Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα, με το βλέμμα στην υπογραφή των επιχειρηματικών deal

Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα, με το βλέμμα στην υπογραφή των επιχειρηματικών deal

Η «συμπάθεια» που έδειξε ο Γάλλος πρόεδρος στις ελληνικές θέσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση, περιμένει να εξαργυρωθεί σήμερα με την επέλαση των γαλλικών εταιριών στις υποδομές της χώρας - Τα μηνύματα για ΔΝΤ, μεταρρυθμίσεις, χρέος και το όραμα της νέας Ευρώπης

Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα, με το βλέμμα στην υπογραφή των επιχειρηματικών deal
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ρίσκαρε με την επίσκεψή του στην Αθήνα, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας του περίμενε ότι θα ακύρωνε το ταξίδι αυτό και θα μετέβαινε στις γαλλικές Αντίλλες, που υπέστησαν σοβαρά πλήγματα από τον τυφώνα Ίρμα. 

Ο κ. Μακρόν δεν έκανε τυχαία αυτή την επιλογή και περιμένει σήμερα να δικαιωθεί: με τις συζητήσεις, που θα έχουν οι εκπρόσωποι 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα, με έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, προσδοκά ότι θα δρομολογηθούν μεγάλα deal, που θα επιτρέψουν τρόπον τινά μία «γαλλική επιχειρηματική επέλαση», η οποία έχει κύριο στόχο την κατάκτηση ηγεμονικών θέσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και πρωτίστως την εξαγορά ελληνικών υποδομών, που προσφέρονται από τους άλλοτε πολέμιους των αποκρατικοποιήσεων με ενθουσιασμό πλέον: ενέργεια, λιμάνια, νερό, μεταφορές, περιβάλλον και άλλα! Το Παρίσι ευελπιστεί ότι ήρθε η ώρα να εξαργυρώσει για τα καλά την στήριξη που θεωρεί ότι έχει παράσχει στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης – στήριξη την οποία αναγνωρίζει απλόχερα η κυβέρνηση.

Κλείσιμο


«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Χαιρετίζω την παρουσία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την συμφωνία ελληνικών και γαλλικών clusters στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας έτσι το μάτι στις επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς.

Έναντι όλων αυτών, αλλά και επειδή ο κ. Μακρόν θέλησε από την Αθήνα, που ουσιαστικά είναι ο πρώτος σταθμός των προεδρικών ταξιδιών του, θέλησε να δώσει ένα προσωπικό στίγμα για το ρόλο της Γαλλίας στην οικοδόμηση μίας νέας Ευρώπης, δεν φείσθηκε καλών λόγων για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την οικονομική κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Απέφυγε επιμελώς να περιγράψει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της γαλλικής πλευράς, για την επίτευξη αυτού του σκοπού – πέρα από τα επιχειρηματικά deal γαλλικών εταιριών στη χώρα μας – ωστόσο συνέπεσε σε πολλές θέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο για το ρόλο του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση, όσο και στην ελάφρυνση του χρέους, στέλνοντας όμως μήνυμα και προς την Αθήνα ότι σε κάθε περίπτωση οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εμμανουέλ  Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας είχαν ταυτόσημες θέσεις και την ανάγκη ίδρυσης ενός «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», αλλά και τη θεσμοθέτηση θέσης υπουργού Οικονομικών στην ευρωζώνη, με εποπτικό ρόλο στους προϋπολογισμούς όλων των χωρών – επιδιώξεις και οι δύο του Βόλφγκανγκ Σ’όιμπλε παρεμπιπτόντως.

Οι γαλλικές υποσχέσεις πάντως αντιμετωπίζονται με αρκετή επιφύλαξη πάντως από τους πιο ψύχραιμους, καθώς έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι πολύ λίγο μπορεί να αλλάξει τη ρότα που δίνει το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις – πολύ περισσότερο που και ο ίδιος, όπως και οι προκάτοχοί του έσπευσε να ταυτιστεί εν πολλοίς με το σχέδιο των Μέρκελ και Σόιμπλε για την οικοδόμηση της νέας Ευρώπης.


Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν

Το πιο σημαντικό που ξεχωρίζει είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος ταυτίστηκε με την ελληνική πλευρά στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο κ. Μακρόν ταυτίζει στρατηγικά το στόχο για μία δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης, με τον τερματισμό του ελληνικού δράματος και το τέλος της κρίσης που ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ιδιαίτερα στο μήνυμα του κ. Μακρόν προς το Eurogroup για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ερμηνεύοντας αυτή τη στάση ως σαφή πρόθεση του Παρισιού να διευθετηθεί το θέμα, όπως ζητά με έμφαση η Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε κάποια στιγμή για «ανοιχτόκαρδη στήριξη της Γαλλίας», δίδοντας σαφώς ένα θετικό πρόσημο στην επίσκεψη Μακρόν.
Οι κοινές αιχμές για το ΔΝΤ

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα καρφιά που άφησαν οι δύο ηγέτες για το ρόλο του ΔΝΤ, φανερώνοντας μία επιφύλαξη, αλλά και δυσφορία για τις επιδιώξεις και την τακτική του Ταμείου.



Ο κ. Μακρόν συνέστησε στο ΔΝΤ να λειτουργεί «καλή τη πίστη και χωρίς να θέτει νέες προϋποθέσεις», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έκανε… δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα… Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχιστεί η αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι θα λυθεί το ζήτημα του χρέους».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους προβληματισμούς του για το ρόλο του ΔΝΤ, φανερώνοντας εμμέσως ότι θα επιθυμούσε την έξοδό του από την Ευρώπη. «Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο για την παγκόσμια σταθερότητα και την ανάπτυξη ιδίως στις μέρες μας. Αν καλείται να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μπορεί πρωτίστως να επιλύει δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Πρέπει να φτιάξει τους δικούς της θεσμούς», επισήμανε.



Στόχος η έξοδος από την κρίση

Οι δύο ηγέτες φάνηκε να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με βάση τα στοιχεία για την πορεία της τους τελευταίους μήνες.

«Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης η Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι γυρίζει σελίδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο ίδιο κλίμα ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «η λεγόμενη ελληνική κρίση που διαρκεί πολλά χρόνια είναι κάτι που σιγά σιγά ξεπερνιέται» και έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση. «Τα μηνύματα είναι αδρά αλλά τα βλέπουμε… στέλνουμε μήνυμα εμπιστοσύνης… επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Και οι δύο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων – ο κ. Μακρόν το ζήτησε και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής του.
Οι ομιλίες στην Πνύκα

Το πιο εντυπωσιακό στην εκδήλωση που έγινε στην Πνύκα χθες βράδυ, με τις ομιλίες των δύο ηγετών, ήταν η κίνηση του Ε. Μακρόν να μιλήσει σχεδόν επί ένα λεπτό στα ελληνικά, στην αρχής της αντιφώνησής του. Καταχειροκροτήθηκε γι’ αυτό και επιβεβαίωσε το επικοινωνιακό του χάρισμα.



Στο νόημα των όσων είπαν για την οικοδόμηση της νέας Ευρώπης, ο κ. Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπήρξε αρκετά μεγάλη σύμπτωση απόψεων: και οι δύο θέλουν μία Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική.

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε τη δύναμη να την επανεκκινήσουμε» σημείωσε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι «αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική». Επέμεινε δε στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση.

Ο κ.

Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη του διαλόγου για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών». Προέβαλε δε τη θέση ότι «η

Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης», τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης».



Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης του κ. Μακρόν, αλλά υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία. Πρόσθεσε όμως ότι «χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης». Αφήνοντας αιχμές για τη Γερμανία ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρέπει αν υπάρχει ένας κοινός προϋπολογισμός με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους. «Στον αντίποδα, ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα και έτσι διευρύνεται το χάσμα» σημείωσε.


Το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο
 
Η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κ. Μακρόν έκλεισε με το επίσημο γεύμα προς τιμή του στο προεδρικό μέγαρο, από τον Προκόπη Παυλόπουλος.

Κατά την προσφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στο διεθνή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη να ενισχυθεί η εξωτερική της πολιτική και η πολιτική ασφάλειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα εθνικά θέματα, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς κάθε πλευρά για την σθεναρή στάση της χώρας.

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», σημείωσε, αναφερόμενος στα πιο σημαντικά: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος έστειλε μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, με τη χρήση του ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό η πρώτη, και την παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας, η δεύτερη.


Η ώρα των επιχειρηματιών

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά στις 10 το πρωί, όταν και είναι προγραμματισμένη  συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45μμ ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριτζίτ, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Αμέσως μετά (12:00-13:15) θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει (13:30-14:45) γεύμα του κ. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά το γεύμα (14:45-15:15) ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ και στις 3:15μμ το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 4μμ.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης