ΔΕΘ: Το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 10 σημεία

ΔΕΘ: Το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 10 σημεία

Επέμεινε στην παρουσίαση ενός θετικού αφηγήματος, δεν δίστασε να επιτεθεί στους Ευρωπαίους για τους φόρους - Οι εκπλήξεις, ο Άδωνις και το κοινωνικό «προφίλ»

ΔΕΘ: Το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 10 σημεία
Με πλατιά χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους αποχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής από  το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν μείνει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποστήριζαν ότι τόσο με την ομιλία που εκφώνησε το βράδυ του Σαββάτου προς τους παραγωγικούς φορείς, παρουσιάζοντας το σχέδιο του για τη χώρα που συνοψίστηκε στο τρίπτυχο: «νέες δουλειές», μείωση φόρων» και «στήριξη των αδυνάμων», όσο και με τις εξειδικεύσεις που έκανε απαντώντας στα ερωτήματα εκπροσώπων από όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης, «έδειξε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει». 

Κλείσιμο
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι εκείνο που «οι πολίτες περιμένουν από εμένα είναι να τους πείσω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για τη χώρα. Ότι έχω σχέδιο, ότι έχω ομάδα και ότι έχω και τη βούληση να οδηγήσω τη χώρα στην κατεύθυνση που της αξίζει».

«Ο Κυριάκος κέρδισε το στοίχημα της κυβερνησιμότητας που είχε βάλει στη φετινή ΔΕΘ», σχολίαζαν από το επιτελείο του. Και έτσι εξηγούσαν το γεγονός ότι απέφυγε να κάνει εντυπωσιακές νέες εξαγγελίες, με εξαίρεση ίσως την δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς το βασικό πλαίσιο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών είχε παρουσιαστεί πριν από έναν χρόνο από τον ίδιο χώρο. Και, όπως διευκρίνιζαν, εκείνες οι δεσμεύσεις -μαζί με τις μειώσεις δαπανών, ώστε να είναι «ουδέτερο το δημοσιονομικό αποτύπωμα»- εξακολουθούν να ισχύουν.           


Το ελατήριο και η εμπιστοσύνη
Η βασική συνισταμένη των θέσεων απόψεων που εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη δίωρη συνέντευξή του συνοψίζονται στα ακόλουθα δέκα σημεία: 

*Περιόρισε στο ελάχιστο δυνατό την κριτική προς την κυβέρνηση: «Δική μου δουλειά δεν είναι να αναλώνω μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου στο να κάνω κριτική στην κυβέρνηση. Ξέρετε γιατί; Διότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτύπωμα της σημερινής Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου», είπε. Ενώ στην παρατήρηση για την αντίστοιχη κατεύθυνση που είχε η σαββατιάτικη ομιλία τους προς τους παραγωγικούς φορείς, σχολίασε: «Μίλησα 63 λεπτά. Και θα μπορούσα να μιλήσω άλλα τόσα, γιατί έχω πολλά πράγματα να πω για το σχέδιό μου για τη χώρα. Επέλεξα να μην αναφερθώ στον κ. Τσίπρα, διότι με ενδιαφέρει να κοιτάξω μπροστά και όχι πίσω».

*Επέμεινε στην παρουσίαση ενός θετικού αφηγήματος για το μέλλον της χώρας: «Πιστεύω ότι η ανάπτυξη που μπορούμε να πετύχουμε μπορεί να μας εκπλήξει πολύ ευχάριστα. Η ελληνική οικονομία είναι μία συμπιεσμένη οικονομία, μετά από 7 χρόνια κρίσης και έχοντας χάσει το ένα τέταρτο του μεγέθους της. Ως ένα σημείο, συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, ότι πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και πόσο ευχάριστα μπορούμε να εκπλήξουμε». Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Η δική μου φιλοδοξία είναι να αλλάξω συνολικά την εικόνα της χώρας και να εμφυσήσω στην ελληνική κοινωνία ένα καινούργιο αίσθημα εμπιστοσύνης στις πραγματικές μας δυνατότητες». 


Τέρμα στην φορο-εξόντωση
*Δεν δίστασε να επιτεθεί στους εταίρους για την υπέρογκη αύξηση των φόρων: «Δεν μπορώ να ανεχθώ σε καμία περίπτωση τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Έχουμε φτάσει πια σε ένα σημείο, όπου η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει σε μία ραγδαία συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και έχει, βέβαια, αυξήσει σημαντικά και τη φοροδιαφυγή. Τα τελευταία αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα στοιχεία για το φόρο εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Το 2014, η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από στοχευμένες μειώσεις φόρων και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες τότε δεν ήταν μέρος του προγράμματος προσαρμογής. Δικαιώθηκε, όμως, για την επιλογή της, διότι τελικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο εκτιμούσαν οι εταίροι μας». 

*Έκανε ανοίγματα προς τους άλλους πολιτικούς χώρους, εξαιρώντας, ωστόσο, αρχικά τον ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν και τους ΑΝΕΛ: «Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Και σε περίπτωση που είναι αυτοδύναμη, πάλι θα επιχειρήσει να πετύχει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανάλογα, φυσικά, με τις δυνατότητες που μπορεί να υπάρχουν. Ανάλογα με τη διάθεση ευρύτερης συνεννόησης γύρω από μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Πιστεύω, όμως, ότι η επόμενη μέρα και η πολιτική την οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από μία γενναία προσπάθεια κοινοβουλευτικής διεύρυνσης μετά τις επόμενες εκλογές. Και δεν έχω καμία δυσκολία να προτείνω μία ατζέντα ευρύτερης συνεννόησης και στη συνέχεια θα εξαρτάται από τα υπόλοιπα Κόμματα, όποια κι αν είναι αυτά, σε ποιο βαθμό θέλουν να συμφωνήσουν. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, όμως: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα, τα οποία επιζητώ να συνενοηθώ την επόμενη μέρα». 

*Έδειξε να μην διακατέχεται από άγχος για τις εκλογές: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών. Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Αυτό το λέμε εδώ και 14 μήνες και δικαιωθήκαμε. Πιστεύω ότι θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα εάν η πολιτική αλλαγή είχε συντελεστεί νωρίτερα. Από δω και πέρα, ένας τρόπος υπάρχει να φύγει μια κυβέρνηση και αυτός είναι οι εκλογές».


Οι εκπλήξεις και ο Άδωνις
*Περιέγραψε το στίγμα της σύνθεσης που θα έχει η κυβέρνηση που σχεδιάζει: «Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι πολλές από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν μικρότερη σημασία. Θα ψάξω για ανθρώπους αποτελεσματικούς, έντιμους, αποφασισμένους και που να πιστεύουν στην πολιτική την οποία θέλω να υλοποιήσω. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα δείτε, ναι και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και κάποιους που μπορεί και να σας εκπλήξουν. Και θα τους μάθετε, βέβαια, όταν ανακοινωθεί η κυβέρνηση και όχι νωρίτερα»

*Παρέσχε κάλυψη στον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη: «Είναι δική μου επιλογή. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ένας λόγος, ο οποίος είναι ακραίος και ο οποίος δεν ανήκει και δεν εντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Ένα μεγάλο Κόμμα πρέπει να μάθει να ανέχεται και τις διαφορετικές αποχρώσεις και τις διαφορετικές απόψεις. Ας μην περιοριζόμαστε, λοιπόν, σε υφολογικές αξιολογήσεις όσον αφορά τα στελέχη μας και ας βλέπουμε το περιεχόμενο των όσων λένε». 

*Έδωσε έμφαση στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει μια σημαντικότατη ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δέσμευσή μου, είναι μια συνεχής προσπάθεια την οποία καταβάλλω προς όλες τις κατευθύνσεις να πείσω άξιους νέους ανθρώπους ότι αξίζει να ασχοληθούν με την πολιτική. Και πιστεύω ότι τα ψηφοδέλτιά μας, όταν ανακοινωθούν, θα εκπλήξουν ευχάριστα».


Το προφίλ και η συγγνώμη 
*Συνέχισε να φιλοτεχνεί το κοινωνικό «προφίλ» που έχει εγκαινιάσει τελευταία: «Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση για να έχουμε μια συνεκτική κοινωνία. Όχι ένα άθροισμα ατόμων. Για μας μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινά, πάνω από όλα, από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική σήμερα είναι να βρούμε στους ανέργους δουλειές. Δεν είναι να διαχειριζόμαστε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να δίνουμε μόνο κάποια επιδόματα, τα οποία κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Είναι για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, να επανεκπαιδεύσουμε ανθρώπους σε άλλες δεξιότητες, να αυξήσουμε την πιθανότητα να πάρουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους. Αυτό σημαίνει σήμερα κοινωνική πολιτική». Τάχθηκε ταυτοχρόνως υπέρ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τόνισε: «Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Και την «νύφη» την πλήρωσαν τελικά οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας». 

*Έδειξε «προσγειωμένος» και δεν δίστασε να απολογηθεί για το λάθος του να ευχηθεί καλή ευρωπαϊκή πορεία στον ΠΑΟΚ που έχει ήδη αποκλειστεί. «Έκανα λάθος στη διατύπωσή μου, ότι ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να παίζει στην Ευρώπη, διότι είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι, που είχε κερδίσει. Οπότε, ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν είχα καμία πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μία ομάδα, η οποία είναι πολύ σημαντική και πολύ ιστορική. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε με τον ΠΑΟΚ, ούτε με καμία ομάδα. Είμαι φίλαθλος. Και μπορώ να σας πω ότι νομίζω ότι θα είναι και καλό να έχουμε ένα ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα. Όσο πιο ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον των φιλάθλων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης