Συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό: Θα παραδώσουμε το πόρισμα της εξεταστικής στη Λευκωσία
11.07.2017
14:11
Τι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός- Πως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ- Τι είπαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί- Συναινετικό το κλίμα
Σε κλίμα συναίνεσης που εξειδικεύεται με την κοινή καταγγελία της αδιαλλαξίας που επέδειξε η Τουρκική πλευρά και οδήγησε σε αδιέξοδο της διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διεξήχθη ο πρώτος γύρος των τοποθετήσεων των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την κοινή εθνική γραμμή για την λύση στο Κυπριακό που περνά μέσα από τον τερματισμό των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομονώσει τις «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και επιπόλαιας αυτοπροβολής». «Δείχνοντας» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, επισήμανε στον κ. Τσίπρα πως «πρέπει να αποφεύγονται οι άστοχες τοποθετήσεις που δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά για απαράδεκτα επιχειρήματα. Να μην δίνουν άλλοθι για προκλητικές ενέργειες. Αυτό κ. Τσίπρα είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για τις ενέργειες αυτές. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ζητημάτων . Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα. Πρέπει όλοι να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με άξιο τρόπο».
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την κοινή εθνική γραμμή για την λύση στο Κυπριακό που περνά μέσα από τον τερματισμό των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομονώσει τις «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και επιπόλαιας αυτοπροβολής». «Δείχνοντας» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, επισήμανε στον κ. Τσίπρα πως «πρέπει να αποφεύγονται οι άστοχες τοποθετήσεις που δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά για απαράδεκτα επιχειρήματα. Να μην δίνουν άλλοθι για προκλητικές ενέργειες. Αυτό κ. Τσίπρα είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για τις ενέργειες αυτές. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ζητημάτων . Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα. Πρέπει όλοι να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με άξιο τρόπο».
Αλ. Τσίπρας: . Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις τις χώρας μας τις οποίες παρουσίασε ως εξής:
1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση του ΟΗΕ και επί την βάση ότι Κύπρος είναι μέλος ΕΕ
2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες κυπριακής δημοκρατίας εμπλέκεται μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας
3. Στο πλαίσιο συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο λαός θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση».
Οπως είπε: «Στη βάση των πάγιων θέσεων μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».
Αναφερόμενος στο ελληνικό ΥΠΕΞ επισήμανε την «καθοριστική ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά» τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια: «Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα». «Το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή με όλες τις συνέπειες που θα είχε για την ίδια την ΕΕ. Η διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχικών θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφιλίωση και ειρήνη».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί ότι για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μπόρεσε η Αθήνα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να γίνουν και δικές της θέσεις: «Θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Δεν βρεθήκαμε στην διαπραγμάτευση προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο διαπραγματεύσεων και να παίξουμε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για την αποτυχία. Αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ της λύσης που θα ωφελεί το σύνολο του Κυπριακού λαού εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».
Επισήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου «καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή. Αυτό που φάνηκε όμως ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστική. Επιτάσσει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται:
1. Η συνεργασία Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής και δεν περιορίζεται μόνο στον συντονισμό για το Κυπριακό. Η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις. Αφορά γενικότερα την Διεθνή Διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στην Σύνοδο Κρατών Νότου, στις τριμερής συνεργασίες μας με χώρες της Μ. Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. Εχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τρόπο αξιοποίησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Θάλασσας. Σε αυτή την επιλογή θα έχει στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ και της Διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή
2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η Δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντα ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας
3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους , μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο
4. Το μήνυμά μας προς Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των Διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την Ευρωπαϊκή της προοπτική».
Παραδίδουμε τον «φάκελο Κύπρου» στον Κυπριακό λαό
Κλείνοντας είπε ότι χαιρετίζει την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου: «Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».
Κατά την δευτερολογία του ο κύριος Τσίπρας επέκρινε την στάση του κυρίου Λεβέντη να εκτρέψει την συζήτηση σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
«Σε αντίθεση με ορισμένους που προσπάθησαν να πάνε την συζήτηση σε άλλα ζητήματα ή να δημιουργήσουν αίσθηση έντονης αντιπαράθεσης η αίσθησή μου είναι ότι από την συζήτηση όσοι την παρακολούθησαν θα διαπιστώσουν ότι πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές του Κυπριακού διαμορφώνεται μια σύμπτωση απόψεων» είπε, ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει:
«Πιστεύω ότι από την σημερινή συζήτηση μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον - Υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στην ανάγκη διαρκούς προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα χωρίς εγγυήσεις, στρατό κατοχής και βεβαίως χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών σε μια επανενωμένη ανεξάρτητη Κύπρο κράτος - μέλος ΕΕ.
Δεύτερον - Υπάρχει συναντίληψη ευρύτατη στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κ. Αναστασιάδη στην επιλογή του οποίου εναπόκειται το τελικό βάρος της λήψης των κρίσιμων αποφάσεων. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε στις συζητήσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην καλλιέργεια ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος
Τρίτον - Συμφωνούμε στην ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων αναφορικά με το ρόλο της Κύπρου όχι μόνο ως ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ αλλά και ως μέλος της ΕΕ.
Τέταρτον - Ευρύτατη σύμπτωση στο σημείο υποστήριξης από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας».
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη υποστήριξε πως «Για το ονοματολογικό (σ.σ Σκοπιανό) διαβεβαιώνω το Σώμα ότι με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε ένα κρίσιμο θέμα - το Κυπριακό - θα διαχειριστούμε όταν έρθει και το ονοματολογικό. Επισημαίνω ότι όταν έρθει και αν έρθει η ώρα κρίσιμων αποφάσεων να είστε σίγουροι ότι πρώτο μέλημα δεν είναι η σύμπτωση απόψεων εντός της κυβέρνησης αλλά η αναζήτηση ευρείας σύμπτωσης για όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το σχέδιο Ανάν δεν προέβλεπε την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος Τουρκίας. Το σχέδιο Αναν προέβλεπε κατάργηση εγγυήσεων όταν η Τουρκία έμπαινε στην ΕΕ δηλαδή του ''Αγίου Ποτέ''. Εύχομαι να μην είναι του ''Αγίου Ποτέ'', εύχομαι να γίνει γιατί η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Είναι όμως εμφανές ότι το ζήτημα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων μπήκε για πρώτη φορά τώρα».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως «στην αναφορά του γγ ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου 2017 που αποτελεί σχέδιο επικείμενης λύσης κάνει σαφή αναφορά ότι η Γενεύη σηματοδότησε σημαντικό στάδιο καθώς είναι πρώτη φορά στην ιστορία όπου οι 2 κοινότητες και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν σχέδιο ασφάλειας κξαι εγγυήσεων».
Τέλος για τον «φάκελο της Κύπρου» επισήμανε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει επιφυλάξεις: «Δεν πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε χθες. Ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο από την πλευρά των 2 εθνικών αντιπροσωπειών. Είναι ηθικό χρέος από την πλευρά μας η παράδοση του φακέλου Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή και κατ επέκταση στον κυπριακό λαό. Πάντοτε όταν άνοιγε η συζήτηση το επιχείρημα ήταν το κακό τάιμινγκ. Πάντοτε θα υπάρχουν και ενστάσεις και επιφυλάξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε η Ελλάδα ούτε Κύπρος έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια που όσο σκληρή και αν είναι ανοίγει λυτρωτικούς δρόμους.Δεν θα γίνει χωρίς συνεννόηση και αποσπασματικά. Το άνοιγμα του φακέλου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Εμείς όμως έχουμε χρέος να παραδώσουμε το φάκελο».
Κ. Μητσοτάκης: Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή
«Γεω-στρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.
«Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Αγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».
«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» είπε επίσης κατά την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξεκαθαρίσει πως «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».
Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορεί να είναι το θεμέλιο σήμερα για οποιαδήποτε συμφωνία.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου παρέχουν την ασφάλεια.
Όμως η Αγκυρα δεν επιχείρησε να διαβάσει έτσι τη συγκυρία δεν θέλησε να δει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον του κυπριακού λαού. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν και έχει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Δεν έφτασε ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση μπόρεσε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιέξοδο με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία.
Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.
Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί Δημόσια γνωρίζει ποιος και τι έφταιξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:
1.Η προσπάθεια επίλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ.
2.Θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας.
Δηλώσεις για αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ για πλαν b και c και ό,τι άλλο εννοούσε η Τουρκία είναι εκτός λογικής.
Η σημερινή κατάσταση παράνομης κατοχής και διχοτόμησης είναι παράνομη και οι περισσότεροι πλέον το αντιλαμβάνονται.
Στην ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει με κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτρέψει πολιτικές ενέργειες αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπου και αν βρίσκονται έδαφος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ.
Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.
Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου. Οι σχέσεις των 4 χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό.
Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού.
Δευτερολογία Μητσοτάκη
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η θέση για την κατάργηση της πολιτικής των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων δεν αποτελεί θέση της σημερινής κυβέρνησης αλλά πάγια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων.
Επίσης τόνισε πως «ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί ως εκπρόσωποι των 2 κοινοτήτων έχουν βιώσει το δράμα της εισβολής και διαίρεσης της Κύπρου. Υπάρχει κίνδυνος όσο ο χρόνος περνά. Οι νεότερες γενιές ίσως θεωρήσουν ότι το βασικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού για διζωνική ομοσπονδία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Θα είναι λάθος να επικρατήσει η λογική αυτή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αν και δεν καταφέραμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, κρατάμε τα θετικά αποτελέσματα και επιμένουμε για λύση».
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε πως «σε επίπεδο ΟΗΕ τίθεται το ζήτημα των εγγυήσεων με μεγαλύτερη έμφαση και αυτό είναι κάτι θετικό».
Ο ίδιος εξέφρασε την επιφύλαξή του για την χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακινήσει το ζήτημα του φακέλου της Κύπρου. «Η ιστορία με το φάκελο Κύπρου είναι γνωστή και αφορά μια επιτροπή που συστάθηκε και κατέληξε σε 3 διαφορετικά πορίσματα καταγράφοντας τις θέσεις των τότε κομμάτων. Εκφράζω την επιφύλαξή μου για το χρόνο και όχι με την πρωτοβουλία υλοποίησης. Σε μια χρονική περίοδο λίγες ημέρες μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων και όταν ερχόμαστε εδώ και λέμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την δυναμική ζωντανή δεν είμαι σίγουρος ότι ο χρόνος υλοποίησης της πρωτοβουλίας είναι σωστός».
Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν η απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας για την ονομασία των Σκοπίων αποτελεί και «θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας»
«Άλλα λέει ο Καμμένος για το Σκοπιανό και άλλα η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος στην αρχική του τοποθέτηση υποστήριξε ότι στηρίζει την απόφαση του 1992 για ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης η θέση της χώρας άλλαξε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή και εως σήμερα η εθνική θέση κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε δε ότι εκείνη την απόφαση την είχε στηρίξει ο κ. Καμμένος καθώς συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα.
«Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 και υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχατε συνταχθεί με αυτό που σήμερα είναι επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη όμως εγείρεται ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να έχει άλλη άποψη με αυτή του ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού. Αυτή η ετερόκλιτη συμμαχία είναι συμμαχία που έχει ένα συνεκτικό παράγοντα που είναι η παραμονή στην εξουσία, όμως δεν μπορεί να είναι αλα κάρτ. Τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να εμφανίζεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής με διαφορετικές απόψεις. Πως είναι δυνατόν να έχετε για υπουργό Εθνικής Αμυνας πρόσωπο που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας».
Απαντώντας ο κ. Καμμένος είπε πως «για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι νόμος Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης. Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό. Όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς σειόταν το στάδιο από το σύνθημα «αλήτη προδότη Σαμαρά». Εμείς δε είχαμε διαφωνίες τύπου Ανάν που άλλα έλεγε η αδελφή σας και άλλα ο Καραμανλής». Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ακούστηκε ο πρωθυπουργός να σχολιάζει «τα οικογενειακά σας θα συζητήσουμε τώρα ρε παιδιά;»
Τους τόνους επιχείρησε να ρίξει ο κ. Κοτζιάς που επισήμανε πως « Κάνω έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοφωνία ώστε ο πρέσβης της κυπριακής δημοκρατίας να μεταφέρει αυτό το κλίμα. Επι των δηλώσεων του 2008 έχω να δηλώσω πολλά αλλά δεν είναι της στιγμής». Ο υπουργός τόνισε πως «Για Σκόπια υπάρχει μια ανάρτηση από το 2007 έχω αποφασίσει να μην την πειράξω γιατί θα θεωρούταν ότι έχουμε διαφορετική πολιτική γραμμή» επιβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει αλλάξει θέση για το Σκοπιανό.
Αποκάλυψε δε, ότι « Αυτή την εβδομάδα θα δώ τον Νίμιτς γιατί έρχεται στην Ευρώπη για το ονοματολογικό . Εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου θα τον συναντήσω. Η Ελληνική διπλωματία μεθοδευμένα έχει εντοπίσει τα προβλήματα τις αντιφάσεις της διαπραγμάτευσης και έχουμε καταγράψει τις θέσεις μας και πρακτικά μέτρα που δεν είναι ανακοινώσιμα»
Γεννηματά: Δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις
Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος. .
Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού, ανέφερε ότι με ψυχραιμία η Κύπρος και η Ελλάδα, συ συντονισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να μην υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατοχή. Η κ. Γεννηματά έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις πως γίνεται να μην υπήρξε αναφορά για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν βρισκόμασταν στην αρχή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Οφείλετε να ενημερώσετε γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες και πως για ακόμα μία φορά τορπίλισε τις συνομιλίες και τόνισε ότι ενώ όλοι συνομολογούν στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων μόνο η Τουρκία δε συμφωνεί. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία, χρειάζεται προσοχή η διαχείριση της επόμενης μέρας. “Η λύση για εμάς πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται θέλει να αποφύγει η Τουρκία”, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.
Υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με το διεθνή παράγοντα πρέπει να διασφαλιστεί ενα κλίμα ασφαλείας στην περιοχή και τόνισε ότι στα θέματα αυτά δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Βασική κατευθυντήρια γραμμή, όπως δήλωσε, είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει.
“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της ΕΕ και δεν χρειάζεται την παροχή ασφαλείας και φυσικά όχι στρατεύματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουκοκυπρίων. Το καθεστώς διχοτόμησης και των στρατευμάτων είναι απαράδεκτα για την ΕΕ”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε “συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παλεύουμε και διεκδικούμε τη λύση”.
Καμμένος: Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία
Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον υπουργό για πρώτη φορά η χώρα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση των εγγυήσεων.
Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα υπήρξε σαφής και για πρώτη φορά η εθνική θέση κατατέθηκε με ακρίβεια και αυτό, όπως τόνισε, ανάγκασε την τουρκική πλευρά να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της, δηλαδή πως θέλει την κυπριακή πλευρά υπό την κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων.
Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες όταν λάβουν χώρα θα πρέπει να δώσουν τη λύση και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητο κράτος με τη παρουσία κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει ριζικά πολιτική και σταματήσει τις προκλήσεις αν θέλει να έχει τη θέση που θέλει. Υπογράμμισε ότι η μόνη οδός για την Τουρκία είναι η αποκατάσταση της σχέσης με την χώρα μας, με το να σταματήσει τις προκλήσεις και να ζητήσει συγγνώμη για ότι προκάλεσε με το θέμα της Κύπρου.
Ζήτησε να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ασφαλείας, ενώ επικρότησε την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξουν όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου.
Κουτσούμπας: Η λύση που «μαγειρεύουν» για το Κυπριακό είναι διχοτομική και ανεδαφική
Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζοντας ότι η λύση που «μαγειρεύεται» για το Κυπριακό είναι «διχοτομική και ανεδαφική».
«Το ΚΚΕ ήταν ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Ποια όμως είναι η λύση που μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια; Το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο συνιστούντων κρατών. Είναι λύση διχοτομική και ανεδαφική» είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «όσοι επικαλούνται τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων όπως η ελληνικοί κυβέρνηση, η ΕΕ και ΟΗΕ είναι όσοι διαμορφώνουν αυτόν τον συσχετισμό με τις επιλογές τους. Όταν όλοι αυτοί επικαλούνται τον συσχετισμό στην ουσία καλούν τους λαούς να τους λύσουν τα χέρια για να κάνουν τις λεόντειες συμφωνίες τους. Οι υποστηρικτές του νέου σχεδίου χρησιμοποιούν το κάλπικο επιχείρημα διχοτόμηση ή ομοσπονδία που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Ακυρώνονται οι αρχές που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια μια υπόσταση».
«Την τελευταία περίοδο των συνομιλιών συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελβετία αποδείχθηκε ότι σταδιακά επιχειρείται η εξεύρεση συμβιβασμού για προώθηση διχοτομικής λύσης. Αναζητούν συμφωνία που θα διατηρεί τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα έστω με παραλλαγμένες μορφές» σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως «Στοχεύουν στην δημιουργία τετελεσμένων για να ανοίξουν οι δρόμοι εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών από τα μεγάλα συμφέροντα».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «Λέτε ψέματα συνειδητά. Γνωρίζετε ότι τα κοιτάσματα και τα κέρδη θα μπουν μόνο στις τσέπες του μονοπωλίου του κλάδου. Η θέση μας βρίσκετε σε διάσταση με τις θέσεις που καλλιεργείτε και το έδαφος που δημιουργείτε για να περάσουν συμφέροντα εις βάρος των λαών Ελληνικού και Κυπριακού αλλά και του τουρκικού που ματώνει κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς. Εμείς εργαζόμαστε για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Τονίζουμε την αναγκαιότητα συντονισμού πάλης του εργατικού δυναμικού για την εξάλειψη της κατοχής. Τασσόμαστε υπερ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων»
Θεοδωράκης για το Κυπριακό: Να επιμείνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί
Το θέμα δεν είναι να βγαίνουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά, αλλά να μη φεύγουμε άπραγοι, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή για το Κυπριακό. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, το πιο εύκολο είναι να δώσουμε ευθύνες στις Τουρκία για τη αποτυχία των συνομιλιών, το δύσκολο είναι όμως να δούμε πως δεν φτάσαμε σε συμφωνία.
Δική μας θέση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, θέλαμε να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας και η αποτυχία στην Ελβετία αποτελεί για την Κύπρο μία κακή εξέλιξη. Όπως τόνισε πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο, είναι αυτοί που δειλιάζουν και μεταφέρουν τις ευθύνες σε άλλες γενιές.
Ελπίζουμε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι να βγαίνουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά, αλλά να μη φεύγουμε άπραγοι.
Ανέφερε δε ότι δυστυχώς η εικόνα κάποιων υπουργών σας δε βοηθά στη δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες -όσες στολές παραλλαγής και αν βάλουν. Τόνισε πως αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
“Το κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτή τη φορά μια πρόταση -μια συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας. Τους καλούμε να επιμείνουν -και τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις”, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.
Λεβέντης: Είχα πει στον Τσίπρα, ότι οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα
Σε τοποθέτηση εφ όλης της ύλης μετέτρεψε την ομιλία του στη Βουλή για το Κυπριακό ο κ. Βασίλης Λεβέντης, σπάζοντας το πρωτόκολλο που ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί που έμειναν προσηλωμένοι στο θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε αρχικά πως «Είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι αδίκως προσπαθεί καθώς οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα» για να υποστηρίξει ότι αναμένεται πρόκληση θερμού επεισοδίου από την γειτονική χώρα.
«Δεν ξέρετε τι θα πει Τουρκία κ. Τσίπρα. Να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κερδίσουν τίποτα ή θα τους δώσουμε τα μισά, τα μισά νησιά το μισό Αιγαίο. Αν πιστεύετε ότι θα έχουμε επιτυχία και θα κερδίσουμε είστε γελασμένοι. Είναι η μόνη χώρα που έριξε ρώσικο αεροπλάνο. Τώρα σε τι κατάσταση είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άλλο θέμα. Πιο χρήσιμο θα ήταν αντί να φλυαρούμε να συζητήσουμε τι κάνουμε σε ένα ενδεχόμενο κρίσης» είπε ο κ. Λεβέντης για να προσθέσει: «Πιστεύετε πως θα μπορούσε η Τουρκία να υποχωρήσει; Ο μόνος διάδρομος για την Τουρκία προκειμένου να λογικευτεί είναι ο ευρωπαϊκός όμως κάνει ότι μπορεί για να απομακρυνθεί άρα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάσταση των Ε.Δ και τι θα κάνουμε σε περίπτωση κρίσης. Να μην έχουμε επανάληψη Ιμίων αν και πολύ φοβάμαι ότι εκεί πηγαίνουμε».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη λέγοντας «Όποια κόμματα παίζουν με τους Θεσμούς βλάπτουν την Δημοκρατία. Έχουν πάρει στροφή τα ΜΜΕ και συζητούν μόνο αυτό το θέμα. Είναι κατρακύλισμα. Τα ακούει ο κόσμος και λέει δεν σεβόμαστε την Δικαιοσύνη. Είναι ναρκοθέτηση του κράτους δικαίου». «Γιατί κ. Τσίπρα δεν δέχεστε τις εξεταστικές; Γιατί σταματήσατε στο 2014 την εξεταστική για τα μνημόνια και εξαιρέσατε τον εαυτό σας; Έχουν βάλει κάτω την Δικαιοσύνη και την βαράνε και βαρούν το κράτος Δικαίου».
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις τις χώρας μας τις οποίες παρουσίασε ως εξής:
1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση του ΟΗΕ και επί την βάση ότι Κύπρος είναι μέλος ΕΕ
2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες κυπριακής δημοκρατίας εμπλέκεται μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας
3. Στο πλαίσιο συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο λαός θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση».
Οπως είπε: «Στη βάση των πάγιων θέσεων μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».
Αναφερόμενος στο ελληνικό ΥΠΕΞ επισήμανε την «καθοριστική ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά» τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια: «Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα». «Το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή με όλες τις συνέπειες που θα είχε για την ίδια την ΕΕ. Η διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχικών θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφιλίωση και ειρήνη».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί ότι για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μπόρεσε η Αθήνα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να γίνουν και δικές της θέσεις: «Θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Δεν βρεθήκαμε στην διαπραγμάτευση προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο διαπραγματεύσεων και να παίξουμε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για την αποτυχία. Αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ της λύσης που θα ωφελεί το σύνολο του Κυπριακού λαού εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».
Επισήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου «καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή. Αυτό που φάνηκε όμως ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστική. Επιτάσσει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται:
1. Η συνεργασία Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής και δεν περιορίζεται μόνο στον συντονισμό για το Κυπριακό. Η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις. Αφορά γενικότερα την Διεθνή Διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στην Σύνοδο Κρατών Νότου, στις τριμερής συνεργασίες μας με χώρες της Μ. Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. Εχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τρόπο αξιοποίησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Θάλασσας. Σε αυτή την επιλογή θα έχει στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ και της Διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή
2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η Δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντα ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας
3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους , μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο
4. Το μήνυμά μας προς Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των Διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την Ευρωπαϊκή της προοπτική».
Παραδίδουμε τον «φάκελο Κύπρου» στον Κυπριακό λαό
Κλείνοντας είπε ότι χαιρετίζει την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου: «Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».
Κατά την δευτερολογία του ο κύριος Τσίπρας επέκρινε την στάση του κυρίου Λεβέντη να εκτρέψει την συζήτηση σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
«Σε αντίθεση με ορισμένους που προσπάθησαν να πάνε την συζήτηση σε άλλα ζητήματα ή να δημιουργήσουν αίσθηση έντονης αντιπαράθεσης η αίσθησή μου είναι ότι από την συζήτηση όσοι την παρακολούθησαν θα διαπιστώσουν ότι πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές του Κυπριακού διαμορφώνεται μια σύμπτωση απόψεων» είπε, ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει:
«Πιστεύω ότι από την σημερινή συζήτηση μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον - Υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στην ανάγκη διαρκούς προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα χωρίς εγγυήσεις, στρατό κατοχής και βεβαίως χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών σε μια επανενωμένη ανεξάρτητη Κύπρο κράτος - μέλος ΕΕ.
Δεύτερον - Υπάρχει συναντίληψη ευρύτατη στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κ. Αναστασιάδη στην επιλογή του οποίου εναπόκειται το τελικό βάρος της λήψης των κρίσιμων αποφάσεων. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε στις συζητήσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην καλλιέργεια ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος
Τρίτον - Συμφωνούμε στην ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων αναφορικά με το ρόλο της Κύπρου όχι μόνο ως ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ αλλά και ως μέλος της ΕΕ.
Τέταρτον - Ευρύτατη σύμπτωση στο σημείο υποστήριξης από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας».
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη υποστήριξε πως «Για το ονοματολογικό (σ.σ Σκοπιανό) διαβεβαιώνω το Σώμα ότι με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε ένα κρίσιμο θέμα - το Κυπριακό - θα διαχειριστούμε όταν έρθει και το ονοματολογικό. Επισημαίνω ότι όταν έρθει και αν έρθει η ώρα κρίσιμων αποφάσεων να είστε σίγουροι ότι πρώτο μέλημα δεν είναι η σύμπτωση απόψεων εντός της κυβέρνησης αλλά η αναζήτηση ευρείας σύμπτωσης για όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το σχέδιο Ανάν δεν προέβλεπε την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος Τουρκίας. Το σχέδιο Αναν προέβλεπε κατάργηση εγγυήσεων όταν η Τουρκία έμπαινε στην ΕΕ δηλαδή του ''Αγίου Ποτέ''. Εύχομαι να μην είναι του ''Αγίου Ποτέ'', εύχομαι να γίνει γιατί η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Είναι όμως εμφανές ότι το ζήτημα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων μπήκε για πρώτη φορά τώρα».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως «στην αναφορά του γγ ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου 2017 που αποτελεί σχέδιο επικείμενης λύσης κάνει σαφή αναφορά ότι η Γενεύη σηματοδότησε σημαντικό στάδιο καθώς είναι πρώτη φορά στην ιστορία όπου οι 2 κοινότητες και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν σχέδιο ασφάλειας κξαι εγγυήσεων».
Τέλος για τον «φάκελο της Κύπρου» επισήμανε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει επιφυλάξεις: «Δεν πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε χθες. Ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο από την πλευρά των 2 εθνικών αντιπροσωπειών. Είναι ηθικό χρέος από την πλευρά μας η παράδοση του φακέλου Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή και κατ επέκταση στον κυπριακό λαό. Πάντοτε όταν άνοιγε η συζήτηση το επιχείρημα ήταν το κακό τάιμινγκ. Πάντοτε θα υπάρχουν και ενστάσεις και επιφυλάξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε η Ελλάδα ούτε Κύπρος έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια που όσο σκληρή και αν είναι ανοίγει λυτρωτικούς δρόμους.Δεν θα γίνει χωρίς συνεννόηση και αποσπασματικά. Το άνοιγμα του φακέλου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Εμείς όμως έχουμε χρέος να παραδώσουμε το φάκελο».
Κ. Μητσοτάκης: Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή
«Γεω-στρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.
«Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Αγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».
«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» είπε επίσης κατά την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξεκαθαρίσει πως «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».
Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορεί να είναι το θεμέλιο σήμερα για οποιαδήποτε συμφωνία.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου παρέχουν την ασφάλεια.
Όμως η Αγκυρα δεν επιχείρησε να διαβάσει έτσι τη συγκυρία δεν θέλησε να δει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον του κυπριακού λαού. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν και έχει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Δεν έφτασε ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση μπόρεσε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιέξοδο με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία.
Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.
Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί Δημόσια γνωρίζει ποιος και τι έφταιξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:
1.Η προσπάθεια επίλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ.
2.Θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας.
Δηλώσεις για αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ για πλαν b και c και ό,τι άλλο εννοούσε η Τουρκία είναι εκτός λογικής.
Η σημερινή κατάσταση παράνομης κατοχής και διχοτόμησης είναι παράνομη και οι περισσότεροι πλέον το αντιλαμβάνονται.
Στην ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει με κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτρέψει πολιτικές ενέργειες αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπου και αν βρίσκονται έδαφος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ.
Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.
Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου. Οι σχέσεις των 4 χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό.
Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού.
Δευτερολογία Μητσοτάκη
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η θέση για την κατάργηση της πολιτικής των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων δεν αποτελεί θέση της σημερινής κυβέρνησης αλλά πάγια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων.
Επίσης τόνισε πως «ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί ως εκπρόσωποι των 2 κοινοτήτων έχουν βιώσει το δράμα της εισβολής και διαίρεσης της Κύπρου. Υπάρχει κίνδυνος όσο ο χρόνος περνά. Οι νεότερες γενιές ίσως θεωρήσουν ότι το βασικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού για διζωνική ομοσπονδία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Θα είναι λάθος να επικρατήσει η λογική αυτή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αν και δεν καταφέραμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, κρατάμε τα θετικά αποτελέσματα και επιμένουμε για λύση».
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε πως «σε επίπεδο ΟΗΕ τίθεται το ζήτημα των εγγυήσεων με μεγαλύτερη έμφαση και αυτό είναι κάτι θετικό».
Ο ίδιος εξέφρασε την επιφύλαξή του για την χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακινήσει το ζήτημα του φακέλου της Κύπρου. «Η ιστορία με το φάκελο Κύπρου είναι γνωστή και αφορά μια επιτροπή που συστάθηκε και κατέληξε σε 3 διαφορετικά πορίσματα καταγράφοντας τις θέσεις των τότε κομμάτων. Εκφράζω την επιφύλαξή μου για το χρόνο και όχι με την πρωτοβουλία υλοποίησης. Σε μια χρονική περίοδο λίγες ημέρες μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων και όταν ερχόμαστε εδώ και λέμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την δυναμική ζωντανή δεν είμαι σίγουρος ότι ο χρόνος υλοποίησης της πρωτοβουλίας είναι σωστός».
Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν η απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας για την ονομασία των Σκοπίων αποτελεί και «θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας»
«Άλλα λέει ο Καμμένος για το Σκοπιανό και άλλα η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος στην αρχική του τοποθέτηση υποστήριξε ότι στηρίζει την απόφαση του 1992 για ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης η θέση της χώρας άλλαξε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή και εως σήμερα η εθνική θέση κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε δε ότι εκείνη την απόφαση την είχε στηρίξει ο κ. Καμμένος καθώς συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα.
«Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 και υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχατε συνταχθεί με αυτό που σήμερα είναι επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη όμως εγείρεται ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να έχει άλλη άποψη με αυτή του ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού. Αυτή η ετερόκλιτη συμμαχία είναι συμμαχία που έχει ένα συνεκτικό παράγοντα που είναι η παραμονή στην εξουσία, όμως δεν μπορεί να είναι αλα κάρτ. Τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να εμφανίζεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής με διαφορετικές απόψεις. Πως είναι δυνατόν να έχετε για υπουργό Εθνικής Αμυνας πρόσωπο που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας».
Απαντώντας ο κ. Καμμένος είπε πως «για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι νόμος Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης. Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό. Όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς σειόταν το στάδιο από το σύνθημα «αλήτη προδότη Σαμαρά». Εμείς δε είχαμε διαφωνίες τύπου Ανάν που άλλα έλεγε η αδελφή σας και άλλα ο Καραμανλής». Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ακούστηκε ο πρωθυπουργός να σχολιάζει «τα οικογενειακά σας θα συζητήσουμε τώρα ρε παιδιά;»
Τους τόνους επιχείρησε να ρίξει ο κ. Κοτζιάς που επισήμανε πως « Κάνω έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοφωνία ώστε ο πρέσβης της κυπριακής δημοκρατίας να μεταφέρει αυτό το κλίμα. Επι των δηλώσεων του 2008 έχω να δηλώσω πολλά αλλά δεν είναι της στιγμής». Ο υπουργός τόνισε πως «Για Σκόπια υπάρχει μια ανάρτηση από το 2007 έχω αποφασίσει να μην την πειράξω γιατί θα θεωρούταν ότι έχουμε διαφορετική πολιτική γραμμή» επιβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει αλλάξει θέση για το Σκοπιανό.
Αποκάλυψε δε, ότι « Αυτή την εβδομάδα θα δώ τον Νίμιτς γιατί έρχεται στην Ευρώπη για το ονοματολογικό . Εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου θα τον συναντήσω. Η Ελληνική διπλωματία μεθοδευμένα έχει εντοπίσει τα προβλήματα τις αντιφάσεις της διαπραγμάτευσης και έχουμε καταγράψει τις θέσεις μας και πρακτικά μέτρα που δεν είναι ανακοινώσιμα»
Γεννηματά: Δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις
Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος. .
Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού, ανέφερε ότι με ψυχραιμία η Κύπρος και η Ελλάδα, συ συντονισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να μην υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατοχή. Η κ. Γεννηματά έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις πως γίνεται να μην υπήρξε αναφορά για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν βρισκόμασταν στην αρχή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Οφείλετε να ενημερώσετε γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες και πως για ακόμα μία φορά τορπίλισε τις συνομιλίες και τόνισε ότι ενώ όλοι συνομολογούν στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων μόνο η Τουρκία δε συμφωνεί. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία, χρειάζεται προσοχή η διαχείριση της επόμενης μέρας. “Η λύση για εμάς πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται θέλει να αποφύγει η Τουρκία”, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.
Υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με το διεθνή παράγοντα πρέπει να διασφαλιστεί ενα κλίμα ασφαλείας στην περιοχή και τόνισε ότι στα θέματα αυτά δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Βασική κατευθυντήρια γραμμή, όπως δήλωσε, είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει.
“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της ΕΕ και δεν χρειάζεται την παροχή ασφαλείας και φυσικά όχι στρατεύματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουκοκυπρίων. Το καθεστώς διχοτόμησης και των στρατευμάτων είναι απαράδεκτα για την ΕΕ”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε “συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παλεύουμε και διεκδικούμε τη λύση”.
Καμμένος: Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία
Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον υπουργό για πρώτη φορά η χώρα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση των εγγυήσεων.
Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα υπήρξε σαφής και για πρώτη φορά η εθνική θέση κατατέθηκε με ακρίβεια και αυτό, όπως τόνισε, ανάγκασε την τουρκική πλευρά να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της, δηλαδή πως θέλει την κυπριακή πλευρά υπό την κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων.
Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες όταν λάβουν χώρα θα πρέπει να δώσουν τη λύση και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητο κράτος με τη παρουσία κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει ριζικά πολιτική και σταματήσει τις προκλήσεις αν θέλει να έχει τη θέση που θέλει. Υπογράμμισε ότι η μόνη οδός για την Τουρκία είναι η αποκατάσταση της σχέσης με την χώρα μας, με το να σταματήσει τις προκλήσεις και να ζητήσει συγγνώμη για ότι προκάλεσε με το θέμα της Κύπρου.
Ζήτησε να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ασφαλείας, ενώ επικρότησε την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξουν όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου.
Κουτσούμπας: Η λύση που «μαγειρεύουν» για το Κυπριακό είναι διχοτομική και ανεδαφική
Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζοντας ότι η λύση που «μαγειρεύεται» για το Κυπριακό είναι «διχοτομική και ανεδαφική».
«Το ΚΚΕ ήταν ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Ποια όμως είναι η λύση που μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια; Το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο συνιστούντων κρατών. Είναι λύση διχοτομική και ανεδαφική» είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «όσοι επικαλούνται τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων όπως η ελληνικοί κυβέρνηση, η ΕΕ και ΟΗΕ είναι όσοι διαμορφώνουν αυτόν τον συσχετισμό με τις επιλογές τους. Όταν όλοι αυτοί επικαλούνται τον συσχετισμό στην ουσία καλούν τους λαούς να τους λύσουν τα χέρια για να κάνουν τις λεόντειες συμφωνίες τους. Οι υποστηρικτές του νέου σχεδίου χρησιμοποιούν το κάλπικο επιχείρημα διχοτόμηση ή ομοσπονδία που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Ακυρώνονται οι αρχές που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια μια υπόσταση».
«Την τελευταία περίοδο των συνομιλιών συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελβετία αποδείχθηκε ότι σταδιακά επιχειρείται η εξεύρεση συμβιβασμού για προώθηση διχοτομικής λύσης. Αναζητούν συμφωνία που θα διατηρεί τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα έστω με παραλλαγμένες μορφές» σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως «Στοχεύουν στην δημιουργία τετελεσμένων για να ανοίξουν οι δρόμοι εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών από τα μεγάλα συμφέροντα».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «Λέτε ψέματα συνειδητά. Γνωρίζετε ότι τα κοιτάσματα και τα κέρδη θα μπουν μόνο στις τσέπες του μονοπωλίου του κλάδου. Η θέση μας βρίσκετε σε διάσταση με τις θέσεις που καλλιεργείτε και το έδαφος που δημιουργείτε για να περάσουν συμφέροντα εις βάρος των λαών Ελληνικού και Κυπριακού αλλά και του τουρκικού που ματώνει κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς. Εμείς εργαζόμαστε για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Τονίζουμε την αναγκαιότητα συντονισμού πάλης του εργατικού δυναμικού για την εξάλειψη της κατοχής. Τασσόμαστε υπερ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων»
Θεοδωράκης για το Κυπριακό: Να επιμείνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί
Το θέμα δεν είναι να βγαίνουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά, αλλά να μη φεύγουμε άπραγοι, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή για το Κυπριακό. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, το πιο εύκολο είναι να δώσουμε ευθύνες στις Τουρκία για τη αποτυχία των συνομιλιών, το δύσκολο είναι όμως να δούμε πως δεν φτάσαμε σε συμφωνία.
Δική μας θέση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, θέλαμε να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας και η αποτυχία στην Ελβετία αποτελεί για την Κύπρο μία κακή εξέλιξη. Όπως τόνισε πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο, είναι αυτοί που δειλιάζουν και μεταφέρουν τις ευθύνες σε άλλες γενιές.
Ελπίζουμε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι να βγαίνουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά, αλλά να μη φεύγουμε άπραγοι.
Ανέφερε δε ότι δυστυχώς η εικόνα κάποιων υπουργών σας δε βοηθά στη δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες -όσες στολές παραλλαγής και αν βάλουν. Τόνισε πως αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
“Το κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτή τη φορά μια πρόταση -μια συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας. Τους καλούμε να επιμείνουν -και τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις”, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.
Λεβέντης: Είχα πει στον Τσίπρα, ότι οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα
Σε τοποθέτηση εφ όλης της ύλης μετέτρεψε την ομιλία του στη Βουλή για το Κυπριακό ο κ. Βασίλης Λεβέντης, σπάζοντας το πρωτόκολλο που ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί που έμειναν προσηλωμένοι στο θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε αρχικά πως «Είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι αδίκως προσπαθεί καθώς οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα» για να υποστηρίξει ότι αναμένεται πρόκληση θερμού επεισοδίου από την γειτονική χώρα.
«Δεν ξέρετε τι θα πει Τουρκία κ. Τσίπρα. Να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κερδίσουν τίποτα ή θα τους δώσουμε τα μισά, τα μισά νησιά το μισό Αιγαίο. Αν πιστεύετε ότι θα έχουμε επιτυχία και θα κερδίσουμε είστε γελασμένοι. Είναι η μόνη χώρα που έριξε ρώσικο αεροπλάνο. Τώρα σε τι κατάσταση είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άλλο θέμα. Πιο χρήσιμο θα ήταν αντί να φλυαρούμε να συζητήσουμε τι κάνουμε σε ένα ενδεχόμενο κρίσης» είπε ο κ. Λεβέντης για να προσθέσει: «Πιστεύετε πως θα μπορούσε η Τουρκία να υποχωρήσει; Ο μόνος διάδρομος για την Τουρκία προκειμένου να λογικευτεί είναι ο ευρωπαϊκός όμως κάνει ότι μπορεί για να απομακρυνθεί άρα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάσταση των Ε.Δ και τι θα κάνουμε σε περίπτωση κρίσης. Να μην έχουμε επανάληψη Ιμίων αν και πολύ φοβάμαι ότι εκεί πηγαίνουμε».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη λέγοντας «Όποια κόμματα παίζουν με τους Θεσμούς βλάπτουν την Δημοκρατία. Έχουν πάρει στροφή τα ΜΜΕ και συζητούν μόνο αυτό το θέμα. Είναι κατρακύλισμα. Τα ακούει ο κόσμος και λέει δεν σεβόμαστε την Δικαιοσύνη. Είναι ναρκοθέτηση του κράτους δικαίου». «Γιατί κ. Τσίπρα δεν δέχεστε τις εξεταστικές; Γιατί σταματήσατε στο 2014 την εξεταστική για τα μνημόνια και εξαιρέσατε τον εαυτό σας; Έχουν βάλει κάτω την Δικαιοσύνη και την βαράνε και βαρούν το κράτος Δικαίου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr