Απέσυρε ο Κοντονής την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά - Οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, ωστόσο, είχαν ήδη διαφωνήσει και του είχαν ζητήσει να την αποσύρει - Και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, δεν επρόκειτο να την στηρίξει - Η αντιπολίτευση είχε διαμηνύσει ότι «δεν ξαναβάζει πλάτη, αν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη»

Σε απόσυρση της τροπολογίας που άνοιγε τον δρόμο για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» υποχρεώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, την ξεκάθαρη στάση των ΑΝΕΛ ότι θα την καταψήφιζαν, αλλά και την διαφωνία που φαίνεται να εξέφρασαν για το περιεχόμενό της ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να προσδώσει «ηρωική» διάσταση στην απόσυρση των ρυθμίσεων, ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, όσοι επέκριναν την διάταξη, «προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα».

Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε ως «καραγκιοζιλίκια» την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξε σοβαρότητα, ψηφίζοντας νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά, με τα οποία συμφωνούσε!

«Έχουν βάση οι γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες (σ.σ. ΧΑ) ότι με αυτό τον τρόπο επιβάλλουμε αναγνώριση τουρκικών συλλόγων; Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Επομένως, εγκαθιδρύεται δικαίωμα επανεξετάσεως χωρίς τίποτε άλλο. Τα δικαστήριά μας θα αποφασίσουν χωρίς τίποτε άλλο. Όλες αυτές οι ερμηνείες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και την πατρίδα. Ανοίγετε εσείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη» είπε ο κ. Κοντονής.

Και προσέθεσε: «Γι' αυτό και οι νεοναζί έλεγαν αυτά που έλεγαν. Σε αυτό το φασιστικό παραλήρημα ποιος απαντά; Η κυβέρνηση απαντά. Προς όλους λέει η κυβέρνηση πως το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις, τις οποίες η χώρες τις κάνει σημαία. Με αυτές τις αποφάσεις που κατά συνθήκη μπορεί να μην βολεύουν την Ελλάδα τι θα κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα το ’68 που αποβλήθηκε; Λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της να σέβεται ότι πρέπει να μετέχει στα όργανα και να σέβεται τις αποφάσεις τους και να δίνει δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες επανεξέτασης της υπόθεσης όταν πετυχαίνουν θετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Πού είναι όλα αυτά για τα τουρκικά σωματεία;».

Προκειμένου, δε, να υποστηρίξει την απόσυρση των διατάξεων, είπε: «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη. Επαναλαμβάνω. Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στην χώρα. Ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου να δοθεί χρόνος μίας εβδομάδας-δέκα ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν, δεν θα τις απέσυρα».

Σε άλλο σημείο, δε, και προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία, είπε: «Προ 2,5 ετών είχαμε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούσαν τα κόμματα που την στήριζαν σε όλα τα νομοσχέδια;».

Και συνέχισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφερε ο κ. Ρουπακιώτης νομοσχέδιο για ναρκωτικά, εμείς το στηρίξαμε. Δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που εσείς κάνετε σήμερα. Τι είστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή λέτε "συμφωνούμε με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά δεν τα ψηφίζουμε, για να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα". Εμείς τότε τα υπερψηφίσαμε όσα συμφωνούσαμε. Όπου εμείς συμφωνούσαμε με κάτι καλό, το ψηφίζαμε».

Υπενθυμίζεται ότι την επίμαχη τροπολογία έφερε στο φως την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα».

Όσο και αν προσπάθησε, δε, να πείσει περί του αντιθέτου, ο κ. Κοντονής αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη, καθώς τόσο 
οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ του ζήτησαν να το κάνει, δια του ειδικού αγορητή τους, Θανάση Παπαχριστόπουλου, όσο και γιατί η αντιπολίτευση απειλούσε να καταψηφίσει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξαναβάζει πλάτη, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη» -εάν, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν εμφανίζονται να συμπλέουν στην ψήφιση νομοσχεδίων.

Η τροπολογία φέρεται επίσης να είχε προκαλέσει την αντίδραση της βουλευτή Β' Πειραιά του κυβερνώντος κόμματος, Νίνας Κασιμάτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούσε και δεν επρόκειτο να στηρίξει τη ρύθμιση.

Η νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή για την απόσυρση της τροπολογίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr