Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία - Καταψήφισε το άσυλο ο Δ. Καμμένος

Αρκετές απουσίες από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων - Δείτε τα αποτελέσματα της ονομαστικής

Με την διαφοροποίηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου
που καταψήφισε το άρθρο για το ακαδημαϊκό άσυλο και αρκετές απουσίες από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία των διατάξεων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Επι της αρχής «ΝΑΙ» ψήφισαν 149 βουλευτές από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταψήφισαν 104 από ΝΔ, Δη. Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΧΑ ενώ 5 από την Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Το άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο ψηφίστηκε από τους 148 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 98 βουλευτές καταψήφισαν ενώ 12 βουλευτές από Εν. Κεντρώων και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών.

Το αρ. 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων έλαβε 149 «ΝΑΙ», 89 «ΟΧΙ» και 20 «παρών». Το άρ. 32 για την ίδρυση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών έλαβε 149 «ΝΑΙ», 104 «ΟΧΙ» και 5 «παρών». Το αρ. 34 για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών πήρε 163 «ΝΑΙ» (σ.σ. ψήφισε και η Δημ. Συμπαράταξη), 74 «ΟΧΙ» και 21 «παρών», το αρ. 36 για το ύψος διδάκτρων των μεταπτυχιακών έλαβε 149 «ΝΑΙ», 104 «ΟΧΙ» και 5 «παρων». Τέλος, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ψηφίστηκε από τους 149 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 104 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων εκτός από την Ενωση Κεντρώων που δήλωσε «παρών».
 
Δ. Καμμένος: Ναι στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όχι στην ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων

Ο κ. Καμμένος πριν την καταψήφιση του άρθρου είχε έντονο διάλογο με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στα υπουργικά έδρανα. Ωστόσο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό του για το ακαδημαϊκό άσυλο με αρθρογραφία και ερωτήσεις που κατέθεσε στην Βουλή και η ενέργειά του να καταψηφίσει την διάταξη δεν αιφνιδίασε την ηγεσία του υπουργείου και του κόμματός του. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που κατέθεσε στις 21/6/2017 προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την «ανεξέλεγκτη δράση κουκουλοφόρων αναρχικών» και τις επιθέσεις με μολότωφ και σιδηρολοστούς σε δεκάδες ιδρύματα (Παιδαγωγική, Φιλοσοφική, Θεολογική, Πολυτεχνείο, Γεωπονική κ.α.)

Πάντως, ο κ. Καμμένος μιλώντας στο protothema.gr ξεκαθαρίζει πως συμφωνεί με την πρώτη παράγραφο του επίμαχου άρθρου που αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών επισημαίνει ωστόσο πως «σχετικά με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι φοιτητές και η Σύγκλητος για το πανεπιστημιακό άσυλο και πότε θα μπορεί να επέμβει η αστυνομία. Η διαδικασία επέμβασης τείνει κατά αυτόν τον τρόπο να γίνει περίπλοκη και επικίνδυνη. Ποιο Πρυτανικό Συμβούλιο θα έχει το θάρρος να σηκώνει το τηλέφωνο θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή του για να ζητήσει επέμβαση της αστυνομίας όταν απέναντι του θα έχει αντεξουσιαστές και αναρχικούς που θα τους κατηγορούν για φασισμό ειδικά όταν το τελευταίο διάστημα οι τακτικές και τα όπλα των αναρχικών έχουν εξελιχθεί και μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι; Είδαμε όλοι τι συνέβη στην πορεία για το Μεσοπρόθεσμο αλλά και στις φοιτητικές εκλογές. Τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, πέτρες και στιλέτα κουβαλούσαν μαζί, υπάρχει αδιάσειστο φωτογραφικό υλικό έχω καταθέσει και επίκαιρη σχετική με αυτό το ζήτημα. Ποια θα είναι αυτή διαχωριστική γραμμή, το όριο που θα καθιστά αναγκαία την είσοδο της αστυνομίας σε ένα Πανεπιστήμιο; Τι σημαίνει επέμβαση σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως; Δηλαδή αν κάποιος εισέλθει στο χώρο του Πανεπιστημίου κρατώντας μαχαίρι θα πρέπει η Σύγκλητος να περιμένει να μαχαιρώσουν κάποιον για να ζητήσει επέμβαση; Τι θα γίνει αν λάβει χώρα ξυλοδαρμός φοιτητή ή πανεπιστημιακού; Θα πρέπει να συγκληθεί το πρυτανικό συμβούλιο για να καλέσει την αστυνομία, η οποία θα φθάσει μάλλον αφού λήξει το περιστατικό;  Είναι περίπλοκη η κατάσταση και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς που δεν νομίζω πως θα έχουν την πολυτέλεια στο Πρυτανικό Συμβούλιο να λάβουν όταν μιλάμε για αποφάσεις που αφορούν τη ζωή φοιτητών και πολιτών σε μια έκτακτη ανάγκη». Στο πλαίσιο δε, των συνταγματικών παρατηρήσεων που εκφράζει και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το επίμαχο άρθρο , ο κ. Καμμένος εξηγεί πως «Το Κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες και γι αυτό είναι αδιανόητο να πετάμε το μπαλάκι στο πανεπιστήμιο για τη διαχείριση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης».

Απουσίες

Από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας απουσίαζαν συνολικά 43 βουλευτές.

Συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ν. Κοτζιάς, Π. Βράντζα και Αν. Μιχαηλίδης, από τους ΑΝΕΛ ο κ. Πάνος Καμμένος, από την ΝΔ οι: Ο. Κεφαλογιάννη, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Α. Ασημακοπούλου, Μ. Σαλμάς, Μ. Βορίδης, Αν. Κατσανιώτης, Κ. Κωντογεώργος, Λ. Αυγενάκης, Ελ. Ράπτη, Μ. Αντωνίου, , Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Κεφαλογιάννης και Κ. Σκρέκας. Από την Δημ. Συμπαράταξη οι: Κ. Σκανδαλίδης, Αν. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Β. Βενιζέλος και Μ. Τζελέπης.Απο το Ποτάμι οι: Σπ. Λυκούδης, Γ. Αμυράς και Στ. Θεοδωράκης. Από το ΚΚΕ: Αλ. Παπαρήγα, Δ. Κουτσούμπας, Λ. Κανέλλη, Ν. Μωραϊτης, Γ. Γκιόκας, Θ. Βαρδαλής, Τ. Σταύρος, Κ. ΣτεργίουΔ. Μανωλάκου. Από την Ενωση Κεντρώων οι: Αρ, Φωκάς, Δ. Κατσιαντώνης. Από την ΧΑ οι Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Λαγός. Τέλος απουσίαζαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ν. Νικολόπουλος, Στ. Παναγούλης και Κ. Μάρκου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr