Έντονο παρασκήνιο για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ

Ξεκινά την Παρασκευή το Συνέδριο, υπό τον φόβο νέων αποχωρήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες για την θέση του γραμματέα της ΝΔ ενόψει του 8ου συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει την Παρασκευή.
 
Επικρατέστερος για την κρίσιμη θέση είναι ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο κ. Μαρκόπουλος «διαθέτει πολιτικές και οργανωτικές ικανότητες και επιπλέον είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης που θέλει ο κ. Αντώνης Σαμαράς για να ανασυγκροτήσει τον διαλυμένο κομματικό οργανισμό».

Οι επικριτές του λένε ότι είναι συγκρουσιακός και ότι το τελευταίο διάστημα δέχθηκε πολλές επιθέσεις δικαίως ή αδίκως για τα πεπραγμένα του όταν ήταν υπουργός Τουρισμού.

Οι φίλοι του απαντούν ότι «οι κατηγορίες εναντίον του ήταν άδικες και δεν μπορεί η ΝΔ να ετεροπροσδιορίζεται από τις πολιτικές επιθέσεις της κυβέρνησης».  Πληροφορίες από το περιβάλλον της Ρηγίλλης πάντως φέρουν ως πιθανούς υποψήφιους δύο ακόμη βουλευτές του κόμματος τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Και οι δύο προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα, κανείς τους όμως δεν είχε ταχθεί ανοικτά με τον κ. Σαμαρά στην κούρσα της διαδοχής και δεν είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του.  Ο κ. Σαμαράς θέλει ένα πρόσωπο με πολιτικές και οργανωτικές ικανότητες για να ανασυγκροτήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το κόμμα και να ταιριάζει με την νέα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα που θέλει να προσδώσει στη ΝΔ.

Πιο …πολύ Μεϊμαράκης!

Επιπλέον ο νέος γραμματέας να μπορεί να διαχέει την πολιτική του κόμματος στην κοινωνία και να συμπληρώνει τα κενά της επικοινωνιακής πολιτικής που εμφανίζει ελλείμματα.

Εν ολίγοις όπως λένε στη ΝΔ ένα πρόσωπο που τηρουμένων των αναλογιών θα φέρνει περισσότερο προς τον κ. Βαγγέλη Μειμαράκη και λιγότερο προς τον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη.

Από το συνέδριο θα αναδειχθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα αποτελείται από τους βουλευτές του κόμματος και 200 εκλεγμένα κομματικά στελέχη και αυτή θα εκλέξει την επόμενη εβδομάδα τον γραμματέα.

Μία από τις επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά θα είναι να αλλάξει το σχήμα των τομεαρχών του. Πρόσωπα όπως οι κ.κ. Λυκουρέτζος και Στυλιανίδης θα συμπεριληφθούν στο νέο σχήμα εφόσον βέβαια κάποιος από αυτούς δεν γίνει γραμματέας. Ερώτημα είναι αν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα διατηρήσει την θέση του τομεάρχη Εξωτερικών.

Ήδη υπήρξαν τριβές στις σχέσεις του με τον πρόεδρο του κόμματος με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Σταδιακά φαίνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν μπορεί να υπηρετήσει τις κατευθύνσεις που δίνει στην εξωτερική του πολιτική ο κ. Σαμαράς.

Σύννεφα όμως στις σχέσεις των δύο δημιούργησαν και οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου ότι ήταν υπέρ της ψήφισης του μνημονίου καθώς επίσης ότι θέλει να ενώσει την κεντροδεξιά. Η δήλωση περί ενότητας της κεντροδεξιάς έγινε την ώρα που είναι νωπή η διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης πλαγιοκοπεί σε κάθε ευκαιρία τον κ. Σαμαρά.

Ανοικτό είναι και το θέμα της επικοινωνιακής ομάδας καθώς αποτελεί κοινό τόπο στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι «η πολιτική του κ. Σαμαρά δεν επικοινωνείται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο με αποτέλεσμα το κόμμα να μένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις».

Ερωτηματικό οι νεοφιλελεύθεροι

Ένα ακόμη ερώτημα που θα έλθει πιο έντονα στο προσκήνιο μετά το συνέδριο είναι τι θα κάνουν μία σειρά στελέχη νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Ο κ. Σαμαράς έχει διαγράψει τις βασικές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις της ΝΔ ως κοινωνική και πατριωτική δεξιά αποκηρύσσοντας ταυτόχρονα τον νεοφιλελευθερισμό και την τακτική του μεσαίου χώρου.

Στελέχη με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις όπως οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας , Μιχάλης Μπεκίρης είναι αμφίβολο αν νιώθουν άνετα με τη νέα πολιτική της Ρηγίλλης όπως και οπαδοί του μεσαίου χώρου όπως ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος που άλλωστε ήταν υπαρχηγός της Ντόρας στην διεκδίκηση.

Οι παροικούντες την Ρηγίλλης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη στο δικό της φιλελεύθερο εγχείρημα.

Επίφοβοι θεωρούνται και βουλευτές όπως οι κ.κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Σίμος Κεδίκογλου, Γιώργος Κοντογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Θανάσης Γιαννόπουλος, Μάκης Γιακουμάτος που έχουν καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr