«Εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ Καρατζαφέρης και Ντόρα!»

Και κριτική στον Κώστα Καραμανλή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επιτέθηκε και στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο με την Τρόικα...

Επίθεση στην κυβέρνηση  αλλά και στον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη  και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη  εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς για τα οικονομικά μέτρα ενώ παράλληλα έκανε ένα ακόμη βήμα ρήξης με το καραμανλικό παρελθόν της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς  χαρακτήρισε τον κ. Καρατζαφέρη  και την κ. Μπακογιάννη «εξαπτέρυγα  του κ. Παπανδρέου» γιατί στήριξαν το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ για την οικονομία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς: «Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις  θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε  την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς  να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτέρυγα του  κ. Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται  ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του  δεν ήξεραν το περιεχόμενο του  περιβόητου Μνημονίου;».

Όπως ήταν αναμενόμενο  η τοποθέτησή του προκάλεσε την  σκληρή απάντηση του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη  ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τη φράση «εξαπτέρυγα». Προφανώς, κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια, όταν ως εξαπτέρυγο έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. με κεφάλαια τα οποία ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιήσει. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «προφανώς βρίσκεται σ' ένα πανικό ενόψει Συνεδρίου».  

Ιδεολογία ο κοινωνικός φιλελευθερισμός   

Ο κ. Σαμαράς μίλησε από το βήμα του προσυνεδρίου του  κόμματος για την ιδεολογία που  αποτέλεσε μία ακόμη αφορμή για  να πάρει σαφείς αποστάσεις και να ασκήσει έμμεση αλλά σαφή κριτική στον κ. Κώστα Καραμανλή. Στην ουσία κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εγκατέλειψε την ιδεολογία της παράταξης με το πρόσχημα της πολυσυλλεκτικότητας του κόμματος και ότι κατέληξε σε κυβερνητισμό. "Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι κατάντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας".

Συνέχισε την κριτική  στον προκάτοχό του στην ηγεσία του  κόμματος λέγοντας ότι «ο λαός μας  εξέλεξε για να αλλάξουμε την  Ελλάδα και μας καταψήφισε γιατί δεν την αλλάξαμε».  

Ο κ. Σαμαράς  έδωσε το ιδεολογικό του στίγμα  τρεις εβδομάδες πριν το συνέδριο  του κόμματος λέγοντας ότι  η ιδεολογία μας είναι ο  κοινωνικός φιλελευθερισμός» και  εξήγησε: "είναι φιλελευθερισμός  γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και είναι κοινωνικός γιατί παραπέμπει στην διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των πολιτών. Η ΝΔ είναι κόμμα λαικό όχι ταξικό, απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, εκφράζει τις ανάγκες τους φόβους και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας".  

«Αποκαραμανλοποίηση»  της ΝΔ  

Η ομιλία του θεωρείται  ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της  «αποκαραμανλοποίησης» του κόμματος που ήδη προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ. Ενώ μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς είχε περιορισθεί να αποδοκιμάζει τις συμπεριφορές του παρελθόντος και τα πρόσωπα που βαρύνονται με συμμετοχή σε δύσοσμες υποθέσεις τώρα έδωσε ιδεολογικό υπόβαθρο στην αντίθεσή του. Αντί για τον μεσαίο χώρο και τον στρογγυλό και απολίτικο λόγο ο κ. Σαμαράς προτάσσει την ιδεολογική μάχη για την επικράτηση των κεντροδεξιών αξιών ως απαραίτητη προυπόθεση για την πολιτική νίκη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.  

Αντιδράσεις νέο-καραμανλικών  

Η ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν πάντως προκαλεί ήδη έντονες  αντιδράσεις των βουλευτών που  έχουν μείνει πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό  αλλά και εκείνων που είναι  δυσαρεστημένοι γιατί έμειναν έξω  από το νέο ηγετικό σχήμα. Οι εν λόγω βουλευτές προσπαθούν να δημιουργήσουν αναχώματα στην απαξίωση του πρόσφατου παρελθόντος ενώ παράλληλα εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να μιλήσει και να περάσει στην αντεπίθεση.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Καραμανλής έχει αυξήσει τις  επαφές με πρώην και νυν βουλευτές  μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Πέτρος Μολυβιάτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Γιάννης Ανδριανός, Ευάγγελος Αντώναρος  αλλά και Γιώργος Σουφλιάς, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Χρήστος  Ζώης, Γιώργος Βλάχος. Ως διαχείριση της απειλής από την πλευρά των εναπομεινάντων νέο-καραμανλικών φημολογείται ότι ο κ. Καραμανλής σκέφτεται να μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος που έτσι αντί για  συνέδριο επανίδρυσης θα μετατραπεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρώην και νυν αρχηγού.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει τις κινήσεις του παρασκηνίου  αλλά επιμένει ότι το 8ο συνέδριο του κόμματος θα είναι η απαρχή για την καινούργια ΝΔ χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

Εικάζεται ότι μέχρι  το συνέδριο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε εντυπωσιακές κινήσεις και διαγραφές  προσώπων που είναι μπλεγμένα  σε σκάνδαλα. Πάντως στις επόμενες εκλογές  δεν θα συμπεριληφθούν στους καταλόγους «αντιτουριστικοί» πρώην υπουργοί όπως οι κ.κ. Παυλόπουλος, Σιούφας, Κοντός κλπ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr