Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ενώ το Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά το ΚΑΣ

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ενώ το Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά το ΚΑΣ

Ποιοι τάσσονται σθεναρά υπέρ της επένδυσης και ποιοι είναι επιφυλακτικοί και κλείνουν το μάτι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που καθυστερεί - Τι έγινε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ενώ το Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά το ΚΑΣ
Σε μείζον πολιτικό και εσωκομματικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ
εξελίσσεται η υπόθεση με την επένδυση του Ελληνικό και τα μεγάλα προβλήματα που συναντά το πρότζεκτ από τις συνεχείς αναβολές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη χρήση ενός μέρους του πρώην αεροδρομίου. Η υπόθεση θέτει σε δοκιμασία το φιλοεπενδυτικό άνοιγμα της κυβέρνησης, διχάζει το κυβερνών κόμμα και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε χθες το πρωί να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση όχι τυχαία και μάλιστα με ένα εσπευσμένο τρόπο, καθώς η συνεδρίαση ήταν έκτακτη και μπήκε εμβόλιμα στο πιεσμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος έπρεπε να αναχωρήσει λίγο αργότερα για την Εσθονία. Η συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο επειδή το επενδυτικό κοινό αναμένει αποφασιστικές κινήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και επειδή στην προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων κατά της επένδυσης, έδωσε το παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δημιουργώντας μία συγκεχυμένη εικόνα για τις πραγματικές διαθέσεις του κυβερνώντος κόμματος.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το χάσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο:
Σχεδόν τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν επιφυλακτικά για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η επένδυση, εξέφρασαν δε αντιρρήσεις για τις πιέσεις στο ΚΑΣ και επέμειναν ότι πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι προβλέψεις των νόμων. Ουσιαστικά οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαμόρφωσαν ατύπως το μπλοκ των επιφυλακτικών ως προς την επένδυση και τις διαδικασίες. Με την άποψη αυτή φάνηκε να τάσσεται στο τέλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν γενικά πιο προσεκτικός. Από την άλλη οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Ρήγας και Γιάννης Μπαλάφας ήταν στη λογική να προωθηθεί πάση θυσία και το ταχύτερο δυνατό η επένδυση, ώστε να μην ναυαγήσει το success story περί ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενδεικτική αυτών των συζητήσεων και του διχασμού που υπήρξε στη συνεδρίαση.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιφυλάξεις της πρώτης ομάδας στελεχών, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».  

Οι φανατικοί υποστηρικτές της επένδυσης συμπλήρωσαν όμως αμέσως μετά στο κείμενο της ανακοίνωσης τα εξής:

«Υπενθυμίζει (σημείωση: το Πολιτικό Συμβούλιο) επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Το ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΠΣ αφορά στην αναφορά περί «γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΚΑΣ» και την υπονοούμενη απειλή ότι η κυβέρνηση θα παρακάμψει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εάν συνεχιστούν οι αναβολές και τα προσκόμματα.

Ουδείς από την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει με ποιες ενέργειες θα ικανοποιηθεί η «ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης», για την οποία μιλά η ανακοίνωση!

Ως προς αυτό, κυκλοφορούν μεν φήμες περί ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν την Τρίτη, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ δεν ληφθεί και πάλι απόφαση, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού μπορεί να προκληθούν άλλου είδους παρενέργειες, όπως προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες ίσως προκαλέσουν μεγαλύτερες, ακόμη και μοιραίες για το έργο καθυστερήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα κάποιοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί πρόθεσης για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, παρά μόνο για άσκηση πιέσεων, ακόμα και με τη μορφή μπλόφας, προς το ΚΑΣ να λάβει επιτέλους απόφασης. Και ότι στο μεταξύ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να πειστούν αφενός οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά κυρίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κρίσιμο λόγο και ρόλο στην όλη υπόθεση, να συνδράμουν τελικά την κυβέρνηση και να μην μένουν προσκολλημένα σε παλιές εξαγγελίες και υποσχέσεις του κόμματος, από τον καιρό που ήταν εναντίον της επένδυσης!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης