Εμμανουέλ Μακρόν-Αλέξης Τσίπρας: Διαφορά κοσμοθεωρίας και στυλ...

Κουλ φιλελεύθερος ο ένας, σκληροπυρηνικός λαϊκιστής ο άλλος - Ο ένας υπερασπίζεται μέχρι τέλους τις μεταρρυθμίσεις και ο άλλος τον Μαδούρο - Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα - Ποιοι επιχειρηματίες θα τον συνοδεύουν

Δεν είναι μόνο η στυλάτη γραβάτα στον λαιμό του αψεγάδιαστου προέδρου της Γαλλίας που μαρτυρά τη διαφορετική κοσμοθεωρία με τον Ελληνα πρωθυπουργό: είναι και οι διαφορετικές απαρχές, οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες και τα αντίθετα πολιτικά πλάνα.

Την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός αναζητά τρόπο για να εκφράσει την υποστήριξή του στο καθεστώς Μαδούρο, ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει απερίφραστα τις βιαιοπραγίες στη Βενεζουέλα. Και τη στιγμή που ο
Τσίπρας δεν τολμάει καν να προφέρει τη λέξη «φιλελευθερισμός» χωρίς να ξεσηκώσει την οργή των σκληροπυρηνικών του κόμματος, ο
Μακρόν προασπίζεται μέχρι τέλους ριζικές μεταρρυθμίσεις. Οσο και αν θέλει κανείς να τους βρει στην ίδια γραμμή ενός κοινού πλοίου που λέγεται ευρωπαϊσμός -αυτό θα θελήσουν να προβάλουν και κατά τις κοινές δηλώσεις-, φορτωμένου με τα εξωτικά προϊόντα των μεταρρυθμίσεων, η βάση της αφήγησης του Τσίπρα, τουλάχιστον για τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, βρίσκεται στον αντίποδα του γαλλογερμανικού άξονα, την οποία προασπίζεται φανατικά ποντάροντας στην εποχή που θα ακολουθήσει τις γερμανικές εκλογές ο Μακρόν. Και είναι σίγουρο ότι το «λιγότερο κράτος και περισσότερη Ευρώπη» που οραματίζονται ο Μακρόν με τη Μέρκελ καμία σχέση δεν έχει με τις παροχές που θα ευαγγελιστεί ο Τσίπρας στην προσεχή ΔΕΘ. Αρκεί μια ματιά στην απαρχή των οραμάτων των δύο αρχηγών: η λέξη «λαϊκισμός» δεν είναι ταμπού στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον Μακρόν είναι η μόνη και απόλυτα απαγορευμένη λέξη στο πολιτικό του λεξιλόγιο. Για έναν πρόεδρο που θέλει να επανεφεύρει τη λέξη «κουλ», οτιδήποτε κοντά στο λαϊκιστικό χρώμα μοιάζει αν όχι βάρβαρο, τουλάχιστον παράταιρο.
Στη μέση ο λαϊκισμός και στην άκρη ο Μαδούρο

Η προεκλογική βάση όλων των ομιλιών του Μακρόν είχαν επομένως μια λέξη-ταμπού: «λαϊκισμός». Οχι μόνο δεν χρησιμοποίησε επιθετικά συνθήματα, όσο και αν οι δικοί του επέμεναν ότι πρέπει να καταφύγει στην ίδια λογική με τη Λεπέν, αλλά προτίμησε πιο αβρά επικοινωνιακά όπλα. Ο λαϊκισμός προβλήθηκε στους διάφορους λόγους του ως η μεγαλύτερη ασθένεια στην Ευρώπη - και φυσικά φρόντισε να μην αφήσει απέξω τα αριστερά κόμματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ομοϊδεάτης του Τσίπρα και αντίπαλος του Μακρόν, ο Μελανσόν, δεν καταφέρθηκε ποτέ κατά του λαϊκισμού, ενώ ακόμα και σήμερα, όπως και ο δικός μας πρωθυπουργός, δικαιολογεί τα έκτροπα της κυβέρνησης Μαδούρο. Σε αντίθεση με την αριστερή υπερασπιστική γραμμή του Μαδούρο, ο κεντρώος Μακρόν ήταν τόσο κατηγορηματικός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας που μίλησε ξεκάθαρα για δικτατορία: «Μια δικτατορία προσπαθεί να επιβιώσει με ένα πρωτοφανές ανθρώπινο κόστος, αν και οι πόροι της χώρας παραμένουν σημαντικοί», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή στάση. Δεν είναι, όμως, μόνο η έχθρα του προς τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής ή την Κούβα που χωρίζει τον Μακρόν από τον Τσίπρα.

Η τεχνοκρατική στάση του σε όλα τα θέματα -κράτος, απολύσεις, μεταρρυθμίσεις που έχουν φέρει απέναντι του τα συνδικάτα- καμία σχέση δεν έχει με τις φιλοκρατικές θέσεις του Τσίπρα. Αρκεί μια ματιά στο πλάνο που κατέθεσε ο Μακρόν για τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο κράτος για να καταλάβει κανείς τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους. Οπως δήλωσε πρόσφατα στη 16σέλιδη συνέντευξή του στο δεξιό περιοδικό «Point»: «Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας αναδεικνύουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας». Το πρώτο που προσδοκά είναι να ρίξει τους δείκτες της ανεργίας και γι’ αυτό προωθεί μεγάλες αλλαγές στα Εργασιακά παίρνοντας ήδη έγκριση από τη Μέρκελ για να προχωρήσει, ενώ δεν υποχωρεί μπροστά στις απειλές των συνδικάτων για απεργίες και για κατηγορίες περί θατσερισμού και βοναπαρτισμού. Παρότι βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, δεν κάνει πίσω, ούτε ενοχλείται που εφημερίδες όπως η «Liberation» κάνουν λόγο για βαθιά «αντιλαϊκά» μέτρα. Eχει λάβει ήδη έγκριση από το Κοινοβούλιο για να προωθήσει μια σειρά από προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα περάσουν οι πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις του στη Βουλή. Παράλληλα κατάφερε να προχωρήσει σε συμφωνία με τα δύο από τα τρία μεγάλα συνδικάτα, τα οποία τηρούν για την ώρα σιγήν ιχθύος αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν. Μιλώντας με εκπροσώπους εταιρειών ο Μακρόν συμφώνησε σε πιο ελαστικές συμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσβάλουν τις πιθανές απολύσεις στον έναν χρόνο - και όχι στα δύο που ήταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον οι εταιρείες θα μπορούν να προσαρμόζουν τα ωράρια ανάλογα με τις ανάγκες τους, κάτι που ο Μακρόν θεωρεί ότι θα ανοίξει θέσεις εργασίας. Ηδη βέβαια απέναντί του έχουν βρεθεί οι Γάλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν εκ των πραγμάτων να καταργούνται αρκετά κατοχυρωμένα δικαιώματα και απειλούν για μαζικές απεργίες ανεξάρτητα με τις αποφάσεις των συνδικάτων. Ακόμα, πάντως, και αν όλα αυτά φαντάζουν αρκούντως νεοφιλελεύθερα για κάποιους, το σίγουρο είναι ότι συμφωνούν απόλυτα με το προεκλογικό πλάνο του Μακρόν, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνέβη με τις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα.

Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης "ετάφη" γρήγορα μαζί με τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις για παραπάνω κοινωνικό κράτος. Τα επιδόματα που τώρα δεν φοβάται να κόψει ο Μακρόν, χωρίς όμως να κοροϊδεύει ότι κάνει το αντίθετο υποστηρίζοντας ότι οι «νέοι φτωχοί είναι οι νέοι που είναι άνεργοι και όχι οι συνταξιούχοι», είναι κάτι που έκανε προσποιούμενος το αντίθετο ο Ελληνας πρωθυπουργός. Τουλάχιστον ο Γάλλος πρόεδρος δεν σπεύδει να βαφτίσει το κρέας ψάρι και μιλάει ξεκάθαρα για «ανοιχτή οικονομία που συνάδει με την επανίδρυση της Ευρώπης». Με μία και μόνο κίνηση καταργεί κορυφαίες εργασιακές αντιπροσωπίες και οργανισμούς, από διαφορετικούς τομείς συγχωνεύοντάς τα σε ένα: υγείας, εργασίας κ.λπ. Για ποιο όραμα, επομένως, θα μιλήσουν από καθέδρας οι δύο αρχηγοί - το φιλελεύθερο που οραματίζεται ο Μακρόν ή το νεοφιλελεύθερο που αποκαλεί ψευδεπίγραφα ριζοσπαστικό ή αριστερό ο Τσίπρας; Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Μακρόν επέμενε από την Πολωνία πως οι «χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αποκτήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να επενδύουν και να δανείζονται σε μεγάλη κλίμακα μεταξύ τους» και μένει να ξεκαθαριστεί ποια είναι ακριβώς τα μεγέθη που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα του Τσίπρα. Ας μην ξεχνάμε ότι απέναντι στην κοινή Ευρώπη ο Μακρόν θέτει πάντα έναν παραδοσιακό φίλο του Τσίπρα, τον Πούτιν, άλλον έναν φίλο του ενός που μετατρέπεται σε εχθρό του άλλου. 

Η κουλ Γαλλία του Μακρόν, η σκληροπυρηνική του ΣΥΡΙΖΑ

Και σαν να μην έφταναν οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις, που ουσιαστικά είναι κατ’ επίφαση, αφού ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης βρίσκεται στα χέρια των Γάλλων, έρχεται η διαφορετική κοσμοθεωρία και ως προς την επικοινωνιακή στρατηγική. Ο κοσμοπολίτης εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν, Κριστόφ Καστανέ, ο οποίος γνωρίζει περισσότερες από δύο γλώσσες και είναι άνθρωπος βαθιάς μόρφωσης, ποια ακριβώς επαφή μπορεί να έχει με κάποια από τα σημαίνοντα μέλη της κυβέρνησης; Ακόμα και ο φιλέλληνας υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αναμένεται να συνοδεύσει τη μεγάλη αντιπροσωπία των επενδυτών που καταφθάνουν στη χώρα, δεν ξέρει κανείς πόσα κοινά μπορεί ακριβώς να μοιραστεί με τον πρωθυπουργό όσον αφορά τις προτάσεις που έχει για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Απέναντι σε όλους όσοι επιμένουν ότι πρέπει οι εκπρόσωποί του να είναι πιο επιθετικοί και βίαιοι, ο Μακρόν δείχνει πάντα στη στρατηγική του ως εμπνευστή του τον Σαρλ Ντε Γκολ - και όλοι αναρωτιούνται ποια στρατηγική ή τακτική και ποιον εμπνευστή μπορούν να επικαλεστούν οι επιθετικοί αλαλαγμοί ορισμένων κυβερνητικών στελεχών. «Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα κουλ. Είμαι αυτός που είναι αναγκασμένος να μιλάει κάθε βδομάδα με τον Ερντογάν», τόνισε ο Μακρόν σε πρόσφατη δήλωσή του, δείχνοντας την αναγκαστική ευγένεια που μπορεί να κρύβει όταν μιλάει με κορυφαίους ηγέτες - ακόμα και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορεί ταυτόχρονα με τον Τραμπ να καλεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων κορυφαία καλλιτεχνικά μεγέθη όπως η Ριάνα ή ο Μπόνο και να μοιάζει απόλυτα φυσικός - κι εδώ αναρωτιέται κανείς ποιον καλλιτέχνη θα μπορούσε ακριβώς να καλέσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κακές γλώσσες, πάντως, στη Γαλλία λένε ότι ο Μακρόν έρχεται στη χώρα μας όχι μόνο για πουλήσει γαλλικά προϊόντα και άλλου είδους συστήματα, αλλά και για να χρησιμοποιήσει καταλλήλως την Πνύκα - αν τελικώς εγκριθεί από τους ανθρώπους της ασφάλειάς του. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο πρότυπο του Μακρόν είναι, ειδικά όσον αφορά την επικοινωνιακή πολιτική, ο Μπαράκ Ομπάμα. Αλλος ένας περαστικός, καθώς φαίνεται, από τη χώρα μας για ακόμα ένα όμορφο δημοκρατικό πλάνο. 

Η Μπριζίτ στην Ακρόπολη με την Περιστέρα

Β. ΧΙΩΤΗΣ


Πολλοί θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή που θα βρίσκονται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μείγμα θα γίνει ακόμη πιο εκρηκτικό στην Αθήνα, καθώς στο κάδρο θα προστεθεί και η σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Η κυρία Μπαζιάνα θα είναι τελικώς το πρόσωπο που θα συνοδεύσει την κυρία Μακρόν στην επίσκεψή της στην Ακρόπολη. Αν και ο κ. Μακρόν είναι τυπικά προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα έχει δύο γύρους συνομιλιών (μία κατ’ ιδίαν και μία με διευρυμένη σύνθεση) με τον κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί την ώρα των συνομιλιών η σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού να συνοδεύσει τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου στην Ακρόπολη.

Το πρωί της Παρασκευής η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου θα συνοδεύσει την κυρία Μακρόν στην επίσκεψή της στο Βυζαντινό Μουσείο και αμέσως μετά ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν μαζί τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Το ίδιο λαμπερό θα είναι και το επίσημο δείπνο που θα δοθεί το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου λόγω της παρουσίας του γαλλικού προεδρικού ζεύγους θα συνοδεύονται από τις συζύγους τους και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί. 

Εκεί τα φλας των φωτογράφων θα αστράψουν και πάλι για να απαθανατίσουν τη συνάντηση της συζύγου του Γάλλου προέδρου με την κυρία Μπαζιάνα, αλλά και την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης και στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 19.00 το απόγευμα ο κ. Μακρόν θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πνύκας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις 21.00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ποιοι επιχειρηματίες τον συνοδεύουν

Σημαντικά ονόματα από τον επιχειρηματικό χώρο θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο στην επίσκεψη του στην Αθήνα, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συναντήσεις και με Έλληνες επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών είναι εκπρόσωποι από τη φαρμακευτική Sanofi, την L'Oréal, την πετρελαϊκή Total , τον τραπεζικό όμιλο BPCE, και από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Aria Technologies αλλά και η Aerospace Valley .

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στην ενέργεια, υποδομές και μεταφορές. Τον Μακρόν θα συνοδεύουν περίπου 40 εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Δείτε τη λίστα των επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο. 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr