Ελληνικό: Μερικώς ικανοποιημένη η κυβέρνηση που απέφυγε τα χειρότερα

Ασαφής είναι ακόμη η εικόνα για την τύχη της επένδυσης, αφού πρέπει να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις από την απόφαση που κηρύσσει 280 στρέμματα αρχαιολογικό χώρο - Η κυβέρνηση ελπίζει τώρα ότι είναι δυνατό το ξεμπλοκάρισμα του έργου

Πιθανόν, καλύτερη λύση δεν μπορούσε να περιμένει η κυβέρνηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για το Ελληνικό: Τα μέλη του ΚΑΣ με συντριπτική πλειοψηφία (15-1), κήρυξαν μόνο 280 στρέμματα αρχαιολογικό χώρο
, (από το σύνολο των 6200) αν και είχαν πέσει προτάσεις στο τραπέζι, που έφταναν την, αρχαιολογικού χαρακτηρισμού, έκταση στα 700! Μάλιστα το ΚΑΣ είχε απορρίψει από νωρίς την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης και τυχόν αποδοχή της θα έβαζε... μαρμάρινη πλάκα στην επένδυση!

Ωστόσο και παρά την ανακούφιση, που φαίνεται να επικράτησε στο
Μαξίμου και την κατ’ αρχή ικανοποίηση των κυβερνώντων, δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η αγωνία είναι έκδηλη ακόμη και μετά την απόφαση, καθώς ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει (και πότε) με την μεγάλη επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Κι αυτό γιατί δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των στρεμμάτων, αλλά και ποιές περιοχές ακριβώς προσδιορίζονται ως αρχαιολογικοί χώροι. Οι χώροι δεν έγιναν επακριβώς γνωστοί χθες βράδυ, καθώς θα πρέπει να οριστούν οι συντεταγμένες.

Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν, τότε πρόκειται και για χώρους, όπου οι επενδυτές έχουν σχεδιάζει σημαντικά έργα, όπως την κατασκευή εμπορικού κέντρου, την ανέγερση πολυτελών κατοικιών κ.α.

Μάλιστα οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των επενδυτών δεν ήταν και οι πλέον αισιόδοξες – τουναντίον!

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται το σημείο εκείνο της απόφασης του ΚΑΣ, που λέει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης στις εν λόγω περιοχές, που χαρακτηρίζονται αρχαιολογικοί χώροι και άρα τα έργα μπορούν να προχωρήσουν κανονικά. Γι’ αυτό και κυβερνητικές πηγές επέμεναν χθες βράδυ και προσπαθούσαν να πείσουν ότι «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ». Με την τελευταία αποστροφή, οι κυβερνητικές πηγές στέλνουν και ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα δηλαδή μάλλον δεν χρειάζεται πλέον ή δεν μελετάται από το Μαξίμου κάποια άλλη πρωτοβουλία σε πολιτικό ή νομοθετικό επίπεδο.

Επίσης φαίνεται να εκτονώνεται και η ένταση με τη γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες τη μήνη του Μαξίμου, αλλά χθες κατέθεσε τη συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση.

Σημειωτέον ότι για την υπόλοιπη περιοχή του πρώην αεροδρομίου, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Οριστική και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει πάντως όταν θα γίνουν γνωστές όλες οι παράμετροι της απόφασης του ΚΑΣ και πώς αυτές θα επηρεάσουν την υλοποίηση του επενδυτικού έργου.

Και επίσης, αφού εκτιμηθεί η επίδραση που μπορεί να έχουν οι προσφυγές δύο οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ, κατά της απόφασης, που έλαβε προχθές η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr