Ο Μητσοτάκης διέγραψε την Κατερίνα Παπακώστα από τη ΝΔ
26.10.2017
13:31
Μετά τις χθεσινές αναφορές της υπέρ του Πάνου Καμμένου - «Αναίτια η απόφαση διαγραφής μου», λέει η βουλευτής
Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την βουλευτή Β' Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα.
Με επιστολή που έστειλε το πρωί της Πέμπτης προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει ότι η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Αιτία της ρήξης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Παπακώστα ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της βουλευτή υπέρ του Πάνου Καμμένου.
Με επιστολή που έστειλε το πρωί της Πέμπτης προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει ότι η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Αιτία της ρήξης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Παπακώστα ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της βουλευτή υπέρ του Πάνου Καμμένου.
Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγα λεπτά μετά την σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυρία Παπακώστα ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών και είπε πως «έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο». Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι ορισμένες εκ των διατάξεων που η ΝΔ καταψηφίζει, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου δε ο κ. Καμμένος να της ανταποδώσει τα καλά λόγια την προσκάλεσε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να μετέχει σε άτυπη επιτροπή με έργο την σύνταξη τροπολογίας για τις συντάξεις χηρείας συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην συνέχεια όμως το λόγο ζήτησε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που ξεκαθάρισε «σας έχουμε κατακρίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Το έχει κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ. Κανείς βουλευτής και καμία βουλευτίνα της ΝΔ δεν θα μετέχει σε δική σας επιτροπή. Αυτά είναι προβοκάτσιες του Καμμένου».
Τι λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη
Από τη ΝΔ τονίζουν ότι η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ανεξήγητη και αιφνιδιαστική χθεσινή αποστασιοποίησή της βουλευτή από την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, περίπου δύο ώρες πριν την δημόσια διαφοροποίηση της κυρίας Παπακώστα από το βήμα της Βουλής είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου η βουλευτής της Β Αθηνών είχε επιλέξει τη σιωπή, χωρίς να ενημερώσει τα όργανα του κόμματος για τις προθέσεις της.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Παπακώστα είχε δημιουργήσει και στο παρελθόν «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του κόμματός της όταν είχε πει ότι η ΝΔ έπρεπε να ψηφίσει την τροπολογία για την διανομή του μερίσματος.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η χθεσινή ήταν η τρίτη διαφοροποίηση της Κατερίνας Παπακώστα από την επίσημη γραμμή του κόμματος και σημειώνουν ότι η βουλευτής είχε δεχθεί προειδοποίηση ότι νέα διαφοροποίησή της δεν θα γίνει ανεκτή.
Διαβάστε την ομιλία Κατερίνας Παπακώστα στη Βουλή που προκάλεσε την διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ:
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ξεκινώ αμέσως την τοποθέτησή μου για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ σε ζητήματα τα οποία δεν εθίγησαν με τον τρόπο που εγώ επιθυμώ να τα θίξω από τους συναδέλφους οι οποίοι τοποθετήθηκαν πριν από μένα, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι.
Θέμα πρώτο: Ευέλπιδες. Βάζω τίτλους.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί που εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση και αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να πω το εξής. Το ζήτημα επικεντρώθηκε στο αν φορούσαν ή δεν φορούσαν, ήταν ενδεδυμένοι ή όχι οι Ευέλπιδες με τη στολή τους.
Εγώ θέλω να επικεντρωθώ στο πολιτικό ζήτημα το οποίο υπάρχει. Το πολιτικό ζήτημα το οποίο υπάρχει αυτή την ώρα σε όλη την Ευρώπη και έχει έρθει και στη χώρα μας είναι ότι παρατηρείται μια έξαρση βίας και μια έξαρση των άκρων και των ακραίων συμπεριφορών σε καιρό ειρήνης, σε περίοδο δημοκρατίας σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς φοβίας και ανασφάλειας των πολιτών είναι ότι καταρρέουν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, οι κυβερνήσεις αντί να δαπανήσουν χρήματα για κοινωνικές πολιτικές προς τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, δαπανούν πολλά περισσότερα για την εσωτερική ασφάλεια των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Αυτό το θέμα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Βλέπετε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τσεχία τελευταία, όπου οι άκρες και οι ακρότητες κερδίζουν έδαφος σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων.
Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, αγαπητοί συνάδελφοι.
Άρα, ο τίτλος «Ευέλπιδες», πέρα από τη φόρτιση περιλαμβάνει ένα πολιτικό περιεχόμενο το οποίο ουδείς οφείλει να παραγνωρίσει.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συγγνώμη, κυρία Παπακώστα.
Παρακαλώ, κάντε ησυχία, κύριοι συνάδελφοι!
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεύτερον: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Με αφορά πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε και νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, να αποσαφηνιστεί στη Βουλή των Ελλήνων με μια συζήτηση η οποία θα γίνει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αποσαφήνισης του περιεχομένου της Συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε ζητήματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας. Εκεί συμπεριλαμβάνεται και το μέρος από το όλο, που αφορούσε στην αναβάθμιση των F-16. Νομίζω ότι είναι ένα μέρος, δεν είναι το όλο.
Εκεί θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να ενδιαφέρει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό υπό την εξής έννοια, ότι δηλαδή η περιοχή μας, η Ελλάδα, η χώρα μας είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι η συγκυρία εξαιρετικά ευνοϊκή για τη χώρα, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναζητούν αυτή τη στιγμή έναν σταθερό βραχίονα, έναν σταθερό πυλώνα στην περιοχή και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι η Ελλάδα. Αυτή είναι η δεύτερη παρατήρηση. Άρα, πώς το αξιοποιεί η χώρα και διά της Κυβερνήσεώς της, μέσα από τις πάγιες θέσεις, τις οποίες εκφράζει και τις οποίες τήρησε και η παρούσα Κυβέρνηση;
Άρα, δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένατε κάτι διαφορετικό κάποιες πτέρυγες της Βουλής. Δεν νομίζω ότι μπορεί, όταν κάποιος είναι στη διακυβέρνηση, να φεύγει από τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση και με το αμυντικό δόγμα, σε σχέση και με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας, σε σχέση με αυτό που η χώρα έχει οικοδομήσει επί χρόνια ως πάγια εξωτερική της πολιτική και ως δόγμα άμυνας και ασφάλειας. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, τι θα περίμενε κανείς διαφορετικό απ’ αυτό.
Αυτό που αναμένω, όμως, είναι να αποσαφηνιστεί πώς σε μία τέτοια ευνοϊκή συγκυρία επωφελείται η χώρα μας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να ωφεληθεί, ενδεχομένως, σε μία περίοδο όπου δεν υπήρχαν οι εντάσεις με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, δεν υπήρχαν οι διαθέσεις στην Ευρώπη να επιστρέψουμε στον 19ο αιώνα, σε συνάρτηση με αυτό που είπα στην αρχή. Δηλαδή, αντί να πάμε σε μία Ευρώπη μεγαλύτερη, ασφαλέστερη και πιο κοντά στους πολίτες της, πηγαίνουμε σιγά-σιγά σε λογικές φεουδαρχισμού, να κλειστούμε στον εαυτό μας και να περιχαρακωθούμε με βάση τη φοβία και την ανασφάλεια που επικρατούν.
Άρα, τι κερδίζουμε εμείς τώρα; Πρέπει να μας το αποσαφηνίσετε. Εγώ θα ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό της χώρας να μας το εξηγεί αυτό.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να λύσετε μία σειρά από προβλήματα στο Υπουργείο, διότι κάνετε ένα διαχειριστικό νομοσχέδιο. Το καταλαβαίνω. Αλλού διαφωνούμε, έχουμε διαφορετική άποψη και αλλού συμφωνούμε. Είναι διαχειριστικά τα ζητήματα. Σας θέτω, όμως, δύο-τρία θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά.
Τι θα κάνετε, για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, μιας και είστε Υπουργός Άμυνας, με την κατάργηση προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και, μάλιστα, με βαριά αναπηρία, 80% και άνω; Εκεί είδαμε να αίρεται ουσιαστικά η προστασία του θεσμού της αναπηρίας, ο οποίος προστατεύεται από το Σύνταγμα, από το εθνικό και διεθνές Δίκαιο. Παραβιάστηκε η νομιμότητα με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Θα αποκατασταθεί η χωρίς νόμιμη αιτία μη προστασία των συντάξεων των ΑμεΑ; Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσετε.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι οι συντάξεις χηρείας. Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εκδίδεται σύνταξη βάσει των εισοδηματικών και των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να δείτε και να λύσετε.
(Στο σημείο αυτό χτυπά προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα τρίτο ζήτημα που πρέπει να δείτε είναι το βαθύ «κούρεμα» των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση την απαρχή εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλου», και, μάλιστα, αυτών που κατείχαν θέση ευθύνης. Όσο πιο βαριά θέση ευθύνης κατείχαν τα στελέχη αυτά, τόσο πιο βαθύ «κούρεμα» υπέστησαν στις συντάξεις τους.
Επίσης, θα ήθελα να κάνω μία-δυο παρατηρήσεις που αφορούν δύο θέματα, γιατί εν πολλοίς οι συνάδελφοι επικεντρώθηκαν σε αυτά τα ζητήματα.
Το άρθρο 11, κύριε Υπουργέ, για το Σώμα Επιθεωρητών και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων –και δεν το είπε κανείς αυτό το πράγμα- δημιουργεί σύγχυση και πρέπει να το αλλάξετε. Θα σας πω ποια πρόταση πρέπει να υιοθετήσετε. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες των Οικονομικών Ενώσεων, έρχεται σε σύγκρουση με το νομοθετικό διάταγμα 721/1970 περί λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων και Δημοσίου Λογιστικού και θα έχετε πρόβλημα.
Προτείνω, λοιπόν, να υιοθετήσετε την πρόταση του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Οικονομικού Σώματος, οι οποίοι σας το τονίζουν αυτό το ζήτημα. Δείτε το, σας παρακαλώ πάρα πολύ.
Προτείνω τα έσοδα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου να δοθούν στα μετοχικά ταμεία, διότι όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, έχουν υποστεί πολλές μειώσεις και ουσιαστικά τα μερίσματά τους…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Έγινε αυτό.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το βάλατε; Γι’ αυτό ρώτησα προηγουμένως, αλλά μου είπατε ότι η τροπολογία δεν αφορά σ’ αυτό. Στα μετοχικά ταμεία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Στο 4%.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι του Υπουργείου Εργασίας. Εγώ λέω από την αξιοποίηση. Είναι της κυρίας Αχτσιόγλου αν δεν κάνω λάθος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Είναι από τα εξοπλιστικά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Εγώ μιλώ για την αξιοποίηση της περιουσίας, δηλαδή για το άρθρο 8, το οποίο μιλά για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Να αξιοποιήσετε τα περιουσιακά στοιχεία…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα πάει όλο στα μετοχικά ταμεία.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό, πράγματι, είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο.
Επίσης, ένα ζήτημα είναι το άρθρο 27, στο οποίο άκουσα να γίνεται μία συζήτηση η οποία δεν καταλήγει πουθενά. Η γνώμη μου είναι ότι το πράγμα είναι πάρα πολύ απλό εάν ζητήσουμε τη γνώμη των Αρχηγών. Η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτή η οποία θα έχει και την ευθύνη. Ρωτήστε τους, λοιπόν, ποια γνώμη έχουν επ’ αυτού του θέματος, εάν θεωρούν, δηλαδή, ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει.
Άρα, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, συνεννοηθείτε μαζί τους, ρωτήστε τη γνώμη τους. Αν αυτοί σας δώσουν το «πράσινο φως», τότε προχωρήστε. Αλλιώς, θα φέρετε την πολιτική ευθύνη για ό,τι προκύψει. Και σας βεβαιώνω ότι θα προκύψει, διότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά όταν υπάρχουν συγκρούσεις και, μάλιστα, στον ευαίσθητο τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος, θέλω να πω ότι καλό είναι στα θέματα Άμυνας όλοι να επικεντρωνόμαστε στο διακύβευμα. Και το διακύβευμα είναι να έχουμε μια πολιτική η οποία πρώτα από όλα να εστιάζει στα στελέχη, διότι τα στελέχη είναι αυτά τα οποία χειρίζονται τα εξοπλιστικά μας, τα στελέχη είναι αυτά τα οποία πρέπει να έχουν υψηλό ηθικό, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -άντρες και γυναίκες- είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και εκτίμηση στο πρόσωπό τους. Και θα πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε εν τοις πράγμασι όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι Υπουργοί Άμυνας.
Κατά συνέπεια, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι εδώ θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά ζητήματα. Σας επεσήμανα ακροθιγώς δύο, τρία ζητήματα τα οποία είναι πολύ καίρια για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχωρήστε προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι κανείς δεν θα έχει αντίρρηση επ' αυτού.
Σε μια αποστροφή του λόγου μου και στο τέλος της τοποθέτησής μου, κύριε Πρόεδρε, θα πω ότι οι κοκορομαχίες οι οποίες διεξάγονται στη Βουλή των Ελλήνων, οι προσωπικές αναφορές, και μάλιστα με αφορμή τέτοια ζητήματα, δεν περιποιούν τιμή στον Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Και θα παρακαλέσω και τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής και εσάς, που είστε οι αρμόδιοι Αντιπρόεδροι για να διαχειρίζεστε και να συντονίζετε αυτή τη διαδικασία, για να διαφυλάσσετε και το κύρος της Βουλής από διολίσθηση σε πρακτικές και σε συμπεριφορές οι οποίες στοχεύουν σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους ή τους Υπουργούς προς τους συναδέλφους ή τους συναδέλφους προς τους Υπουργούς, να τηρείτε πάντοτε τον Κανονισμό.
Και ο Κανονισμός λέει ότι επί ασχέτων θεμάτων και επί θεμάτων τα οποία άπτονται επί προσωπικού ζητήματος -που δεν αφορούν, πιστέψτε με, κανέναν από εμάς, ούτε την ελληνική κοινωνία- θα πρέπει να τους ανακαλείτε στην τάξη, κύριε Πρόεδρε, ει δυνατόν να τους επιβάλλετε και τις δέουσες τιμές. Διότι ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν θα απολογούμαι, βγαίνοντας έξω από την Αίθουσα αυτή, για συμπεριφορές οι οποίες δεν μας περιποιούν τιμή και για τις οποίες με εγκαλούν οι πολίτες ανυπαιτίως -όσον με αφορά, διότι έχω φροντίσει να σέβομαι τον κάθε συνάδελφο και την καθεμία συνάδελφο- και να δέχομαι την φράση «Όλοι περίπου το ίδιο είστε» και «Τι εικόνα είναι αυτή την οποία δίνετε στη Βουλή των Ελλήνων» και «Πώς να σας σεβαστούμε εμείς στη συνέχεια;».
Εάν δεν μπορεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να αυτοσυγκρατηθεί, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό σας έχουμε ψηφίσει, για να μπορείτε να επιβάλλετε τον Κανονισμό και να τον επιβάλλετε εκεί που πρέπει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.
Σας ευχαριστώ θερμά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Παπακώστα, όλα κατανοητά αυτά που είπατε. Θα μπορούσε αυτό να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προέδρων και να το δούμε σοβαρά το θέμα αυτό, το οποίο δεν το βάζετε μόνο εσείς, αλλά το βάζουν και άλλοι Βουλευτές κατά διαστήματα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, θέλετε να μας πείτε για κάποια νομοτεχνική;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κατέθεσα τη νομοτεχνική για τα τρία θέματα που ανέφερα προηγουμένως. Αφορά την απάλειψη του άρθρου 4, αφορά το θέμα της αλλαγής του Υπουργού με τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, που πρότεινε ο κ. Θεοχαρόπουλος και ένα τρίτο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Να κατατεθεί και να διανεμηθεί στο Σώμα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ναι, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Θέλω, κύριε Πρόεδρε, επειδή η κ. Παπακώστα ανέφερε ένα πολύ λεπτό θέμα για τα ΑμεΑ -και ξέρω ότι έχει γνώση του θέματος- να της ζητήσω, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Κοινοβούλιο, να χειριστεί εκείνη το θέμα στο Υπουργείο, στη νομοτεχνική Επιτροπή.
Θα σας εγχειρίσω, δε, και τις επιστολές που έχουμε κάνει για τα θέματα της χηρείας, ώστε να συμπεριλάβουμε στο επόμενο νομοσχέδιο και το θέμα των ΑμεΑ και το θέμα της χηρείας, για να μπορέσουμε πράγματι να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Ωραία. Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ)
Ο θερμός διάλογος της κυρίας Παπακώστα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο προκάλεσε την αντίδραση – για διαφορετικούς λόγους – των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «πολιτικά παιχνίδια» και «κολλητιλίκια» και υπενθύμισε ότι το ζήτημα των συντάξεων χηρείας αποτελεί πρωτοβουλία του δικού του κόμματος. Από την πλευρά του οκ. Γεωργιάδης επανέφερε την «γραμμή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η ΝΔ δεν συμμετέχει σε καμία συμπαιγνία με τον κ. Καμμένο».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, προεδρεύατε όταν κατέβηκε από το Βήμα η κυρία Παπακώστα; Ήσασταν εδώ;
Όταν κατέβηκε από το Βήμα η κυρία Παπακώστα, πήρε τον λόγο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και αφού τελείωσε θέματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, της είπε ότι για τις συντάξεις χηρείας και για κάποια θέματα αναπηρίας τής δίνει –επιτρέψτε μου ελεύθερα να πω- και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Της δίνει δηλαδή την πρωτοβουλία να φέρει στη Βουλή ρυθμίσεις.
Το θέμα της χηρείας το έχουμε φέρει εμείς με κοινοβουλευτικό έλεγχο και με προτάσεις της κυρίας Γεννηματά δέκα φορές. Στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, το έφερα δύο φορές. Και σήμερα άλλη μία το πρωί. Γιατί δεν το έδωσε και σε εμένα; Τι παιχνίδια είναι αυτά μπροστά στα μάτια μας; Τι παιχνίδια είναι αυτά; Εγώ έχω θιχτεί πραγματικά. Με έχει θίξει αυτό.
Και δεν το λέω γιατί ήθελα πράγματι να αναλάβω εγώ τη νομοθετική πρωτοβουλία. Όλοι ξέρουν ότι εγώ, ως Υπουργός Εργασίας, αρνήθηκα να κάνω αυτήν την παρέμβαση «τσεκουρηδόν», αρνήθηκα να την κάνω και στο 100% της πρότασης της τρόικας τότε, οι επόμενοι Υπουργοί το ίδιο και ήρθε ο κ. Κατρούγκαλος και το έκανε, εγκληματώντας. (PS)
Στην Επιτροπή υπήρξε συμφωνία σχεδόν όλων των δυνάμεων και του Υπουργείου ότι πρέπει να έρθει μια σχετική τροπολογία και την περιμέναμε εδώ σήμερα. Είπα το πρωί στην ομιλία μου ότι δεν ήρθε και τώρα δίδεται η νομοθετική πρωτοβουλία σε Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Εγώ έχω θιγεί, κύριε Πρόεδρε, και αυτό είναι παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας. Τέτοια, όμως, «κολλητιλίκια» δεν είναι σωστά μέσα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Γεωργιάδης είναι μέτοχος του παιχνιδιού;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Γεωργιάδης, εγώ λέω ότι...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος θα ήθελα τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, να ολοκληρώσω. Είναι η Βουλή των Ελλήνων και δεν είναι η Βουλή των παιγνίων εδώ -σε πολιτικό επίπεδο εννοώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σχετικά με αυτό που ακούστηκε προηγουμένως από τον συνάδελφο, κύριο Λοβέρδο, κύριε Υπουργέ, να τα ξεκαθαρίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε καμία συμπαιγνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σε καμία προσχηματική επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα των ΑΜΕΑ και της χηρείας, αφού προηγουμένως έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση κι έχει κόψει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τα λεφτά κι ενώ την εγκαλούμε για τόσους πολλούς μήνες και ο κ. Δημοσχάκης κι εγώ και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ειδική συνάντηση με αυτούς τους ανθρώπους δύο φορές μέχρι σήμερα να φέρει τη νομοθετική πρωτοβουλία και να δώσει στους ανθρώπους αυτά που τους έκοψε. Άρα, παρακαλώ πολύ να είναι σαφές σε όλους.
Η Νέα Δημοκρατία και σίγουρα κανένας Βουλευτής της δεν συμμετέχει σε τέτοια προσχηματική επιτροπή, κύριε Λοβέρδο. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτές είναι προβοκάτσιες του κ. Καμμένου.
Ευχαριστώ πολύ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr