Φως στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» της Siemens

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ζητά η Εξεταστική Επιτροπή από Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...

Σε 18 λογαριασμούς φυσικών και νομικών  προσώπων, μεταξύ των οποίων χρηματιστές και γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι τροφοδοτήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο και της Δικαιοσύνης. 

Συγκεκριμένα, η εξεταστική επιτροπή έστειλε την Τετάρτη επιστολή προς τους κ. Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Καπελέρη, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Στέλιο Γκρόζο, πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση Διακίνησης Μαύρου Χρήματος και κ. Αναστάσιο Γαβριηλίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ζητά έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών «φυσικών και νομικών προσώπων (υπεράκτιες εταιρείες και μη) που έχουν τροφοδοτηθεί από τροφοδότες λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν εκδοθεί επ’ ονόματι εξωχώριων εταιρειών (Martha Overseas, Martha Holdings, Placid Blue, Fairways Estates).

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες ελέγχονταν από στελέχη της Siemens Hellas (Πρόδρομος Μαυρίδης, Μιχάλης Χριστοφοράκος ή παρένθετα πρόσωπα, όπως οι Αλέξανδρος Λέτσας και Γιώργος Καλδής) και χρησιμοποιούνταν για τον χρηματισμό υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων στην Ελλάδα (μαύρα ταμεία Siemens).

Η επιστολή, που στηρίζεται κυρίως στα στοιχεία της δικογραφίας, περιγράφει λεπτομερώς τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος από τα παράνομα ταμεία της Siemens στην Ελλάδα. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, έτσι όπως περιγράφονται, χρήματα από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας κατέληξαν στους:

  1. Νικόλαο Δεβλέτογλου, χρηματιστή, κάτοικο Κηφισιάς
  2. Αθανάσιο Ράμμο, χρηματιστή, κάτοικο Αθηνών 
  3. Γεώργιο Κορωνιά, επιχειρηματία, κάτοικο Φιλοθέης Αττικής 
  4. Λαυρέντιο Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία, ως δικαιούχο των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp και της εταιρείθας Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης Α.Ε. 
  5. Δημήτριο Δαμκαλίδη 
  6. Γιαννη Δαμκαλίδη 
  7. Κωνσταντίνο Κορμά 
  8. Μάριο Νικολιδάκη 
  9. Χρήστο Μαρκόπουλο 
  10.  Αντώνιο Περίσσιο 
  11.  Αντώνιο Κανά 
  12.  BALISEA 
  13.  Παναγιώτη Κουκουλομάτη 
  14.  KPMG 
  15.  Prince Pacific Ltd 
  16.  Kienest H, Γερμανό υπήκοο, συνταξιούχο που διαμένει στην Ελλάδα 

«Σε σχέση  με τα παραπάνω πρόσωπα (από υπ’ αρίθμ. 1 έως υπ’ αρίθμ. 17)», συνεχίζει η επιστολή, «στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν τα καθ’ έκαστον ποσά από τα μαύρα ταμεία της Siemens εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».

Από το γραφείο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εξεδόθη η εξής ανακοίνωση: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».

Δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκονται όλοι...

Βέβαια, όπως σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής  στην επιστολής τους, δεν τεκμηριώνεται  πλήρως -με τα έως τώρα στοιχεία-  πως οι δικαιούχοι των τροφοδοτημένων λογαριασμών «εμπλέκονται όλοι άμεσα  και με γνώση σχετικά με την  πηγή και την αιτία διακίνησης του μαύρου χρήματος, που είχε ως προέλευση τα μαύρα ταμεία της  Siemens και προορισμό υπηρεσιακούς ή πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας».

Παρά ταύτα, από τους παραλήπτες της επιστολής  ζητούν την κίνηση όλων των λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων και πληροφορίες για αγορά μετοχών από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Σημειώνεται ότι ορισμένοι εκ των 18 προσώπων, όπως οι κύριοι Δεβλέτογλου, Κάτσικας και Ράμμος έχουν ήδη καταθέσει στην επιτροπή. Ωστόσο, ο κ. Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της επιτροπής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρελάσουν και οι υπόλοιποι από τη Βουλή.


Europol και έλεγχος των «πόθεν έσχες»

Βέβαια, η  συγκεκριμένη επιστολή δεν ήταν η μόνη που συντάχθηκε την Τετάρτη από τα μέλη της επιτροπής.

Η δεύτερη απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων και ζητά την κυβερνητική συνδρομή με θεσμικές πρωτοβουλίες για εξονυχιστικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε υπουργεία που υπέγραψαν συμβάσεις με Siemens.

Με την δε τρίτη, ζητείται από τις δικαστικές αρχές η  συνδρομή τους για το άνοιγμα λογαριασμών  στο εξωτερικών και τη συνεργασία με τη Europol. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr