Κουρασμένος απολογητής, με γενικολογίες για το μέλλον ο Τσίπρας στη συνέντευξη της ΔΕΘ

Κουρασμένος απολογητής, με γενικολογίες για το μέλλον ο Τσίπρας στη συνέντευξη της ΔΕΘ

Νέο άνοιγμα σε επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλά και διάθεση να μην προκαλέσει τους δανειστές - Aγωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ και την τρίτη αξιολόγηση - Παρεμβάσεις στα εσωτερικά της ΝΔ και της κεντροαριστεράς, χωρίς να αποκλείσει ανασχηματισμό ή και δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση

Κουρασμένος απολογητής, με γενικολογίες για το μέλλον ο Τσίπρας στη συνέντευξη της ΔΕΘ
Ένας μάλλον δύσθυμος, συχνά αμήχανος, αλλά και βαρετά επαλαμβανόμενος, με καταφυγή σε γενικολογίες και αναδιπλώσεις κάθε είδους, πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της
ΔΕΘ. Στη δίωρη διαδικασία των προτίμησε να μην επιστρατεύσει τους συνήθεις οξείς τόνους, που τον χαρακτηρίζουν, ούτε απέναντι στην αντιπολίτευση, ούτε απέναντι στους δανειστές, προφανώς σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου, που δεν παρακολουθούν πάντα με ευχαρίστηση τις τεχνικές πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.
Κλείσιμο



Και επίσης να πλασάρει το μοντέλο ενός πρωθυπουργού «φιλικού» στις επενδύσεις, με επίμονα ανοίγματα προς την επιχειρηματικότητα και με μηνύματα σε εσωτερικό και εξωτερικό για τη μετατροπή της χώρας σε πεδίο ευκαιριών. Για να πείσει μάλιστα προς τούτο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε το φθινόπωρο του 2019 (!!!), αναδεικνύοντας το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας, που εγγυάται η κυβέρνησή του! «Οι εκλογές θα γίνουν όταν φτάσουμε στο λιμάνι, όχι εν πλω με τρικυμία» σημείωσε. Η πρόθεσή του να συνεχίσει την τακτική προσέγγισης του επιχειρηματικού κόσμου και των εν δυνάμει επενδυτών, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες με τις επισκέψεις του σε μεγάλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, ήταν εμφανής.

Πάντως, παρότι δεν δέχθηκε μεγάλη πίεση, καθώς τουλάχιστον στο πρώτο μισό της συνέντευξης, που συνήθως συγκεντρώνει την προσοχή των τηλεθεατών, προτιμήθηκαν κυρίως φιλικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εικόνα ενός απολογητή των μέχρι τώρα κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να είναι ικανός να φιλοτεχνήσει μία ορατή διέξοδο από την κρίση. Έμεινε μόνο σε γενικολογίες και στη διαβεβαίωση ότι από το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για διορθωτικές κινήσεις, που πάντως δεν ήταν καν σε θέση να προσδιορίσει. Απέκλεισε πάντως ρητά τη μείωση έστω του ΕΝΦΙΑ, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του, αν όχι και της αδυναμίας του να υλοποιήσει στο παραμικρό παλαιότερες υποσχέσεις του. Ουσιαστικά δεν έκανε καμία συγκεκριμένη εξαγγελία, δεν ανέλαβε καμία σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση των πολιτών.

Μίλησε μόνο για τη δημιουργία ενός «δημοσιονομικού χώρου από το 2019», που θα επιτρέψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα για τους πολίτες που πληρώνουν την κρίση. Μόνο, που για να προκύψει ένα τέτοιο περιθώριο πρέπει να υπάρξει μεγάλη υπέρβαση του υποχρεωτικού στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο συνήθως επιτυγχάνεται με την άγρια υπερφορολόγηση, όπως έγινε το 2016 για παράδειγμα. Και επίσης απέφυγε να συνυπολογίσει ότι ήδη για το 2019 και μετά έχουν νομοθετηθεί σκληρά μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η φορολογική επιβάρυνση, ειδικά των αδύναμων, με τη μείωση του αφορολόγητου!



Ήταν δε ολοφάνερη η προσπάθειά του να μην εκνευρίσει τους δανειστές ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, με διάφορα ηρωικά, στα οποία καταφεύγει η κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε για παράδειγμα ότι το μέρισμα το οποίο θα προκύψει (κατά την εκτίμησή του) και από το φετινό υπερπλεόνασμα (όπως το 2016) θα το διαθέσει σε συνεννόηση με τους θεσμούς – προφανώς όχι όπως πέρσι, που προκλήθηκε θέμα με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ακόμη και για την υπόθεση Γεωργίου, αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνησή του δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία προχωρά το μνημονιακό πρόγραμμα. Επίσης ήταν πολύ προσεκτικός και για τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά του να τον κρίνει, όταν παλαιότερα οι πολεμικές διαθέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφείς. Επιπλέον δεν θέλησε καν να ερεθίσει το Βερολίνο για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, διαχωρίζοντας τη θέση της Ελλάδας από εκείνη της πολωνικής κυβέρνησης που πάει τις δικές της διεκδικήσεις στο διεθνές δικαστήριο.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε μάλλον συννεφιασμένος και προβληματισμένος για τα όσα έρχονται, παρά την προσπάθειά του να αναδείξει το μεγάλο στόχο της εξόδου από τα μνημόνια το 2018. Για την τρίτη αξιολόγηση είχε μόνο ευχολόγιο να διατυπώσει, ως προς την γρήγορη ολοκλήρωσή της, καθώς και για το ρόλο του ΔΝΤ. Παρότι θέλησε να εμφανιστεί αυστηρός απέναντι στο ΔΝΤ και να στείλει στο Ταμείο ένα μήνυμα ότι πρέπει να λάβει γρήγορα απόφαση εάν θα μείνει ή θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και μόνο στις καλές διαθέσεις των δανειστών και την επιρροή των Ευρωπαίων μπορεί να ελπίζει.



Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και ότι θα συγκαλέσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ληφθούν τις σχετικές αποφάσεις.

Για το λεγόμενο νέο παραγωγικό μοντέλο, είχε να πει μόνο τη φιλική στροφή που έχει κάνει η κυβέρνησή του για τις επενδύσεις, ενώ κατέφυγε στην επίκληση κάποιων ενισχυτικών πολιτικών που πόρω απέχουν όμως από τις σύγχρονες απαιτήσεις και τους όρους μίας βιώσιμης ανάπτυξης. Επί ώρα για παράδειγμα διαφήμισε ένα ταμείο μικροπιστώσεων, όπου μπορούν να καταφεύγουν νέοι επιχειρηματίες για να δανειστούν έως 15000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακόμη και για το πολιτικό του σχέδιο ήταν μπερδεμένος, προσπαθώντας να θολώσει γενικά τα νερά, προβλέποντας εσωκομματικές εξελίξεις στη... ΝΔ (εκτιμώντας ότι η τακτική του Κ. Μητσοτάκη δεν πείθει το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και παρεμβαίνοντας ευθέως στην υπόθεση της κεντροαριστεράς, την οποία κάλεσε να επιλέξει στο δίλημμα «δεξιά ή αριστερά». Τάχθηκε δε υπέρ των φανερών προγραμματικών συγκλίσεων, με αφορμή την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Όταν κλήθηκε να απαντήσει ωστόσο για τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, αναγκάστηκε προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση μαζί τους, να προσδώσει ένα ιδεολογικό πρόσημο στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, θέλοντας να υποβαθμίσει τις ακροδεξιές απολήξεις του συγκεκριμένου κόμματος: ενέταξε τους ΑΝΕΛ στην πατριωτική κεντροδεξιά!

Ως προς το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, παρότι ρωτήθηκε δύο φορές, απέφυγε να φανερώσει προθέσεις, αφήνοντας μία αίσθηση ότι το σενάριο είναι ανοιχτό για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Άφησε επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο να κάνει δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, φανερώνοντας ότι ψάχνεται για πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αναδείξει θέματα τα οποία θα λειτουργήσουν ως πολιτικά αντίβαρα στις δυσκολίες της τρίτης αξιολόγησης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης