Δημοκρατική Ευθύνη: Το νομοσχέδιο για τον καθορισμό του φύλου είναι προχειρογραμμένο και ελλιπές

Δημοκρατική Ευθύνη: Το νομοσχέδιο για τον καθορισμό του φύλου είναι προχειρογραμμένο και ελλιπές

«Πόσες φορές και πόσο συχνά μπορεί κάποιος να αλλάζει νομικά τον προσδιορισμό του φύλου του» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που επισημαίνονται στον σχολιασμό των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση

Δημοκρατική Ευθύνη: Το νομοσχέδιο για τον καθορισμό του φύλου είναι προχειρογραμμένο και ελλιπές
Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις που κάποιος αλλάζει τον προσδιορισμό του φύλου όντας ήδη εντός γάμου; Τι θα σημάνει αυτό για την υποχρέωση στράτευσης;. Πρόκειται για ενδεικτικά ερωτήματα από τη λίστα των θεμάτων που δεν... προσδιορίζονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον καθορισμό του φύλου.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης: 

Ζητήματα άσκησης ατομικών ελευθεριών και αυτοκαθορισμού από τους πολίτες μιας ανοιχτής, ευνομούμενης δημοκρατίας που εδράζεται στην ελευθερία και έχει στο επίκεντρο την αξία του ανθρώπου είναι μεγάλης σημασίας τόσο κατ’ ουσίαν που άπτεται της καθημερινότητας των συμπολιτών μας όσο και επί της αρχής σε επίπεδο συμβολισμών και παιδευτικό.

Οφείλουμε όλοι πολίτες και πολιτεία να διαφυλάσσουμε την προσωπική επιλογή και τον ιδιωτικό βίο όλων των συμπολιτών μας ανεξαρτήτως σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού τόσο από συμπεριφορές ρατσιστικές όσο και από γραφειοκρατικά και διοικητικά προσκόμματα και εμπόδια. Στο βαθμό που το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει σε αυτό μας βρίσκει σύμφωνους και υποστηρικτές.

Κλείσιμο
Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο είναι προχειρογραμμένο και ελλιπές. Δεν ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα νομικά, διοικητικά, κοινωνικά αλλά και καθαρά πρακτικά θέματα που αναφύονται.

Ενδεικτικά:

Δεν περιέχει προβλέψεις για περιπτώσεις κατάχρησης των νέων δικαιωμάτων που θέλει να εισάγει.
Πόσες φορές και πόσο συχνά μπορεί κάποιος να αλλάζει νομικά τον προσδιορισμό του φύλου του;
Πως επηρρεάζονται τα θέματα γάμου;
Τι ακριβώς εξυπηρετεί η πρόβλεψη να μπορεί να γίνεται η σχετική δήλωση από την ηλικία των 15 και γιατί όχι από την ενηλικίωση στα 18;
Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις που κάποιος αλλάζει τον προσδιορισμό του φύλου όντας ήδη εντός γάμου;
Τι θα σημάνει αυτό για την υποχρέωση στράτευσης;
Τι θα συμβαίνει για την είσοδο και συνύπαρξη σε χώρους όπου το φύλο παίζει καθοριστικό ρόλο (π.χ. δοκιμαστήρια, αποχωρητήρια, αποδυτήρια);
Ποιοι θα κρατούνται στις φυλακές ανδρών και ποιοι στις φυλακές γυναικών και πως θα μεταφέρονται από τις μεν στις δε;
Πως θα επηρεάσει το καθεστώς εισόδου στο Άγιο Όρος;
Τι θα συμβεί με τα ισχύοντα περί της διενέργειας σωματικών ελέγχων από αστυνομικά όργανα;

Και πολλά άλλα ζητήματα που αφήνονται αναπάντητα ή αρρύθμιστα.

Σε σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις όπως αυτή δεν χωρούν προχειροδουλειές, βιασύνες και απρονοησίες κύριοι της κυβέρνησης. Εσείς έχετε τη ζέση και την ανάγκη να φανείτε άμεσα κάπου, σε κάτι «αριστεροί» και «προοδευτικοί» αφού μέρα με τη μέρα σε όλα τα άλλα αποδεικνύεστε καθεστωτικοί και οπισθοδρομικοί. Στη βιασύνη σας πάτε να δημιουργήσετε νέα προβλήματα εκεί που επιχειρείτε να λύσετε άλλα.

Η Δημοκρατική Ευθύνη προτρέπει την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να συνεχίσουν να δουλεύουν σε αυτό το νομοθέτημα, που όντως επί της αρχής μπορεί να βελτιώσει τις ζωές συμπολιτών μας, αφού φροντίσουν να προβούν σε περαιτέρω ενδελεχή μελέτη και ρύθμιση των πολλών ζητημάτων που προκύπτουν από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ίσως ένα σύστημα που θα διακρίνει και θα εξισορροπεί ελευθερίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις μεταξύ αντικειμενικού ανατομικού φύλου από τη μια και κοινωνικού αυτοπροσδιορισμού φύλου από την άλλη να μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη κοινωνικά και διοικητικά νέα νομική πραγματικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης