Στην Εξεταστική για την Υγεία ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ήδη έχει καταθέσει στην επιτροπή πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν κατά την επίμαχη περίοδο – 2011 - που εμφανίζουν τον κ. Μαρτίνη να προχωρά σε αντιφατικές τοποθετήσεις σε σχέση με όσα ισχυρίζεται σήμερα

Την περιγραφή του προβληματικού πλαισίου που δημιουργήθηκε για το Ερρίκος Ντυνάν από την παρατεταμένη κακοδιαχείριση του κ. Ανδρέα Μαρτίνη θα συνεχίσει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος
στην σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά υποθέσεις στον χώρο της Υγείας.

Κατά την πρώτη κατάθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στο προεδρείο της επιτροπής πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ερρίκος Ντυνάν που αποφάσισαν να αιτηθούν από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας νομοθετική ρύθμιση για την πώληση του ιδρύματος καθώς επίσης και τις γνωμοδοτήσεις του εισηγητή του ΝΣΚ που υποστηρίζει ότι μπορεί να πωληθεί ή εκμισθωθεί κοινωφελές ίδρυμα αρκεί να μην αλλάζει ο κοινωφελής του χαρακτήρας.


 
Παράλληλα, επισήμανε ότι με δικές του ενέργειες συγκεντρώθηκαν στοιχεία για την κακοδιαχείριση του ιδρύματος (νοσήλια, δώρα, υψηλοί μισθοί κ.α.) συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων που συγκλήθηκαν με δικές του πρωτοβουλίες και πως ο ίδιος απέστειλε όλους τους φακέλους στον εισαγγελέα.
 
Επίσης, κατέθεσε στην επιτροπή πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν κατά την επίμαχη περίοδο – 2011 - που εμφανίζουν τον κ. Μαρτίνη να προχωρά σε αντιφατικές τοποθετήσεις σε σχέση με όσα ισχυρίζεται σήμερα, σχολιάζοντας πως «το γεγονός ότι άλλα έλεγε τότε και άλλα σήμερα με οδηγεί στο συμπέρασμα ή στην υποψία πως κάποιοι κάτι του έχουν υποσχεθεί».
 
 
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας κάλεσε τον πρώην υπουργό να απαντήσει γιατί στην επίμαχη τροπολογία δεν προστέθηκε η συνταγματική πρόνοια περι μη απώλειας κοινωφελούς χαρακτήρα. «Αν σας απαντούσε πρωτοετής φοιτητής της νομικής θα σας έλεγε ότι η τροπολογία δεν αποτελεί νόμο περί κοινωφελών ιδρυμάτων. Η τροπολογία εντάσσεται στο συνολικό νομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο που ισχύει για το Ντυνάν και για τα κοινωφελή ιδρύματα».
 
Εκτός αυτών ο κ. Λοβέρδος επισήμανε «Τι υπήρχε όταν ανέλαβα; Καταγγελία δανείων του Ερ. Ντυνάν από την Μαρφίν, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Έλλειψη βεβαίωσης από τα ταμεία. Επίσχεση εργασίας. Το νοσοκομείο στον Τειρεσία. Διαταγή πληρωμών από προμηθευτές. Αντιδικία Ντυνάν με Κοργιαλένειο αλλά και στα δύο πρόεδρος ο Μαρτίνης. Τρομακτικές αμοιβές σε δικηγόρους ή συμβούλους. Από τα 400 κρεβάτια μόνο τα 80 καλύπτονταν και τα υπόλοιπα κενά. Αυτό είναι το πλαίσιο που μαθαίνω για το Ντυνάν όταν γίνομαι υπουργός. Αρχίζει αγωνιώδης προσπάθεια για λύσεις. Είναι μονάδα πολύ καλή και δεν θα ήθελα στο βιογραφικό μου να καταγραφεί ότι έκλεισε επι υπουργίας μου. Την τροπολογία μου την ζητήσανε από το ΔΣ του Ντυνάν». «Φοβόμουν τις κατασχέσεις από έξαλλους προμηθευτές. Δεν ήθελα να κατάσχουν μεμονωμένα κομμάτια του Ντυνάν. Η απόφαση του ΔΣ του Ντυνάν για πώληση λήφθηκε μήνες μετά την αποχώρηση από το ΔΣ των τριών μελών από το υπουργείο Υγείας. Στις αποφάσεις του ΔΣ του Ντυνάν για πώληση δεν μετείχαν οι συνεργάτες μου» πρόσθεσε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών έκανα αυτό που μου ζητούσαν. Το έκανα όμως με εγγυήσεις ώστε να μην αλλάζει ο κοινωφελής χαρακτήρας, να δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης και την απόφαση να την παίρνουν με τα 2/3 του ΔΣ δηλαδή μόνο μέλη του Ερυθρού Σταυρού και όχι του υπουργείου».
 
Σε ερώτηση του κ. Λάππα αναφορικά με τα δώρα και τις αργομισθίες είπε «οι 7 συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έγιναν το 2011 με δική μου πρωτοβουλία ασχολήθηκαν και με τα 2 θέματα δώρων και αργομισθιών. Ο πρώτος που τα έφερε ήταν ο Βγενόπουλος που είπε ότι εντόπισε ρουσφέτια. Οι ίδιοι τα εκτίμησαν σε 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή όμως τα ανέβασε σε 24 εκατ. ευρώ. Δεν είχα καμία διαχειριστική αρμοδιότητα, είχα όμως 3 ανθρώπους στο ΔΣ. Προτείνει λοιπόν ο κ. Στεργίου σε συνεδρίαση του ΔΣ να σταματήσει η παροχή δωρεάν νοσηλειών να είναι αρμοδιότητα του προέδρου και να γίνει αρμοδιότητα του ΔΣ για μεγαλύτερη διαφάνεια. Με απόφαση του ΔΣ 4 – 3 το απορρίπτουν. Το απορρίπτουν τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Τα πρακτικά της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων με αυτά τα θέματα τα έστελνα στον εισαγγελέα. Με αυτά προχώρησαν οι διώξεις. Χωρίς να έχω διαχειριστικό έλεγχο αποστέλλω στον εισαγγελέα, οι άνθρωποι μου ζητούν να σταματήσει αλλά το απορρίπτουν του Ερυθρού Σταυρού. Κάνω ότι μπορώ για να σταματήσουν. Είχα όλες τις δυσκολίες στο τραπέζι συν τις δωρεάν νοσηλείες, υψηλά μισθολόγια, υπεράριθμο προσωπικό και δώρα. Ολος ο φάκελος πήγε στον εισαγγελέα με όλα αυτά τα στοιχεία. Τι άλλο να κάνω; Εισαγγελέας δεν μπορώ να γίνω».
 
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος έσπευσε να σχολιάσει και την πρακτική ορισμένων μελών της εξεταστικής επιτροπής να αποφεύγουν τις ερωτήσεις και να κάνουν τοποθετήσεις ή να ρωτούν και να απαντούν οι ίδιοι. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:
 
Αντ. Μπαλωμενάκης (πρόεδρος): κ. Λοβέρδο η απόφαση του ΝΣΚ ασχολήθηκε με το αν μπορεί να πωληθεί ή όχι το Ερρίκος Ντυνάν;
Σπύρος Λάππας : όχι βέβαια!
Ανδρέας Λοβέρδος : ρωτάτε και απαντάτε μόνοι σας. Το κάνετε συνεχώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr