσουμε όλοι. Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Αποδεχθείτε την πρότασή μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα