Ανδρουλάκης: Οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια πριν από τα funds

Πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αναλαμβάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε φέρει το μείζον αυτό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Σ’ αυτήν έθετε μετ’ επιτάσεως τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες να εξαγοράζουν το δάνειο τους πριν αυτό πωληθεί σε funds. Τότε ο κ. ευρωβουλευτής είχε ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί να απαντήσει αν η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχετική πρόταση ώστε να μην καταλήξουν χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σε ξένες εταιρείες, με αποτέλεσμα να απειλείται η περιουσία των δανειοληπτών.

Την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη είχαν ενστερνιστεί τα Επιμελητήρια και οι επίσημοι φορείς (ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ κ.λπ.) οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών. Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του σχετικού νόμου, επομένως, θα μπορούσαν να καταθέσουν και αυτήν την πρόταση.

Ο κ. Ανδρουλάκης επαναφέρει την πρόταση για δυνατότητα επαναγοράς των «κόκκινων» δανείων ακόμη και σε πολλές δόσεις, πριν πωληθούν σε funds, και ζητά ευνοϊκή αντιμετώπιση και προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των δανειοληπτών εκείνων που δεν είναι κακοπληρωτές αλλά χτυπήθηκαν από την κρίση.

Μιλώντας σήμερα στον Real FM τόνισε: «Να φτιάξουμε μια στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια που να νιώσει αυτός που δεν άντεξε με τίμιο τρόπο, ότι μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Εάν δεν κάνουμε τέτοιες πολιτικές η ελληνική κοινωνία θα κατακερματίζεται», τόνισε ο ευρωβουλευτής ενώ υπογράμμισε ότι και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση, αφενός γιατί η διαδικασία είναι γραφειοκρατική και αφετέρου διότι έχουν τεθεί ιδιαίτερα ασφυκτικοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατοικία, για όσους δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, προστατεύεται μέχρι τα τέλη του 2017 ενώ έχει τεθεί όριο τα 300.000 ευρώ προκειμένου να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για το πρόβλημα:

* Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά τα 106 δισ. ευρώ.

* 465 χιλ. νοικοκυριά βρίσκονται με επισφαλή στεγαστικά δάνεια, δηλαδή το 41% του συνόλου των χορηγήσεων.

* Το 68,3% των επισφαλών δανείων αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000).

* Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», ενώ στα καταναλωτικά το 54%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr